• Informacje na temat:

    kluski leniwe z czym podawać

Przepisy na temat: kluski leniwe z czym podawać
  • Leniwe w sosie owocowym

    Sposób przygotowania 1. Twaróg zmiel. Dodaj jajko, szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. Zagnieć ciasto. Na stolnicy uformuj z masy wałeczki, spłaszcz je i pokrój w rąby. Gotuj partiami we wrzątku, 3 minuty od wypłynięcia.  2. Truskawki i wiśnie przełóż do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny i wanilię. Gotuj, aż zgęstnieją, po czym lekko zblenduj. Kluski podawaj z sosem owocowym...

  • kluski leniwe z białym serem i ziemniakami,ulubione kluski dzieci,mój syn za nimi przepada,polecam dla mam które maja niejadków w domu:)

  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • Następna propozycja na rodzinny obiad. Tym razem w słodkiej wersji.

  • Coś pysznego, bezmięsnego i puszystego, a zarazem zdrowego.

  • Kluski leniwe to niewątpliwie moje ulubione danie z dzieciństwa. Kojarzą mi się z swobodą i beztroską. Pamiętam jak wykradałam z miseczki jeszcze cieplutkie kluseczki leniwe. Uwielbiałam w nich to, iż były( i są) mięciutkie i bardzo serowe. Szukając smaku dzieciństwa natrafiłam na przepis z zeszytu mojej mamy, właśnie na kluski leniwe. Nie czekając długo, skompletowałam składniki i zabrałam się do roboty. Od tego momentu kluski leniwe często goszczą u mnie w domu jako doskonałe śniadanie czy...

  • Robi się je naprawdę błyskawicznie i są pyszne. Nawet początkujący kucharze świetnie sobie z tymi kluseczkami poradzą.

  • chyba każdy zna to pyszne danie:)

  • Szybkie, sycące danie.

  • Pyszne i sycące kluski na kaszy mannie, neutralne w smaku - do słodkiego i słonego wyśmienite :D Makro porcji na zdjęciu (z dodatkami): ~ 868 kcal / 43 B / 103 W / 31 T

Artykuły na temat: kluski leniwe z czym podawać
  • Kluski polskie

    Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie leniwe również. Być może stąd bierze się przekonanie, że znamy się na włoskiej kuchni. A to nie jest taka prosta sprawa – mówi Bartek Kieżun, autor książki „Italia do zjedzenia”, dziennikarz kulinarny...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Ulubione kluski

    Krajane, leniwe czy lane - dorośli darzą je sentymentem, a dzieci wręcz uwielbiają. Dowiedz się o nich więcej.

  • Lody gałkowe, lody włoskie, desery lodowe – pycha! Ale czy to wyczerpuje lodowe propozycje? Czy lody z szarlotką na ciepło to szczyt ekstrawagancji? Fot. 123RF/Picsel   Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa - Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką. Sorbet od granity...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ..., od czasu do czasu kupuję nasiona czy sadzonki. Najczęściej rożne rodzaje sałaty, których nie ma w polskich ogrodach. Atmosfera Chobielina skłania do gotowania? Sielsko, sąsiedzko, biesiadnie, leniwe(...) z kurczaka i wołowiny. Wyrafinowany. Superrosół. Makaron czy lane kluski? - Lane kluski. Dzieci tak lubią. Próbowała pani z kaszą manną? - Pewnie, ale się nie przyjęła. Rodzina nie przepada...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Apetyt na ciepłe, słodkie kluseczki

    Leniwe pierogi Składniki na 4 porcje: 50 dag tłustego twarogu, 3 duże ziemniaki, 2 jajka, 2/3 szklanki (ok. 15 dag) mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki (15 dag) masła, 5 łyżek bułki(...). Twaróg także przepuść przez maszynkę, po czym dodaj do ziemniaków. Do tego wbij jajka i wsyp obydwa rodzaje mąki. Z tych składników zagnieć ciasto. 2. Gdy będzie już dość spójne i gładkie, podziel...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...