• Informacje na temat:

    kluski z sera łyżką

Przepisy na temat: kluski z sera łyżką
  • Kluski parzone

    Ser biały to ulubiony składnik wielu potraw na dworskich stołach. Robiono też z nim kluski parzone. Kwaterkę wody (1 litr), pół kwaterki masła, sól zagotować. W gotującą wodę wsypać kwaterkę mąki pszennej, mieszając dobrze, żeby od rondla odeszło. Wymieszać, wystudzić, następnie wbijać po jednym cztery całe jajka. Zagotować wody w rondlu i w gotującą się kłaść łyżką kluski, przykrywszy...

  • Mało składników + prosty przepis = pyszne pączki

  • Szparagi z kluskami, sezamem i szałwią

    Składniki: 1 kg mączystych ziemniaków ok 250 g mąki żółtko szczypta soli pęczek zielonych szparagów garść świeżych listków szałwii 2 łyżki sezamu cebula 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 50 g startego żółtego sera sól, pieprz Przygotowanie: 1 Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, utłucz lub przeciśnij przez praskę. Ostudź. Następnie wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę, szczyptę soli...

  • Ciasto zachwyci każdego,to trzeba spróbować,a przekonacie się jak jest smaczne:)

  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • Przepis na te pączki znalazłam w gazecie,troszkę go zmieniłam,zamiast rodzynek dodałam zurawinę.Pączki są chrupiące i bardzo smaczne.

  • Kluski kładzione z sera białego - przysłała Mieczysława

    Przyrządzenie: Ser przekręcić przez maszynkę i utrzeć z jajkami na masę (najlepiej mikserem). Dodać mąkę. Na wrzącą, osoloną wodę kłaść łyżką niewielkie kluski i gotować na małym ogniu ok.5 min., aż wypłyną na wierzch. Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową. Na talerzu okrasić masłem, można też posypać cukrem.

  • kluski leniwe z białym serem i ziemniakami,ulubione kluski dzieci,mój syn za nimi przepada,polecam dla mam które maja niejadków w domu:)

  • Przygotowanie Żółtka jajek utrzeć z masłem lub margaryną. Do żółtek dodać rozmrożony szpinak, mąkę i wyrabiać drewnianą łyżką aż będzie odstawać od boków miski. Jeżeli jest zbyt "suche" dolać kilka łyżek mleka, deseczkę zwilżyć wodą. Położyć na niej ciasto i nożem odcinać cienkie długie kluski wprost do gotującej się osolonej wody. Poczekać aż wszystkie kluski wypłyną. Przykryć garnek i odczekać...

  • Następna propozycja na rodzinny obiad. Tym razem w słodkiej wersji.

Artykuły na temat: kluski z sera łyżką
  • Zielone kluski na rukoli

    ...1. Warzywa umyć, pomidorki przekroić na pół. Z oliwy, musztardy i octu balsamicznego zrobić sos winegret, doprawić solą, pieprzem i miodem, polać rukolę i pomidorki.  2. Jaja utrzeć z solą i pieprzem. Masło rozpuścić w gotującym się mleku, dodać kaszę i mieszając, dosypać mąkę, zdjąć z ognia. Wymieszać z utartymi jajami, przyprawami i ziołami, wystudzić. Z masy formować łyżką kluski, gotować we...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½ szklanki wody2...

  • Ciepłe kluchy

    Knedle, kluski, pyzy - klasyka polskiej kuchni.

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Odkrywamy smaki: Ricotta

    ...wypłyną (ok. 4 minuty). Wyławiać łyżką cedzakową. Masło rozgrzać na patelni, obsmażyć lekko kluski, a następnie podawać z sosem pomidorowym. Posypać orzeszkami piniowymi. Dekorować oregano(...) pomidorowego 1 łyżka mąki 2 puszki pomidorów krojonych 150 ml bulionu warzywnego Sól, pieprz 1,5 łyżeczki ziół włoskich 400 g szpinaku Gałka muszkatołowa 150 g parmezanu 200 g sera...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Leniwe pierogi z bułką tartą

    ...w ukośne kluski. Wrzucać je partiami na osolony wrzątek. Gdy wypłyną, gotować jeszcze minutę i wyławiać łyżką cedzakową.  3. Bułkę tartą krótko przesmażyć na maśle. Polać gotowe kluski roztopionym...

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Wszystkie smaki pomidorów

    ...: pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki, ulubione zioła, ser mozzarella, sos pomidorowy (z przepisu na gnocchi) 1. Z podanych składników, najlepiej za pomocą miksera, zrobić ciasto, dodając(...) w Anglii. Ten pomidorowy jest delikatnie słodki, idealny z serami, bagietką albo słonymi krakersami. Liczba porcji: 8 Czas: ok. 2 godzin Stopień trudności: dla początkujących 1 kg bardzo...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...