• Informacje na temat:

    kluski z wody i mąki

Przepisy na temat: kluski z wody i mąki
  • Kluski parzone

    Ser biały to ulubiony składnik wielu potraw na dworskich stołach. Robiono też z nim kluski parzone. Kwaterkę wody (1 litr), pół kwaterki masła, sól zagotować. W gotującą wodę wsypać kwaterkę mąki pszennej, mieszając dobrze, żeby od rondla odeszło. Wymieszać, wystudzić, następnie wbijać po jednym cztery całe jajka. Zagotować wody w rondlu i w gotującą się kłaść łyżką kluski, przykrywszy...

  • Można je podawać : 1. polane stopionym masłem i oprószone startym serem, 2. okraszone skwarkami 3. jako dodatek do zup 4. jako dodatek do pieczeni, z gęstym sosem.

  • Jak ugotować dobre knedle i kluski

    ...1. Jeśli masz wątpliwości, czy dodałaś wystarczająco dużo mąki, uformuj jedną kluskę i ugotuj ją "na próbę" 2. Knedle i inne kluski gotuj w osolonej wodzie, a te podawane na słono nawet w lekkim(...) gotowania dostanie się woda i zniszczy ich kształt. 5. Do gotowania wlej łyżkę oleju, wtedy kluski się nie zlepią. 6. Gotuj małymi porcjami na wolnym ogniu - ważne, by temperatura wody była stała.

  • Kluski lane na mleku..., myślę że każdy pamięta takie śniadanko z dzieciństwa. Moje córki wołają na nie wielorybki na mleku, bo w gotowaniu kluski przybierają bardzo dziwne kształty. Tym razem z mąki kukurydzianej, która bardzo mi posmakowała.

  • Kluski śląskie z boczkiem

    .... 2. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszcz. Palcem zrób wgłębienie. 3. Zagotuj w garnku 3 litry osolonej wody. Wrzucaj kluski partiami i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Boczek(...)Składniki 1 kg ziemniaków 20 dag mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej do posypania stolnicy 2 jajka 8 dag masła 20 dag boczku cebula sól pieprz Przygotowanie 1. Umyte i obrane...

  • Kluski ziemniaczane w nowym wymiarze.

  • Zupa z kluskami francuskimi

    Składniki: 30 dag boczku wędzonego 20 dag kiełbasy podwędzanej włoszczyzna kalafior 1 łyżka oleju liść laurowy ziele angielskie słodka papryka Kluski: 4 łyżki mąki 2 jajka 1,5 łyżki masła sól Przygotowanie: 1. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Włoszczyznę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kalafiora podziel na różyczki. Warzywa zalej 1,5 l wody...

  • Z jednej ryby dwa dania.

  • Kluski ze śliwkami

    Składniki na 4 porcje: 1 laska wanilii 0,5 litra mleka 60 g masła 3 łyżki + 80 g cukru Sól 60 g semoliny 500 g śliwek Laska cynamonu 100 ml wytrawnego wina 20 g mąki ziemniaczanej(...) poprzekrawać, wypestkować i zagotować z dodatkiem: 80 g cukru, 150 ml wody 100 ml wina oraz z cynamonem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną zimnej wody i dodać do śliwek. Zagotować, a następnie ostudzić...

  • Jak w domu przygotować fantastyczne kluski kładzione - sprawdzony przepis krok po kroku. Znam sposób na prosty i szybki obiad. Zajrzyj do przepisu, z którego wszystkiego się dowiesz! :) Z gulaszem, z mięsem i sosem lub okraszone zrumienioną cebulką i boczkiem. Polecam pięknie :)

Artykuły na temat: kluski z wody i mąki
  • Karkówka z kluskami śląskimi

    ...piekarnik do 180 stopni C i piecz około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Na kwadrans przed końcem dodaj pieczarki. Gdy się zarumienią, wlej do brytfanki pół szklanki przegotowanej zimnej wody wymieszanej z łyżką mąki. 6. Przygotuj kluski śląskie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj jajko, sól i połowę mąki ziemniaczanej. Wyrób gładkie ciasto, stopniowo dosypując mąki...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Kluski polskie

    Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • ​Kluski saskie

    Kluski saskie - jak sama nazwa wskazuje - do Polski przywędrowały za sprawą wpływów kuchni niemieckiej. W istocie jest to zmodyfikowana przez polskie panie domu wersja bawarskich Semmelklöße.

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Kluski drożdżowe

    ...1. Mąkę przesiewamy. Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki, łyżką miodu i zostawiamy do wyrośnięcia. Zaczyn łączymy z mąką, mlekiem, miodem,...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Tradycyjne kluski śląskie

    Kluski zwykle podaje się do mięsa z sosem, ale są też pyszne same – wtedy warto okrasić je skwarkami z boczku.

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...