• Informacje na temat:

    kluseczki z kaszą manną

Przepisy na temat: kluseczki z kaszą manną
  • Zupa śliwkowa

    ...` łyżką cukru, powoli wsypywać kaszę manną cały czas mieszając. Gdy zrobi się gęsta masa, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Do kaszy dodać żółtko jajka, wymieszać i delikatnie dodać ubite białko. Przy pomocy 2 łyżeczek formować małe kluseczki i gotować w osolonym wrzątku 2-3 min. Zupę podawać z kluseczkami., Czas przygotowania: 1 h. Przepis na 5 osób.

  • Pyszny obiad z twarogiem i owocami

    ...odstaw.  2. Kluseczki: twaróg utrzyj z roztrzepanym jajkiem, mąką i kaszą manną. Ucieraj parę minut, by masa zrobiła się gładka. Wymieszaj z esencją śmietankową. Odstaw na 20 minut (przykryj ściereczką(...) i podawaj. Naleśniki są znakomite na ciepło, jak i na zimno.  Rumiane kluseczki 1. Podgrzej sok jabłkowy i zalej nim żurawinę. Jabłko umyj i cieniutko obierz. Pokrój na małe kawałeczki...

  • inna wersja naleśników ... kasza manna zamiast mąki :-)

  • Dziś przedstawiam tradycyjne knedle w nieco odmiennej wersji- z kaszy manny. Jest to zdrowsza wersja knedli - pamiętajmy, że grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny (jest lekkostrawny).

  • miałam ochotę na coś do kawy ale obiecałam sobie, ze do świąt już nic nie upiekę ... rozwiązaniem było kilka szybkich muffinek :-) żeby nie były suche wymyśliłam, że nadzieję je moją ulubioną kaszą manną :-)

  • Polecam jeśli ktoś lubi kaszę mannę.Jest proste i szybkie

  • Gęsta, rozgrzewająca zupa pomidorowa z kaszą manną. Włoski comfort food

  • Sernik z grysikiem, bądź z kaszą manną jak kto woli. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

  • Pyszny,lekki deserek na każdą porę roku :) smakuje dzieciom i nie tylko :)

Artykuły na temat: kluseczki z kaszą manną
  • Kipi kasza...

    ...życia. Możesz jej używać do zagęszczania zupek (zarówno mlecznych, jak i warzywnych) albo zrobić z niej atrakcyjne kluseczki. Rozgotowaną na gęsto kaszkę należy wylać na płaski, zwilżony wodą talerz...

  • Ciekawe urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. SKŁADNIKI - 4 ½ łyżki kaszy manny - 360 ml mleka - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 150 ml zimnej wody - garść borówek - ilość zależy od upodobań PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wraz z cukrem waniliowym. Zagotowujemy.Krok 2Kaszę mieszamy z wodą. Wlewamy ją do gotującego się mleka, pamiętajmy, aby cały czas mieszać....

  • Menu juniora

    ...też brzdącowi spokojny sen. Powinna być ciepła i pożywna, ale lekkostrawna. Dlatego proponuję przygotować malcowi kaszkę, płatki owsiane, ryż albo kluseczki na mleku. Niektóre dzieci wolą jednak przed...

  • Tak przygotowana kasza manna zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. SKŁADNIKI - 1 szklanka jagód - 1 szklanka mleka - 3 łyżki kaszy manny - 2 łyżki cukru - ¼ łyżeczki kardamonu PRZYGOTOWANIE Krok 1Jagody miksujemy na gładki mus. Krok 2Do garnka wlewamy pół szklanki mleka, cukier i przygotowany mus jagodowy. Gotujemy na małym ogniu. Krok 3Do miski wlewamy pozostają część mleka i dodajemy kaszę mannę z kardamonem. Gdy mleko z jagodami się zagotuje, dodajemy mleko z kaszą. Gotujemy przez...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Różnego rodzaju kasze bardzo często goszczą na naszych stołach. Nie powinno to nikogo dziwić, gdyż są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich produktach jak chociażby kasze, które od wieków były podstawą polskiej tradycji kulinarnej. Na szczęście wiele wskazuje na to, iż trend ten...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...