• Informacje na temat:

    kluski do maku

Przepisy na temat: kluski do maku
  • Kluski z makiem, miodem i bakaliami

    Składniki: torebka makaronu 1,5 l mleka sól szklanka maku bakalie (po 5 dag rodzynek, posiekanych orzechów włoskich  i laskowych, suszonych moreli i śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej) miód do smaku (najlepiej gryczany) Przygotowanie: Mak wysyp na gęste sito, przepłucz, dwukrotnie przelej dużą ilością wrzątku i odstaw. Osączony 2 razy przepuść przez maszynkę do mięsa...

  • Smaczny pomysł na "Pstrąg w maku"

  • Kluski z makiem

    Składniki na 6 porcji: - 1/2 opakowania makaronu muszle (25 dag - 30 sztuk muszli), - 1 szklanka maku (ok. 20 dag), - 1 szklanka śmietanki, - 10 dag cukru, - 4 - 5 łyżek miodu, - 1/2 laski wanilii, - po 5 dag rodzynek i suszonych fig, - po 5 dag obranych migdałów i łuskanych orzechów, - 1 kieliszek rumu, - 1 pomarańcza, - 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, sól; Przygotowanie...

  • Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem.Przepyszna makowa babka, serdecznie polecam :-)

  • Całkiem inne kopytka według Magdy Trojanowskiej

    Ta potrawa wyszła przez przypadek: na stolnicę, gdzie leżały składniki na kopytka, przypadkowo wysypał się mak. Powstały niecodzienne kluski, które zasmakowały domownikom i gościom Polnej Zdrój, Magdy Trojanowskiej.

  • Esencja świąt!

  • ​Bakalie - świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

    ...świątecznym stole, ale oczywiście nadadzą również wyjątkowego smaku pieczonym ciastom. Dlaczego są one tak ważnym elementem Świąt? Miód  i bakalie Połączenie bakalii i miodu jest bardzo popularne(...) owoce są doskonałym elementem regeneracyjnym dla naszego organizmu, przede wszystkim zawierają mnóstwo błonnika. Drogocenna  moc maku i zbóż Wśród tradycyjnych dań te najpopularniejsze to: kutia...

  • Przepis wart wypróbowania: "Kluski lane"

  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    ...wymienić mak oraz orzechy. Mak to symbol dobrobytu, obfitości, ale i odpoczynku - a jego brak w świątecznym menu ściągnąłby, zgodnie z wierzeniami, nieszczęście. Na bazie maku przyrządzano niegdyś zupę, dodając do niej kluski czy kaszę, co następnie przerodziło się w tradycyjną kutię. - Sama kutia to również symboliczna potrawa - poza makiem, zawiera ziarna zbóż stanowiących metaforę odradzającego...

  • Pysznie, tanio i szybko. Odsmażane też są bardzo smaczne:) Ja akurat zrobiłam ze smażoną cebulką, skwarkami i kiełbaską ale polecam też do wątróbki zamiast ziemniaków.

Artykuły na temat: kluski do maku
  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    ...domowymi pierniczkami. W Wielkopolsce spożywało się dawniej np. zupę konopną, grochówkę, polewkę z maku i kluski z miodem lub z sokiem z kiszonej kapusty. Przygotowywano również siemieniuchę, czyli(...)Wśród tradycyjnych wigilijnych potraw królują dania mączne - uszka, różnego rodzaju pierogi czy kluski z makiem. Na świątecznym stole pojawia się też kapusta, grzyby, groch i fasola. Jeśli...

  • Mak jest znany ludzkiej cywilizacji od czasów starożytnych. Egipcjanie stosowali go jako środek na uspokojenie. Był symbolem obfitości i płodności, a także snu. Słowianie wierzyli, że ziarenka maku są pokarmem zmarłych, dlatego dania z makiem tradycyjnie jedzono w Zaduszki oraz podczas kolacji wigilijnej. Jakie właściwości ma mak? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. W jednym gramie maku jest ok. 3,3 tys. ziarenek. Łyżka to ok. 10 gramów, jest w niej więc aż 33 tys. ziaren! 2. Mak to źródło błonnika. W...

  • Z pałacu do pałacu po Wielkopolsce

    .... Pierwszym właścicielem i budowniczym pałacu był Wojciech Lipski, adiutant króla Stanisława Augusta. Tego warto spróbować Kuchnia wielkopolska jest smaczna i treściwa: kluski, placki i pyry można zamówić tu w każdej dobrej restauracji. Koniecznie trzeba też spróbować nadzianych masą z białego maku, bakalii i śmietany rogali świętego Marcina. Cukiernie Poznania i regionu wypiekają je nie tylko...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Wielkanoc w trzech aktach

    ...przygotowania: 10 minut 4 porcje 4 minisałaty rzymskie, 100 ml oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku dodatkowo patelnia grillowa lub elektryczny grill Sos: 1 pęczek natki pietruszki, 1 obrany ząbek czosnku(...) (np. grillowaną rzymską). Kluski marchewkowe Czas przygotowania: 1 godzina 4 porcje 400 g marchewek, 250 g tłustego twarogu, 175 g mąki + 50 g do posypania, 2 łyżki masła klarowanego, 1 łyżka...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...spełniały się życzenia. Jeśli nie karp, to co?   - W domu na wigilię obowiązkowo podawano u nas karpia, rybę faszerowaną, kluski z makiem, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec(...) kiedyś. Maku nie miele się mechanicznie, lecz uciera w makutrze. Jednak dla Jolanty i Caroline święta się nie liczą, jeśli wśród deserów nie ma tortu czekoladowego Duet. Czytelniczkom TS podarowały przepis...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Kolejność wigilijnych potraw

    ...przygotowywane są z ryb, zbóż, grzybów, bakalii i maku. Najważniejszą potrawą wigilijną jest ryba - to ona symbolizuje chrześcijaństwo, a także chrzest i odradzanie się życia. Podaje się ją pod różnymi(...) tartej oraz smażony na maśle. Wiele osób tak naprawdę karpia je jedynie w Wigilię. Tego dnia smakuje on znakomicie i tylko prawdziwi smakosze decydują się na karpia w inny dzień niż Wigilia. Do...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...