• Informacje na temat:

    kiszona kapusta w innych krajach

Przepisy na temat: kiszona kapusta w innych krajach
  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...można je znaleźć także w innych krajach bałkańskich, to jednak gołąbki (sarma ) są uważane przez większość Rumunów za danie narodowe (pomimo tego, że pochodzą z Turcji, gdzie zamiast wieprzowiny...

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Niedźwiedzia specjalność

    ...spożywających niedźwiedzi czosnek nabiera charakterystycznego, czosnkowego zapachu. To, co przeszkadzało protoplastom Anglików, znalazło jednak uznanie w innych krajach. Niedźwiedzio-czosnkowe masło było bardzo(...) stosowali je Indianie - najczęściej służyły jako przystawka lub dodatek do innych potraw, zwykle pieczono je w żarze lub w dole ziemnym. Co kraj, to ...nazwa Jego właściwa łacińska nazwa - Allium...

  • Kisimy ją od razu w słoikach.

  • Pyszna, lekko chrupiąca i kwaskowa. Taka lubię najbardziej. Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca.

  • Kapusta kiszona wcześniej parzona. W ten sposób przygotowana kapusta kwasi się szybciej. Jest delikatna w smaku pozbawiona kapuścianej goryczki. Wspaniale smakuje na surowo, dlatego polecam ją do wszelkiego rodzaju surówek. Możemy do niej dodać marchew, żurawinę, kminek lub inne dodatki. Ja przygotowuję ją w wersji podstawowej /jedynie z solą/ by użyte dodatki nie wpłynęły na smak przygotowywanych potem surówek

  • Szybko i łatwo.

  • Domowa kapusta kiszona dla tych, którzy lubią wiedzieć co jedzą ;)

  • Chyba każdy z nas zna sposób na kiszenie poszatkowanych główek zimowej kapusty ubijanych z solą w beczce lub kamiennym garnku, sama przecież o tym pisałam. Dziś jednak przedstawiam inny sposób kiszenia kapusty, o którym nie wszyscy słyszeli – kiszenie w zalewie z osolonej wody, podobnie, jak kisi się ogórki małosolne. Młoda, wiosenna i wczesnoletnia kapusta nie za bardzo nadaje się do sporządzenia ubijanej kiszonki, choć warto wypróbować i ten sposób. Ja jednak postanowiłam przygotować...

  • Własnej roboty kapustka w lekkiej zasmażce,bardzo polecam:)

Artykuły na temat: kiszona kapusta w innych krajach
  • Czym leczą kaca w różnych krajach? Oto 13 sposobów

    Internetowy serwis Buzzfeed zapytał swoich czytelników o to, jakie sposoby na kaca są najpopularniejsze w ich krajach. Zainspirowani tym zestawieniem, przedstawiamy najciekawsze dania, które mają(...)? Wszystkim, co kwaśne: wodą spod ogórków kiszonych, żurkiem, bigosem z kwaśnej kapusty. Nie brakuje też amatorów domowego rosołu, gulaszu, kiełbasy z grilla i innych tłustych dań. Wiele osób zaczyna...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • 10 powodów, dla których warto odwiedzić Chorwację jesienią

    Chorwacja oferuje turystom piękne miejsca, ciekawe imprezy i wiele innych atrakcji przez okrągły rok. Istnieje co najmniej 10 powodów, dla których warto odwiedzić ten niezwykły kraj w najbliższych miesiącach.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • I zdarzył się cud

    Delikatne dłonie, nieśmiały uśmiech. Taka jest kobieta, która podjęła się rzeczy niewyobrażalnie trudnej - założyła fundację opiekującą się umierającymi dziećmi. Nie zrobiła tego z dobroci serca. Pewnej nocy, siedząc przy łóżku chorego synka, umówiła się z Bogiem: "Jeśli ty uratujesz moje dziecko, ja będę pomagać innym". Gajusz wyzdrowiał, a Tisa Żawrocka dotrzymała słowa. I nawet przez moment nie myślała, na co się porywa. Zdrowy rozsądek to ostatnie, czym się kieruje.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • 10 powodów by poznać fascynujące miejsca i zwyczaje w Korei Południowej

    Co jeszcze możesz zobaczyć w ojczyźnie Samsunga? Sprawdź na własne oczy, dlaczego wyspa Jeju zwana jest "koreańskimi Hawajami". Poznaj powody, dla których warto wsiąść w samolot i polecieć do Korei Południowej!

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Nie martw się o zapas

    ...szkodliwe mykotoksyny, które obciążają nerki i sprzyjają rozwojowi nowotworów. Uwaga, kiszonych ogórków czy grzybów w occie (oraz innych kwaśnych lub słonych przetworów) nie należy przechowywać...

  • Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele prozdrowotnych właściwości mają kiszonki. Zajadamy się kiszonymi ogórkami, kapustą, czosnkiem i innymi warzywami. Ale czy wiedzieliście o tym, że kisić można także herbatę? Fot. 123RF/Picsel O tym, że herbata ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie widomo od dawna. Niektóre jej rodzaje doskonale przyspieszają metabolizm, inne relaksują i pomagają się odprężyć, a jeszcze inne pobudzają do działania, ułatwiając koncentrację....