• Informacje na temat:

    kluski ze śliwkami z serem

Przepisy na temat: kluski ze śliwkami z serem
  • Sprawdzone sposoby na pyszne knedle

    ...1. Najsmaczniejsze są knedle ze świeżymi truskawkami lub śliwkami. Ale poza sezonem możesz je zrobić z owocami mrożonymi lub z puszki. 2. Każdy rodzaj klusek możesz przechować na następny dzień. Po ugotowaniu przelej je odrobiną oleju, by nie posklejały się w misce. 3. Kluski z ziemniaków gotuj partiami w osolonej wodzie. Nie będą się sklejać, jeśli dodasz odrobinę oleju i wymieszasz drewnianą...

  • Przepis wart wypróbowania: "Kluski parzone ze śliwkami"

  • została mi połowa ciasta na strudel, więc wykombinowałam coś na słodko:)

  • Przepis nie jest trudny, kluski są przepyszne. Polecam :-)

  • Smaczna i zdrowa sałatka, łatwa w przygotowaniu.

  • Wypróbowany przepis na "Kluski z czerwonymi śliwkami"

  • Nadziewane kluski ziemniaczano-twarogowe.

  • Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką ze śliwkami. Sernik wyszedł bardzo pyszny, polecam.

  • Lato powolutku dobiega końca. Nie powinniśmy się z tego powodu martwić bo jesień to doskonały czas dla domowej kuchni. Knedle ze śliwkami to forpoczta jesiennych przysmaków.

  • Mamine knedle ze śliwkami to jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa. Miękkie ziemniaczane ciasto owinięte wokół dojrzałej śliwki węgierki tworzy zgrabną kulę. Kula gotowana jest w lekko osolonym wrzątku. Po odcedzeniu i umieszczeniu na talerzu wszystkie knedle ze śliwkami mama przekrawała na pół lub na trzy części, polewała stopionym masłem (masłem, a nie jakąś tam margaryną!) i gęstą kwaśną śmietaną. Cukrem dziecko posypywało sobie samo. Od najmłodszych lat potrafiłam zjeść pełniutki...

Artykuły na temat: kluski ze śliwkami z serem
  • Słodkie knedle z owocami

    Wzbogaćmy przepisy na knedle. Tradycyjne, ze śliwkami, posypmy makiem, nadziewane morelami podajmy z bitą śmietaną, a jabłkowe polejmy sosem malinowym...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    ...z suszonymi śliwkami, groch z kapustą, kluski z makiem czy kutia. W zasadzie pominięcie w zestawie wigilijnych potraw ryb spowoduje, że świąteczna kolacja stanie się ucztą dla wegetarian(...) (szabloku), grzybów (betek), jabłek, orzechów i maku. Dzieci natomiast zajadają się deserem przygotowanym z ryżu polanego stopionym masłem z ugotowanymi suszonymi śliwkami, rodzynkami i cukrem, a także...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Jak śliwka w sos

    ....   Jedną z nich jest robienie w lecie knedli ze śliwkami, zwanych po niemiecku zwetschgenknödel, a po włosku canederli.  Ach, co to za smak, choć receptura wydaje się taka banalna: śliwki węgierki(...) mąki i zagnieść to ciasto w donicy, uważając, aby było  jak na kładzione kluski (...)  Z tego ciasta brać ręką kawałeczki, rozciągać w ręku i zawijać w każdy kawałek jedną bardzo dojrzałą węgierkę całą...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • NOWE SMAKI! NOWE POMYSLY!Dla miłośników eksperymentowania w kuchni, wielbicieli nowinek ze świata, mnóstwo ciekawych i prostych w wykonaniu pomysłów. Okazuje się, że Francuzi też jedzą klopsy, ale w sosie z dodatkiem wina, mielone kotlety Włochów są przyrządzane z parmezanem, a na Ukrainie do pierogów z mięsem dodaje się cząber. W zmienionej postaci znane są też bigos lub gołąbki. Warto wybrać się na wycieczkę po kuchniach świata i zjeść to samo w całkiem nowej postaci. Od kotlecików...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...