• Informacje na temat:

    kiszenie lisci winogron na gołąbki

Przepisy na temat: kiszenie lisci winogron na gołąbki
  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...zawiera: 2100 kJ/502 kcal Omlet z mięsem mielonym i winogronami Składniki na 4 porcje: - 150 ml mleka, - 4 jajka, - 50 g mąki, - sól, - 400 g białych winogron, - 3 gałązki melisy, - 250 g kiełków sojowych, - 2 cebule, - łyżka masła, - 500 g mięsa mielonego, - pieprz, - 3 łyżki keczupu, - 200 ml soku z białych winogron, - sok z cytryny, - 2 łyżki oleju Przygotowanie: Mleko, jajka...

  • Wypróbowany przepis na "Gołąbki w liściach winogron"

  • Smaczny pomysł na "Gołąbki ryżowe w liściach winogron - dolmadakia gialantzi"

  • Są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu.

  • Malutkie gołąbki z młodych liści buraka napełnione farszem mięsnym z dodatkiem suszonych moreli, żurawiny i kaszy pęczak. To jest po prostu pyszne.

  • Super przepis na gołąbki.

  • "Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach były w wiekach minionych często potrawą biedniejszych warstw ludności. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce, w niektórych regionach Stanów Zjednoczonych glubkis, na Białorusi - галубцы, na Litwie - balandėliai, a w Rosji - голубцы. W Niemczech znane są w jako Krautwickel/Kohlrouladen. Dotarły także do Szwecji gdzie...

  • Wypróbowany przepis na "Dolma w liściach winogron"

  • Powstała świeża porcja botwinki w kefirze, którą z wielkim smakiem spałaszowaliśmy na zlocie. Kiszonka miała zaledwie 10 dni, powinna więc postać w słoju nieco dłużej, ale wszyscy próbujący orzekli zgodnie, że była pyszna! Drugi zastosowany przeze mnie sposób to buraczki, łodygi i liście zalane solanką tak jak różne inne kiszonki.

  • kazdy z nas je zna,wiele z nas je uwielbia ;))) przepisu nauczylam sie sama,jest prosty a danie wychodzi pyszniutkie!!!!

Artykuły na temat: kiszenie lisci winogron na gołąbki
  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Sałata lodowa, masłowa, rzymska, rukola i wiele innych - różne odmiany liściastych warzyw łączy jedno: wszystkie są niskokaloryczne i równocześnie bogate w witaminy i minerały, które zmniejszają ryzyko raka, poprawiają działanie układu nerwowego i korzystnie wpływają na odporność. Sałata to sprzymierzeniec osób będących na diecie i dbających o zdrowie. Czy na pewno? Amerykańskie badania przeprowadzone na początku tego roku mówią, że to warzywa liściaste odpowiadają za większość zatruć...

  • Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawiono przede wszystkim w celu wytwarzania wina. Jednak dzisiaj mają one szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w farmakologii. Fot.123rf/picsel Pracują wewnątrz, działają na zewnątrz Winogrona to owoce doskonale wpisujące się w jadłospis każdej diety. Zawierają wiele właściwości odżywczych, przede wszystkim te, które eliminują komórki rakowe....

  • Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele prozdrowotnych właściwości mają kiszonki. Zajadamy się kiszonymi ogórkami, kapustą, czosnkiem i innymi warzywami. Ale czy wiedzieliście o tym, że kisić można także herbatę? Fot. 123RF/Picsel O tym, że herbata ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie widomo od dawna. Niektóre jej rodzaje doskonale przyspieszają metabolizm, inne relaksują i pomagają się odprężyć, a jeszcze inne pobudzają do działania, ułatwiając koncentrację....

  • W sklepach są dostępne niemal przez cały rok, jednak to właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Zobacz, co warto wiedzieć o winogronach, zanim zaczniesz je jeść. Poszukując zdrowej alternatywy dla słodyczy, wiele osób sięga po winogrona. Czy aby na pewno jest to słuszna decyzja? W jaki sposób te niepozorne owoce mogą wpływać na nasz organizm? Oto cztery zaskakujące fakty na temat winogron, które sprawią, że będziesz postrzegać je zupełnie inaczej. 1. Winogrona – przyjaciel serca Naukowcom...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Różnego rodzaju kiszonki bardzo często goszczą na naszych stołach, gdyż stanowią podstawę wielu, tradycyjnych dań. Kochamy ich smak, jednak rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ...

  • Poszukiwania idealnej diety wyszczuplającej to zajęcie męczące i frustrujące. A jest przecież prosty sposób na schudnięcie - kapusta kiszona! Odchudzanie na kapuścianej diecie jest łatwe, tanie i przede wszystkim zdrowe. Niech to krótkie stwierdzenie stanowi zachętę do przeczytania tego tekstu. Fot. 123RF/Picsel Konserwowanie warzyw jest proste, choć - podobnie jak przygotowywanie przetworów - dość czasochłonne. Warzywa, które lubimy najbardziej, możemy konserwować za pomocą octu, oleju lub...