• Informacje na temat:

    kluski leniwe ziemniaki jajko

Przepisy na temat: kluski leniwe ziemniaki jajko
  • Pierogi leniwe

    Składniki 1/2 kg białego sera 10-15 dag ziemniaków 2 jajka 2 łyżki masła 5-6 dag mąki ziemniaczanej lub pszennej łyżeczka cukru bułka tarta łyżka masła Przygotowanie 1 Ziemniaki(...). 3 Na patelni rozpuść masło, wymieszaj z bułką tartą. Dodaj odcedzone kluski i podsmażaj kilka minut. Podawaj z dżemem lub słodką śmietanką.

  • Szybkie, sycące danie.

  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • kluski leniwe z białym serem i ziemniakami,ulubione kluski dzieci,mój syn za nimi przepada,polecam dla mam które maja niejadków w domu:)

  • Następna propozycja na rodzinny obiad. Tym razem w słodkiej wersji.

  • chyba każdy zna to pyszne danie:)

  • Pyszne i sycące kluski na kaszy mannie, neutralne w smaku - do słodkiego i słonego wyśmienite :D Makro porcji na zdjęciu (z dodatkami): ~ 868 kcal / 43 B / 103 W / 31 T

  • Szybkie,i tanie danie:)

  • Pomysł na szybki obiadek. Mięciutkie kluseczki uwielbiane przez dzieci. Polecam!

  • Kluski leniwe to niewątpliwie moje ulubione danie z dzieciństwa. Kojarzą mi się z swobodą i beztroską. Pamiętam jak wykradałam z miseczki jeszcze cieplutkie kluseczki leniwe. Uwielbiałam w nich to, iż były( i są) mięciutkie i bardzo serowe. Szukając smaku dzieciństwa natrafiłam na przepis z zeszytu mojej mamy, właśnie na kluski leniwe. Nie czekając długo, skompletowałam składniki i zabrałam się do roboty. Od tego momentu kluski leniwe często goszczą u mnie w domu jako doskonałe śniadanie czy...

Artykuły na temat: kluski leniwe ziemniaki jajko
  • Kluski polskie

    Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Ulubione kluski

    Krajane, leniwe czy lane - dorośli darzą je sentymentem, a dzieci wręcz uwielbiają. Dowiedz się o nich więcej.

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Dieta pomaga w leczeniu raka

    ...terapii. Jeśli nie mamy kłopotów trawiennych, od czasu do czasu możemy jeść suszone owoce, galaretki, kisiele i budynie, domowe ciastka owsiane. Nie zaszkodzą kluski, np. leniwe, makarony, naleśniki(...). Sprawią, że będziemy jeszcze bardziej niedożywieni. Na obiad zjedzmy kawałek mięsa czy ryby, ziemniaki lub drobną kaszę, a nie tylko jarzyny. Najlepiej spożywać 4 lub 5 posiłków w ciągu dnia. Przerwy między...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Apetyt na ciepłe, słodkie kluseczki

    Leniwe pierogi Składniki na 4 porcje: 50 dag tłustego twarogu, 3 duże ziemniaki, 2 jajka, 2/3 szklanki (ok. 15 dag) mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki (15 dag) masła, 5 łyżek bułki(...)Knedle z jabłkami Składniki na 4 porcje: 30 dag jabłek, 4 dag masła, 50 dag ugotowanych ziemniaków, 5 dag cukru pudru, 20 dag mąk, sól, jajko, 2 dag bułki tartej, łyżeczka cynamonu 1. Jabłka umyj...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...przygotowuje się zwykły gulasz - najpierw mięso trzyma się w marynacie z czerwonym winem, potem dodaje się zioła, warzywa, ziemniaki i przez dwie, trzy godziny się dusi. To chyba było to. Udało się nakarmić(...), od czasu do czasu kupuję nasiona czy sadzonki. Najczęściej rożne rodzaje sałaty, których nie ma w polskich ogrodach. Atmosfera Chobielina skłania do gotowania? Sielsko, sąsiedzko, biesiadnie, leniwe...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...