• Informacje na temat:

    kiszenie czerwonej kapusty

Przepisy na temat: kiszenie czerwonej kapusty
  • Aleksander Baron zachęca do samodzielnego kiszenia

    ...księgarń, pisze jej autor, Aleksander Baron.Znany szef kuchni jednej z warszawskich restauracji wyjaśnia, że kiszenie i kwaszenie to procesy tożsame, polegające na fermentowaniu różnych produktów spożywczych(...) - kwasu mlekowego w przypadku kiszonej kapusty i octu spirytusowego w przypadku potocznie rozumianego kwaszenia - tłumaczy. (PAP Life)

  • Surówka z kiszonej czerwonej kapusty

  • Soczewica z kapustą

    Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 30 dag kiełbasy 40 dag czerwonej soczewicy garść suszonych grzybów 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 suszone śliwki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka masła klarowanego sól pieprz Przygotowanie: 1. Grzyby zalej wodą, mocz 20 minut. Pokrój w kostkę. Kapustę opłucz, posiekaj. Soczewicę wypłucz. W garnku rozgrzej masło...

  • Jakiś czas temu zostaliśmy zaopatrzeni w czerwoną kapustę kiszoną. Od razu pomyśleliśmy o kapuśniaku, takim na wędzące, pełnym aromatu i smaku. I oto popełniliśmy go ;)

  • Strudel z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą

    ... Składniki: Pół czerwonej papryki Por 2 łyżki oleju 580 ml kapusty kiszonej Kilka owoców jałowca Listek laurowy Sól, cukier 1 jajko 1 łyżka mleka Opakowanie ciasta francuskiego (mrożonego) 2 łyżki kminku  Przygotowanie: Paprykę i pora drobno pokroić usmażyć na oleju, dodać kapustę, jałowiec i liść laurowy. Wlać 50 ml wody. Dusić 15 minut. Doprawić sola i cukrem. Jajko...

  • Uwielbiamy świeże surówki. Ta szczególnie przypadła nam do gustu. Smakuje fantastycznie.

  • Placki z ziemniaków i kiszonej kapusty

    Składniki: Po pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki 250 g śmietany Sól, pieprz850 ml kapusty kiszonej 8 szalotek 500 g ziemniaków 6 łyżek oleju 3 łyżeczki cukru Oregano do dekoracji Przygotowanie: Papryki pokroić w drobna kosteczkę. Śmietanę doprawić sola i pieprzem, umieścić w miseczce. Szalotki pokroić w ćwiartki. Ziemniaki utrzeć (usunąć nadmiar soku), zmieszać z kapustą...

  • Propozycja na smakowitą i soczystą surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki i kiszonego ogórka. Prosty i szybki sposób na zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu.

  • Kociołek z kapustą

    Składniki: 500 g wieprzowiny na gulasz 2 cebule 1 łyżka oleju Sól, pieprz Słodka papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego Puszka pomidorów 0,3 l bulionu Po jednej żółtej i czerwonej papryce Por 400 g ziemniaków Słoik kiszonej kapusty (850 ml) Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojone w kostkę mięso, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą...

  • Surówka ze świeżych warzyw i owoców jest smaczna i zdrowa. To wspaniały dodatek do dań z pieczonym mięsem.

Artykuły na temat: kiszenie czerwonej kapusty
  • Wielka księga smaków: Kapusta czerwona

    ...wraz z jajkiem i natką do kaszy. Dopraw do smaku. Liście kapusty nafaszeruj kaszą i zawiń, tworząc pakunki. Zepnij wykałaczką.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Gdzie te czerwone

    ..., które wiąże tlen z płuc i dostarcza go do wszystkich tkanek. W każdej krwince czerwonej jest około 280 mln cząsteczek hemoglobiny. Obliczono, że gdyby jej nie było, to aby zaopatrzyć wszystkie tkanki(...). surówkę z kiszonej kapusty i wypić szklankę soku z pomarańczy lub wody z cytryną.  Wiedzą oni również, że aby organizm miał szansę wytworzyć nowe czerwone krwinki, oprócz żelaza potrzebuje jeszcze kwasu...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Księga smaków: Biała kapusta

    ...i poszatkowane liście dodaje się do zupy grochowej. Kapustę można zasmażać, a jej liśćmi owijać inne, np. mięsne potrawy. Walory zdrowotne kapusty Kapusta skrywa w sobie duże ilości składników(...). Dodatkowo ma znikomą ilość kalorii, jedz więc ją jak najczęściej, jeżeli chcesz zachować linię. Niestety, spożywanie kapusty może powodować wzdęcia. Aby temu zapobiec, do dań z kapusty warto dodać kminek...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • 2 dania z kapusty

    Kapusta z patelni 850 ml kapusty kiszonej Cebula 1 łyżka oleju 500 g metki wieprzowej 1 łyżeczka suszonego majeranku 1-2 łyżeczki chili 1 listek laurowy 1 łyżeczka bulionu Zielona cebulka(...). Trzymać na ogniu 8-10 minut bez przykrycia. Posypać posiekaną cebulką i pieprzem. Do tego podawać śmietanę posypaną chili. Kapuśniak premium 2 cebule 3 łyżki oleju 850 ml kapusty...

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Kapusta zadba o zdrowie i urodę

    Biała, czerwona, włoska... Każda odmiana kapusty to cenne, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, źródło witamin i minerałów. Ale oprócz wartości dietetycznych kapuściane liście mają też inne zalety(...). jajników). Praktyczne rady: - Nie wyrzucaj liści z wierzchu główki. Są najbardziej wartościowe. - Kiszonej kapusty nie należy płukać, aby nie niszczyć zawartych w niej substancji dezynfekujących...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...