• Informacje na temat:

    kiszona kapusta w innych krajach

Przepisy na temat: kiszona kapusta w innych krajach
  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...można je znaleźć także w innych krajach bałkańskich, to jednak gołąbki (sarma ) są uważane przez większość Rumunów za danie narodowe (pomimo tego, że pochodzą z Turcji, gdzie zamiast wieprzowiny...

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Niedźwiedzia specjalność

    ...spożywających niedźwiedzi czosnek nabiera charakterystycznego, czosnkowego zapachu. To, co przeszkadzało protoplastom Anglików, znalazło jednak uznanie w innych krajach. Niedźwiedzio-czosnkowe masło było bardzo(...) stosowali je Indianie - najczęściej służyły jako przystawka lub dodatek do innych potraw, zwykle pieczono je w żarze lub w dole ziemnym. Co kraj, to ...nazwa Jego właściwa łacińska nazwa - Allium...

  • Kisimy ją od razu w słoikach.

  • Pyszna, lekko chrupiąca i kwaskowa. Taka lubię najbardziej. Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca.

  • Szybko i łatwo.

  • Domowa kapusta kiszona dla tych, którzy lubią wiedzieć co jedzą ;)

  • Chyba każdy z nas zna sposób na kiszenie poszatkowanych główek zimowej kapusty ubijanych z solą w beczce lub kamiennym garnku, sama przecież o tym pisałam. Dziś jednak przedstawiam inny sposób kiszenia kapusty, o którym nie wszyscy słyszeli – kiszenie w zalewie z osolonej wody, podobnie, jak kisi się ogórki małosolne. Młoda, wiosenna i wczesnoletnia kapusta nie za bardzo nadaje się do sporządzenia ubijanej kiszonki, choć warto wypróbować i ten sposób. Ja jednak postanowiłam przygotować...

  • Własnej roboty kapustka w lekkiej zasmażce,bardzo polecam:)

  • Idealna do schabowego, albo goloneczki. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia polska" i nieco go zmieniłam.

Artykuły na temat: kiszona kapusta w innych krajach
  • 10 powodów, dla których warto odwiedzić Chorwację jesienią

    Chorwacja oferuje turystom piękne miejsca, ciekawe imprezy i wiele innych atrakcji przez okrągły rok. Istnieje co najmniej 10 powodów, dla których warto odwiedzić ten niezwykły kraj w najbliższych miesiącach.

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • I zdarzył się cud

    Delikatne dłonie, nieśmiały uśmiech. Taka jest kobieta, która podjęła się rzeczy niewyobrażalnie trudnej - założyła fundację opiekującą się umierającymi dziećmi. Nie zrobiła tego z dobroci serca. Pewnej nocy, siedząc przy łóżku chorego synka, umówiła się z Bogiem: "Jeśli ty uratujesz moje dziecko, ja będę pomagać innym". Gajusz wyzdrowiał, a Tisa Żawrocka dotrzymała słowa. I nawet przez moment nie myślała, na co się porywa. Zdrowy rozsądek to ostatnie, czym się kieruje.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Kiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w oczyszczeniu organizmu...

  • Uczta królowej

    ...ze słodkimi owocami, kisiła cytryny, tak jak robi się to w krajach Maghrebu, czyli w Maroku, Algierii i Tunezji. Jej znak rozpoznawczy to dredy, długie kolczyki, kolorowe chustki zawiązane wokół głowy(...), kajzerki albo szynka konserwowa w puszkach, którą kupowaliśmy w Baltonie, bo w krajach arabskich wieprzowina jest zakazana i nie można jej dostać. Czas polskiego lata jest w Algierii wyjątkowo gorący...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Nie martw się o zapas

    ...szkodliwe mykotoksyny, które obciążają nerki i sprzyjają rozwojowi nowotworów. Uwaga, kiszonych ogórków czy grzybów w occie (oraz innych kwaśnych lub słonych przetworów) nie należy przechowywać...

  • Różnego rodzaju kiszonki bardzo często goszczą na naszych stołach, gdyż stanowią podstawę wielu, tradycyjnych dań. Kochamy ich smak, jednak rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ...

  • O swiatecznej magii - polskiej i nie tylko

    ...( konkurencja tortellini ) bardzo wszystkim smakowaly. Sledzia polubil Aliano. Kapusta kiszona nie smakowala choc z grzybami. Karpia nie mialam wiec pstrag przeszedl gladko. Kompot z suszu zadziwil...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...