• Informacje na temat:

    kluski inaczej

Przepisy na temat: kluski inaczej
  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...duet niekwestionowanym kulinarnym autorytetem w regionie. Łukasz Modelski: Księża lubili to, co panie gotowały? - Ksiądz musiał jeść, co było, inaczej by chodził głodny. Proboszcz z Górzna jadł(...) wracał, zdawał mi sprawę, co było. Na koniec mówił: "Ale u nas jest wszystko lepsze. Tak inaczej smakuje". Co się dawało na śniadania? Normalnie, w powszedni dzień? - Księża pili mleko. Ciepłe...

  • Szybkie, tanie i sycące

  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    ...rodzaju makówki. W wielu regionach robi się też kluski z makiem, na wschodzie oprócz kutii także kisiel żurawinowy. Oprócz tradycji kulinarnych mamy w Polsce też inne: siano pod obrusem, nakrycie dla(...) może być inaczej. Dziś jesteśmy o wiele bardziej otwarci na zmianę. I chyba dobrze. Ważne, żeby nie zatracić przy tym najważniejszego, czyli pamiętać ze względu na kogo obchodzimy te święta, co...

  • Przepis wart wypróbowania: "Kluski z makiem. Świąteczny deser podany inaczej"

  • Dieta bezmięsna - zdrowsza i pobudzająca kreatywność

    ...!", zmieniając dietę od razu zauważymy, że poprawia nam się cera, że zupełnie inaczej wygląda nasza skóra.  - Wiele alergii czy nietolerancji, które mamy, może zniknąć, kiedy odstawimy mięso. Te krowy czy...

  • Kluski ziemniaczane, inaczej nazywane szarymi, sinymi..

  • Malka Kafka: Dieta wegańska jest receptą na zdrowie

    ...jest. One tak czy inaczej skończą w rzeźni. Również bardzo istotny jest aspekt ekologiczny - czy się hoduje krowy na mięso czy na mleko, zanieczyszczenie jest takie samo. Emisja gazów cieplarnianych...

  • Inaczej: pampuchy, buchty, parowańce, parzaki, pyzy itd.co region to inna nazwa. U mnie w domu mówiło się buchetki i podawało z czarnymi jagodami.

  • Monika Zamachowska: Moją kulinarną idolką jest babcia Ziuta

    ...męża. Pączki z ziemniaków to wynik dawnej biedy. Są pyszne i lekkie, ale na koniec trzeba do nich dodać spirytus. Inaczej nie wyjdą. W książce nie brakuje zdjęć pani dzieci. Co lubią jeść Zosia...

  • Chyba każdy zna śląską modrą kapustę ale moja w trochę innym wydaniu:)

Artykuły na temat: kluski inaczej
  • Święta inaczej

    ...lepiej odczekać godzinę, dwie po obfitym obiedzie, by organizm zdążył strawić choć część wcześniejszego posiłku. Jeśli chcesz zjeść kawałek makowca, podziękuj już za kutię i kluski z makiem, bo każdy...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Spätzle czyli makaron nieco inaczej

    Na dzisiejsza kolacje... Späztle to alzacki, niemiecki ale tez austriacki rodzaj makaronu typu grubiutkie "lane kluski"... z tym mi sie kojarzy. Pierwszy...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem, choć nadal to kluski - z mąki i wody, ewentualnie jeszcze jajek. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari(...): guanciale albo pancetta, czyli podgardle albo boczek. Dlaczego nie boczek ze zwykłego polskiego sklepu? Bo jest gotowany, wędzony, albo i gotowany, i wędzony, przez co smakuje i pachnie zupełnie inaczej...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku

    Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz zaprasza na premierowe odcinki programu "Ewa gotuje". Prowadząca uwielbia potrawy kuchni regionalnych i lokalne przysmaki, i w ramówce wiosennej postara się pokazać ich jak najwięcej, zaczynając - jakżeby inaczej - w odcinku 352. od specjałów z Krakowa.

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • O świętach, miłości i wspomnieniach z dzieciństwa

    Pochodzą z różnych zakątków Polski, gdzie panują nieco odmienne zwyczaje. Inaczej się jada, inaczej świętuje...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

Wideo na temat: kluski inaczej
  • Jak zrobić kluski śląskie?

    Kluski śląskie to klasyka polskiej kuchni. Gotowane kluski robione z ugotowanych, sprasowanych ziemniaków - to jedyny w swoim rodzaju smak, który świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Potrzebujecie dobrego, sprawdzonego przepisu na kluski śląskie? Zobaczcie nasz filmik - już nigdy nie zrobicie tego inaczej!