• Informacje na temat:

    klarowanie masła przepis

Przepisy na temat: klarowanie masła przepis
  • Co to jest sklarowane masło?

    ...nie jest jeszcze masłem sklarowanym! W wielu przepisach np. na ciasta możemy użyć po prostu stopionego masła (chociaż usunięcie osadów poprawi smak). Przy dodawaniu stopionego masła do ciast należy pamiętać o jego przestudzeniu. Gorące masło może spowodować ścięcie się białka w innych składnikach np. jajkach. IG Przepisy z użyciem sklarowanego masła: Młode ziemniaki na słodko Patelnia...

  • Bardzo szybki sposób na klarowanie masła, które jest idealne do pieczenia i smażenia. Nigdy się nie przypala!

  • Soczewica z kapustą

    Wypróbuj nowy przepis.

  • Jak przygotować masło klarowane.

  • Zupa z mlekiem kokosowym

    Przepis na pyszną zupę...

  • Dzisiaj zapraszam do przygotowania MASŁA KLAROWANEGO. Pracy niewiele, a gdy raz już je przygotujecie, nigdy więcej nie kupicie tego sklepowego.

  • Zupa z serem pleśniowym

    Prosty przepis na smaczną zupę.

  • Ja długo nie wiedziałam, że takie masło można sobie samemu zrobić. Każdy kto używa klarowanego masła wie, że rzadko jest ono dostępne we wszystkich sklepach, a trudno mi sobie wyobrazić ciasto drożdżowe bez dodatku tegoż tłuszczu, a już nie wspomnę o chrupiących naleśnikach i kotletach schabowych. Jak je zrobić? Wystarczy tylko dobrej jakości masło i trochę chęci.

  • Anna Lewandowska piecze mazurka

    Mazurek to ciasto kojarzące się ze świętami wielkanocnymi. Tak uważa Anna Lewandowska. Jednak - jak pisze na swoim blogu - "nie byłaby sobą, gdyby nie zmodyfikowała przepisu". Propozycja żony naszego najlepszego piłkarza to mazurek kokosowy.

  • Dzięki klarowaniu masła podnosi się jego temperatura dymienia, dzięki czemu potrawy smażone na maśle nie będą się przypalały. Klarowane masło wykorzystujemy również do przygotowywania sosów (sos holenderski) oraz deserów. Można je długo przechowywać w pokojowej temperaturze.

Artykuły na temat: klarowanie masła przepis
  • Kawa - czarna, z mlekiem, a może... masłem?

    ...doskonale sprawdzi się przed dużym wysiłkiem intelektualnym, jak egzamin. Po wypiciu takiego napoju nasz mózg pracuje sprawniej, ponieważ nie jest obciążony ciężkim posiłkiem węglowodanowym. Przepis na(...) tłuszczy np. masła klarowanego lub oleju kokosowego (3-4 łyżeczki). Co istotne, masło dostarcza tłuszczów, które biorą udział w transporcie kofeiny, jest źródłem kwasów CLA oraz witamin A, K, D i E. (PAP...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Omlet kakaowy

    Przepis Joanny Jędrzejczyk z książki "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydała wraz z Janem Paszkowskim.

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Marokańskie naleśniki z tysiącem dziur

    Przepis na marokańskie naleśniki, które smaży się tylko z jednej strony. Dodatek drożdży powoduje, że na ich powierzchni powstaje tysiące małych dziur. Podawane na gorąco z masłem i miodem to wspaniała propozycja na śniadanie lub deser.

  • Stojąc przed sklepową półką, na której znajdują się masła, można się bardzo mocno zdziwić. Znajdziemy tam wiele produktów różniących się niewielkimi szczegółami. Nie każdy jednak wie, że te detale są bardzo istotne i mogą zadecydować o tym, czy do domu wrócimy z prawdziwym masłem, czy też produktem, który tylko je udaje. Fot. 123RF Uniknięcie zakupu podrobionego masła nie jest trudne, jednak wymaga od nas wzmożonej uwagi podczas zakupów. Zapomnijcie o bezmyślnym wrzucaniu produktów do...

  • Bento: Jogurtowe placuszki i sałatka ziemniaczana z kurkami

    Połączenie jabłka i cynamonu zawsze się sprawdza, szczególnie w słodkich placuszkach. Przez dodatek jogurtu naturalnego są bardzo delikatne i wilgotne. Oczywiście owoce w tym przepisie możecie zmienić na inne dowolne, choćby gruszkę, figi.

  • Każdy wie, że prawdziwe masło twardnieje pod wpływem niskiej temperatury, przyprawiając wiele osób o złość. Jednak w obawie przed zjełczeniem, wielu nie rezygnuje z przechowywania go w lodówce. Czy trzymanie masła w temperaturze pokojowej jest rzeczywiście niebezpieczne? Fot. 123RF Znasz tę sytuację? Ranek. Śpieszysz się do pracy, chcesz zjeść szybko kanapkę, zaglądasz do lodówki, a tam... przykra niespodzianka! Twoje masło jest twarde i nie możesz go rozsmarować na pieczywie. Denerwujesz...

  • Wigilijny koncert trzech tenorów

    Polskie wigilijne potrawy czy tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu? Który z mistrzów przekona nas do swoich przepisów? Czyje ciasto zniknie pierwsze ze stołu? Zapraszamy na świąteczną ucztę, która łączy to, co najlepsze: polskie produkty, nowe receptury i kreatywny sposób przygotowania. Zapowiada się smakowite Boże Narodzenie!

  • Myśleliście, że tosty francuskie to nic trudnego? Sprawdźcie, czy udałoby wam się przygotować je z przepisu Michała Brysia. Ciasto cytrynowe 420 g mąki 450 400 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jaj 180 g rozpuszczonego i wystudzonego masła 250 g crème fraiche 50 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny skórka otarta z 6 cytryn Wykonanie Przygotować 2 foremki keksowe. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek...