• Informacje na temat:

    kiszenie dyni

Przepisy na temat: kiszenie dyni
  • 4 wyjątkowe przepisy na placki ziemniaczane

    Jesienią przygotuj doskonałe placki z dodatkiem warzyw takich jak dynia czy cukinia. Sprawdź nasze propozycje!

  • Kiszona dynia smakuje zupełnie inaczej niż powszechnie znane kiszonki takie jak ogórki, czy kapusta. Dynia jest słodko-kwaśna z korzenną nutą i tylko lekko słona.

  • Energia na talerzu

    Dlaczego warto jeść dynie.

  • Powstała świeża porcja botwinki w kefirze, którą z wielkim smakiem spałaszowaliśmy na zlocie. Kiszonka miała zaledwie 10 dni, powinna więc postać w słoju nieco dłużej, ale wszyscy próbujący orzekli zgodnie, że była pyszna! Drugi zastosowany przeze mnie sposób to buraczki, łodygi i liście zalane solanką tak jak różne inne kiszonki.

  • Trzy mniej znane składniki dobre dla kości i stawów

    ...zwierzęcym (mięso) oraz laktozą (mleko). Dobre źródła:  kasza gryczana i jaglana, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, migdały, orzechy, pestki dyni.  Witamina K Aktywuje...

  • Zakwas buraczany można wykorzystać nie tylko do przygotowania zupy - świetnie gasi pragnienie oraz orzeźwia w letnie upały i jest bardzo zdrowy. Ja do picia dodaję posiekany koperek - pychotka!

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...przykryciem 45 minut w temp. 180 st. C. Polewaj sosem w trakcie pieczenia.   Gulasz w dyni 1. Umyte mięso pokrój, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Dodaj musztardę i olej(...). Dodaj ogórki kiszone, pokrojoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Z dyni odkrój czubki i wydrąż środek. Oprósz solą, piecz w temp. 180°C do miękkości. Napełnij gulaszem.  Pierogi z kaszą i serem...

  • Kiedy rozpoczyna się sezon letni wiele osób czeka z niecierpliwością na świeżo kiszone ogórki. Niestety, nawet na ogórki małosolne trzeba poczekać kilka dni. Istnieją jednak sposoby, które proces kiszenia przyspieszają:)

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    ...produkty sięgać zatem zimą? Jednym z nich jest dynia, której w listopadzie jest pełno we wszystkich sklepach. To jesienne warzywo, w które warto zaopatrzyć naszą spiżarnię, robiąc duże zapasy. Posiada ona sporą ilość witamin i minerałów i dodatkowo jest mało kalorycznym warzywem. Możemy z niej zrobić pyszne zupy, ciasta czy dyniowe purée. W zimowej spiżarni świetnie sprawdzą się także ziemniaki, które...

  • Czas przedświąteczny, więc zakwas buraczany będzie jak znalazł. Jeżeli chcecie, aby przydał się na barszcz wigilijny, trzeba go już przygotowywać. To ostatni dzwonek. Buraki muszą postać 6- 7 dni, abyśmy uzyskali pyszny kiszony sok buraczany, czyli zakwas. U mnie w domu kiszę buraki nie tylko po to, aby ugotować na nim barszcz. Taki ukiszony sok jest bardzo zdrowy, można go pić raz dziennie po szklaneczce, skutecznie uzupełnia niedobór żelaza w organizmie. Jak widać ma same zalety. Polecam.

Artykuły na temat: kiszenie dyni
  • Owies, chia, kiszona kapusta - święta trójca zdrowej skóry

    ...całego organizmu, ale również wyglądu skóry jest cynk, którego niestety często brakuje w naszej codziennej diecie.  "Pokarmy będące bogatym źródłem cynku, takie jak pestki dyni, nasiona chia i siemię...

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

  • Kapuśniak z klopsikami

    Przygotowanie: 1. Z dyni usuń pestki oraz skórę, pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda...

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • Co jeść, gdy choruje się na refluks żołądkowy?

    ..., surówka z selera, woda. Podwieczorek Ryż z jabłkami i jogurtem, herbata albo 2 ciastka owsiane, spodek malin, kompot. Kolacja Risotto z dynią i parmezanem, kakao albo 2 kromki drożdżowego ciasta...

  • Pestki dyni to popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Fot. 123RF/Picsel Chociaż wciąż cieszymy się latem, jesień zbliża się nieubłaganie. Wraz z nią, na naszych stołach pojawią się najróżniejsze potrawy z dyni. Czy wiedzieliście o tym, że to niepozorne warzywo ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu,...

  • Najlepsze sposoby na pasożyty

    Mikstura z goździków  Zmiel na proszek 10 g goździków i 100 g siemienia lnianego. Jedz 2 łyżki dziennie przez trzy dni. Zrób trzy dni przerwy i powtórz kurację. Stosuj ją według tego schematu przez miesiąc. Proszek możesz jeść sam lub dosypać do owsianki, jogurtu.  Kuracja z pestkami dyni  Wymieszaj: 2 czubate łyżki potłuczonych, świeżych pestek dyni, 3 łyżki startej marchwi i 2 łyżki oleju...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • ...i kiszenie. 11. Zmniejsz temperaturę o kilka stopni. 12. Tłuszcz wybieraj z namaszczeniem. 13. Podkręć jedzenie ziołami i przyprawami. 14. Naucz swoją rodzinę spędzać czas wolny bez słodyczy. 15(...) tempie. Na dobry początek proponujemy coś pysznego i rozgrzewającego: ZUPĘ DYNIOWA NAŁADOWANA KOLENDRĄ 1 kg dyni piżmowej (zwanej też dynią butternut) 1 żółta cebula 2 ząbki czosnku...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...