• Informacje na temat:

    kiszony kabaczek lub cukinia

Przepisy na temat: kiszony kabaczek lub cukinia
  • Pyszna przekąska na szczególną okazję.

  • Pewnie jedna z wielu wariacji na temat, ale ta jest nasza - "rodzinna"!

  • sierpniowe smaczki

  • Cukinię kisimy jak ogórki ,jest jędrna i bardzo smaczna.W zimowe dni mamy wspomnienie lata,serdecznie polecam:)

  • Bardzo lubię młode kabaczki, szczególnie smażone w tej wersji.

  • Przepis wart wypróbowania: "Cukinia duszona z papryką i kabaczkiem"

  • Sezon na kiszonki trwa. Oczywiście najpopularniejsze i najbardziej znane są kiszone ogórki, ale warto również kisić inne warzywa. Dzisiaj proponuję Wam ukiszenie kalafiora. Jeżeli macie wątpliwości, czy będzie Wam smakował, zróbcie pół kalafiora na próbę. Taki kalafior jest ukiszony po trzech dniach i według mnie jest wtedy najlepszy. Ma lekko słodkawy smak, jest chrupiący a jednocześnie delikatnie czuć go kiszonką. Z każdym kolejnym dniem kalafior nabiera kwaskowatego smaku ponieważ proces...

  • Bardzo zdrowy, idealny dodatek do kanapek Polecam :)

  • Można do niego dodać więcej pomidorów lub papryki, można dodać koncentrat pomidorowy ale to jest baza wyjściowa. Wolę inne składniki dodawać bezpośrednio przy przyrządzaniu. lecza.

  • Sok ze zwykłej białej kapusty potrafi czynić cuda w naprawianiu wszelkich zaburzeń przewodu pokarmowego. A to działanie potęguje się, gdy pijesz sok z kiszonej kapusty. Nie można pić go szklankami, raczej małe porcje, ale systematycznie. I w dodatku do jego przygotowania wcale nie trzeba mieć wyciskarki!

Artykuły na temat: kiszony kabaczek lub cukinia
  • ​Co z czym się je, by nie szkodzić zdrowiu?

    ...stronie

  • Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate. Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!W książce znajdziesz przepisy na: Wegetariański tatar na komosie Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu Pizza z pesto z fioletowego jarmużu Pieczone...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    ...złożonych i 500 kcal ze zdrowych tłuszczów. Takie proporcje zawiera jadłospis: - śniadanie: szklanka płatków owsianych namoczonych w wodzie z łyżką masła orzechowego lub dwa wafle ryżowe posmarowane łyżką masła orzechowego i banan - obiad: postna zupa fasolowa (250 ml) z 2 łyżkami oliwy lub sałatka z brązowego ryżu (30 g) z 1/4 awokado, z selerem naciowym, papryką i orzechami np. nerkowca...

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    ..., szparagi, cebula, kabaczek, cukinia, kalafior, papryka zielona, pomidory, szczypiorek. Nie zapominaj także o bogatych w chrom brokułach i grzybach. Tylko do 1-2 porcji dziennie ogranicz jedzenie(...) i drobnych kaszach. Co robić, jeśli masz ochotę na coś słodkiego? Zjedz np. kromkę razowca (najlepiej z otrębami) z łyżeczką niskosłodzonego dżemu lub owoce. Unikaj słodyczy, nawet tych dla diabetyków...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Tajemnica dobrego gulaszu

    ...pomidorowego. Do tego wspaniale pasują zesmażone pieczarki i cukinia lub kabaczek. Gdy warzywa się gotują, dolej do nich odrobinę wody i przypraw solą, ziołami prowansalskimi i szczyptą ostrej(...)). Pokrojone i doprawione smaż przez minutę, a potem duś z cebulą. Do gulaszu pasuje papryka we wszystkich kolorach, czosnek, cukinia, pomidory, kabaczek, zioła, grzyby i odrobina czerwonego wina. Także ziele...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Zasady diety po pięćdziesiątce

    ...do długotrwałego gryzienia, co również wpływa pozytywnie na odczucie sytości. 3. Pij od półtora do dwóch litrów wody mineralnej, herbatek ziołowych lub wody rozcieńczonej sokiem z aloesu, żurawiny(...) słodyczy. Jeśli lubisz małą czarną, pamiętaj, żeby przyjmować suplementy magnezu oraz zadbaj, aby wzbogacić kawę w chude mleko. Jedna kawa dziennie nie stanowi zagrożenia, ale pita częściej może...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...