• Informacje na temat:

    kisiel z mrozonej zurawiny

Przepisy na temat: kisiel z mrozonej zurawiny
  • Kisiel z żurawin

    .... Gotować ok. 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 1/2 szklanki zimnej wody. Wlać do gotującej się wody z żurawiną, cały czas mieszając. Zmniejszyć gaz i gotować jeszcze około 5 minut. Gotowy kisiel...

  • Rozgrzewający - podany na gorąco, orzeźwiający - podany na zimno. Jest to jedno z dań wigilijnych na Litwie. Bardzo smaczny i leczniczy: działa antyseptycznie na drogi moczowe i regenerująco na przewód pokarmowy.

  • Świetnie sprawdza się na Wigilię

  • Kisiel wykonany domowym sposobem na pewno jest wolny od sztucznych barwników i innych niespodziewanych dodatków :) Polecam go mamom mającym małe dzieci i amatorom zdrowego odżywiania ;)

  • Wypróbowany przepis na "Truskawkowy kisiel"

  • Sprawdzony przepis na "Kisiel żurawinowy"

  • Pyszne i zdrowe słodycze, których nie musisz sobie odmawiać. :)

  • Smaczny pomysł na "Kisiel z żurawin"

  • Pyszny domowy kisiel dla dzieci.

  • zaskakujące połączenie smaków....

Artykuły na temat: kisiel z mrozonej zurawiny
  • Po co nam żurawina?

    ...galaretki i kisiele. A także sosy do mięs (drobiowego, cielęciny, pieczonego schabu, dziczyzny) oraz serów pleśniowych. W sklepach jest dostępna w postaci surowej i mrożonej, a także soków, syropów...

  • Żurawinę i czarny bez stosuje się w kuchni polskiej od dawna, a mimo to są dla nas nieco egzotycznie. Ostatnio straciły na swej popularności, a niesłusznie, bo stanowią wyśmienity dodatek do potraw, a na temat ich dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie dużo można mówić... Fot. 123RF/Picsel Żurawina kojarzy nam się właściwie tylko z lekko kwaśnym sokiem, lub sosem do mięs; a tymczasem możemy używać jej na wiele sposobów, np. jako dodatek do sera koziego, zup, do naleśników bądź racuszków,...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...pierniczki, ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10-15 minut w zależności od wielkości pierniczków. Po wystudzeniu udekoruj. Kisiel żurawinowy Czas przygotowania: 15 minut(...) w 1/3 szklanki wody. Przecier żurawinowy doprowadź do wrzenia i cienkim strumieniem, ciągle mieszając, dolewaj mieszankę wody i mąki ziemniaczanej. Przestań ją dolewać, gdy kisiel osiągnie odpowiednią gęstość...

  • Zbliża się lato, czyli pora roku, na którą większość z nas czeka z utęsknieniem. Drobne marzenia - takie jak kombinacja przyjemnego wieczoru, tarasu i hamaka z orzeźwiającą i aromatyczną mrożoną herbatą – mogą się spełnić. Fot. 123RF/Picsel Brzoskwiniowe orzeźwienie Szklanka 350 ml - 1 porcjaSkładniki: 1 torebka herbaty Ahmad Tea London Earl Grey 250 ml gorącej wody 60 ml syropu brzoskwiniowego 15 ml świeżego soku z cytryny Świeże liście mięty Plasterek cytryny Kostki lodu...

  • 10 polskich produktów najlepszych dla zdrowia

    ...ścianek układu moczowego bakterii E. coli. Aż 90 proc. infekcji w tym miejscu powodowanych jest przez te bakterie. Profilaktycznie lub leczniczo, co dzień do wyboru masz: szklankę soku; kisiel z półtorej...

  • Mrożenie to idealny sposób na przechowywanie jedzenia. Opóźnia ono psucie się warzyw, owoców i mięs, jednocześnie nie pozbawiając ich wartości odżywczych. Czy produkty zamrożone latem można będzie bezpiecznie jeść w zimie? Fot. 123RF/Picsel Lato i to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak...

  • Specjalne diety na kobiece dolegliwości

    ...gotowanych warzyw np. z cukinii, kalafiora, marchewki, polany jogurtem naturalnym, doprawiony pieprzem ziołowym. Podwieczorek: Kisiel jagodowy, dwa ciasteczka miodowo-owsiane. Kolacja: Sałatka...

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Fot. 123RF/Picsel Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W...

  • Mrożenie jest idealnym sposobem na przechowywanie mięsa. W ten sposób znacząco wydłużamy jego przydatność do spożycia oraz zachowamy jego naturalny smak. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić i rozmrażać tego typu produkty. Fot. 123RF/Picsel Do naszych zamrażarek nierzadko trafiają zbyt duże porcje obiadowe lub produkty, których nie zdążyliśmy zjeść, a chcielibyśmy uchronić je przed zepsuciem. Wiele osób stara się również w ten sposób maksymalnie wykorzystać...

  • Zamrażalnik nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Sprawdź, co i jak długo możesz w nim przechowywać, a których produktów absolutnie nie powinieneś do niego wkładać. Fot. 123RF Lato i wczesna jesień to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak równie często dary matki...