• Informacje na temat:

    kluski z sera maki i jaj

Przepisy na temat: kluski z sera maki i jaj
  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • Coś pysznego, bezmięsnego i puszystego, a zarazem zdrowego.

  • Oktoberfest w twojej kuchni

    ...właśnie z regionu Badenii-Wirtembergii pochodzą słynne niemieckie spätzle. Te mączno-jajeczne kluseczki ogromną popularnością cieszyły się już w pierwszej połowie XX wieku. Podawane są zarówno(...) wodę do momentu powstania konsystencji śmietany. Zagotować wodę, osolić i dodać łyżkę oliwy. Przez sito przelać ciasto i mieszać. Kiedy kluski wypłyną odcedzić i przelać zimną wodą. Sposób wykonania...

  • Nasza wersja sushi, bez filozofowanie i udawania, że to arcytrudna sztuka.

  • Sernik na zimno w formie tortu. Sernik czekoladowy na biszkopcie. Tort udekorowany czekoladowymi kwiatkami.

  • Moje pierwsze w życiu zrobione sushi. W prawdzie nie jestem zwolenniczką takiego rodzaju potrawy, ale od zawsze fascynowała mnie kolorystyka sushi.

  • Bardzo proste i smaczne jaja w innym wydaniu. Ozdobne.

  • kluski leniwe z białym serem i ziemniakami,ulubione kluski dzieci,mój syn za nimi przepada,polecam dla mam które maja niejadków w domu:)

  • Kotlety z jajek ,bardzo, smaczne proste do przygotowania i tanie .Szybki i pyszny obiad do tego puree ziemniaczane i surówka pikantniejsza . Zachęcam do wypróbowania

  • Super pomysł na obiad szybko , tanio i smacznie :)

Artykuły na temat: kluski z sera maki i jaj
  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    Wśród tradycyjnych wigilijnych potraw królują dania mączne - uszka, różnego rodzaju pierogi czy kluski z makiem. Na świątecznym stole pojawia się też kapusta, grzyby, groch i fasola. Jeśli(...) z suszonymi śliwkami, groch z kapustą, kluski z makiem czy kutia. W zasadzie pominięcie w zestawie wigilijnych potraw ryb spowoduje, że świąteczna kolacja stanie się ucztą dla wegetarian...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...się do świąt przygotować. Rozmawiał: Sławomir Rusin OPONKI SEROWE Składniki: 1/2 kg zmielonego sera 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 płaskiej łyżeczki soli(...) z cukrem. Do sera dodać połowę mąki wymieszanej z sodą i solą, roztrzepane jaja i pół kieliszka alkoholu. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Dieta pomaga w leczeniu raka

    W przebiegu choroby nowotworowej tracimy na wadze. Organizm bowiem wytwarza wtedy tzw. cytokininy, które hamują łaknienie i powodują fałszywe uczucie sytości. Chudnięciu sprzyjają też skutki uboczne(...). Wykluczamy mięso wieprzowe, podroby, słoninę, smalec. Poleca się nabiał z małych przetwórni, jajka z hodowli ekologicznych - gotowane lub w postaci omletu. A także jogurty naturalne, kefir, maślankę...

  • Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające. Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek...

  • Naturalnie smaczne

    ..., imbirem, kolendrą, pestkami dyni i oliwą z pestek dyni, podsmaż. Wlej zupę do upieczonych miseczek z dyni. Na wierzch wrzuć dynię podsmażoną. Przykryj czapeczką. Grzyby leśne z jajkiem(...) z oliwek, drobno starta skórka z cytryny 50 ml białego octu winnego, 1 gałązka świeżego estragonu, 5 nasion białego pieprzu, 2 żółtka (pozostałe z przyrządzania jajek), 150 g masła klarowanego Dwie...

  • Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające. Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...