• Informacje na temat:

    kluski na mące

Przepisy na temat: kluski na mące
  • Kluski śląskie

    ...ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną i jajka, dobrze zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego formować okrągłe kluski ( rękoma obsypanymi w mące pszennej), kłaść je na stolnicy, lekko(...) wędzonego i jeszcze chwile smażyć. Okrasą polewać kluski. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 5 osób. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz...

  • Sprawdzony przepis na "Szare kluski na mące żytniej"

  • Doskonałe dodatki do obiadu

    Można je stosować jako dodatki do drugiego dania, albo jako samodzielne potrawy. Kluski są często niedoceniane, ale zarówno te tradycyjne jak i przygotowywane według najnowszych mód mogą urozmaicić naszą kuchnię.

  • Ciasto na mące razowej, którego smak bardzo mnie zaskoczył, bo użycie mąki razowej jest prawie niewyczuwalne. Jest wilgotne, mięciutkie i długo zachowuje świeżość.

  • Tradycja i magia przy wspólnym stole

    ...przepis na ich przygotowanie opiera swój skład na mące pszennej i żytniej, które poddaje się procesowi dojrzewania. Mąka pszenna jest źródłem witamin: z grupy B, D, E, K, PP oraz składników mineralnych(...) kształcie kwadratów, dostarczają nam energii i wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie. Zaś pod koniec wigilijnej wieczerzy wielu z nas z niecierpliwością czeka na kluski z makiem. Do ich...

  • Często jadacie pizzę? Wolicie ją zamówić, czy sami robicie? Czasami miewam dni z ogromnym leniem, kiedy marzę tylko o tym, aby ktoś podał mi jedzenie pod nos. Na szczęście mój Mąż całkiem nieźle radzi sobie w kuchni, chociaż pizzy jeszcze nie miał okazji robić :) Gdy już jednak najdzie nas na nią ochota, rzadko ją zamawiamy (z powodu będzie ,, za godzinę", które przeciąga się do półtorej albo i dłużej:) ), a robimy. Najbardziej lubimy na cienkim spodzie, chrupiącą z sosem winegret i świeżymi...

  • Żelazne prażoki z duszoną karkówką

    Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i gotować parę minut. 2. Całość wlać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie...

  • Nigdzie nie jest powiedziane, że podczas diety musimy koniecznie rezygnować z ulubionych potraw i deserów. Jak dla mnie odmawianie sobie wszystkiego to totalna głupota, średniowiecze jakiś czas temu minęło, moda na emo chyba też, a wraz z nimi boom na umartwianie się... Wiele potraw da się przyrządzić w zdrowszej, mniej kalorycznej, a równie smacznej wersji. Zresztą nie oszukujmy się, ale to też nie zawsze jest konieczne. Nie jemy ciasta codziennie, tak samo jak nie codziennie mamy na...

  • Bawarskie przysmaki na Oktoberfest

    ...włożyć do miski. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć boczek, dodać cebulkę. Zalać bulionem i octem. Doprawić solą i pieprzem, dodać 5 łyżek oleju. Powstałym sosem polać kluski i pieczarki(...) w cienkie plasterki i opanierować je w mące. Śmietanę, słodką i ostrą musztardę zmieszać i doprawić solą. Fleischkäse pokroić na 5 grubych plastrów i przekroić je na pół. 3 łyżki oleju rozgrzać na...

  • Bardzo szybkie ciacho, mimo, że wygląda bardzo skomplikowanie. Jego zrobienie zajmie godzinę.

Artykuły na temat: kluski na mące
  • Roladki z kluskami i zasmażanymi buraczkami

    .... 4. Ułóż cebulę, boczek i ogórki  na plastrach wołowiny. 5. Boki mięsa zawiń do środka  i każdy plaster ciasno zroluj.  Zepnij wykałaczkami.  6. Na patelni rozgrzej olej. Roladki obtocz w mące, ułóż na(...) z mąką. 9. Zagotuj osoloną wodę. Odrywaj z ciasta małe kulki, spłaszczaj je dłonią i rób w każdej małe wgłębienie. Wrzucaj kluski do wrzątku,  a gdy wypłyną, gotuj jeszcze minutę. Wyłów je łyżką...

  • Mąka to jeden z najczęściej używanych przez nas produktów kuchennych, który wykorzystuje się niemal w każdym regionie świata. Co warto wiedzieć na jej temat? Fot. 123RF/Picsel Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Niestety, wiedza na temat mąki zazwyczaj bywa ograniczona, a wiele kwestii z nią związanych stanowi dla nas nie lada zagadkę. Jak je dzielimy? Co...

  • Ziemniaczane pyzy z mięsem

    ...pyzy. Ręce obtaczamy delikatnie w mące. Łyżką nabieramy sporą porcję ciasta ziemniaczanego i formujemy z niego kulkę. Następnie spłaszczamy i na środek wykładamy łyżkę farszu mięsnego. Zakrywamy farsz ciastem i dokładnie zlepiamy. Formujemy owalne kluski i układamy na desce oprószonej mąką. Przygotowujemy następne pyzy. W garnku nastawiamy wodę i delikatnie ją solimy. Gdy się zagotuje, wkładamy...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Roladki wołowe

    ...wykałaczkami. Roladki obtocz w mące. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju i obsmaż mięso na rumiano z każdej strony. Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, zagotuj...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Jaglane knedle ze śliwkami

    ...ją w mące. Gotowe knedle wrzucam partiami do osolonego wrzątku. Gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia (czas zależy od wielkości klusek). Podaję z dodatkiem korzennego jogurtu roślinnego i karmelizowanych...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Wielkanoc w trzech aktach

    ...widelcem. Każdy z pulpetów obtocz w mące, w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. W rondelku na średnim ogniu rozgrzej dobrze olej. Żeby sprawdzić, czy jest dość gorący, wrzuć szczyptę bułki(...) (np. grillowaną rzymską). Kluski marchewkowe Czas przygotowania: 1 godzina 4 porcje 400 g marchewek, 250 g tłustego twarogu, 175 g mąki + 50 g do posypania, 2 łyżki masła klarowanego, 1 łyżka...

  • Mąka to jeden z najczęściej używanych przez nas produktów kuchennych, który wykorzystuje się niemal w każdym regionie świata. Co warto wiedzieć na jej temat? Fot. 123RF Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Niestety, wiedza na temat mąki zazwyczaj bywa ograniczona, a wiele kwestii z nią związanych stanowi dla nas nie lada zagadkę. Jak je dzielimy? Co oznaczają...