• Informacje na temat:

    kisiel pomarańczowo-rabarbarowy

Przepisy na temat: kisiel pomarańczowo-rabarbarowy
  • ​Tort z rabarbarem i panna cottą

    ...rabarbaru, mieszać ok. 1 minutę, zdjąć z ognia, ostudzić. Biszkopt uwolnić z formy, zdjąć papier. Ciasto przekroić na 2 blaty. Dolny umieścić w pierścieniu, nałożyć kisiel rabarbarowy. Odstawić...

  • Wypróbowany przepis na "Kisiel z owocami"

  • Najlepsze słodkości z rabarbarem

    ...z gotowego ciasta francuskiego ), - łyżka śmietany, - 250 ml + 4 łyżki soku jabłkowego, - 3 łyżki czerwonego kisielu w proszku (do gotowania), - 60 g cukru, - 200 g mrożonego rabarbaru, - 4 gałki lodów(...) widelcem. Ciasto skropić śmietaną i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na ok. 10 minut. Zagotować 250 ml soku jabłkowego. Kisiel w proszku rozrobić z 4 łyżkami zimnego soku jabłkowego...

  • Z cyklu "zrób to sam" - dla fanów kisieli a zarazem przeciwników dań w proszku.

  • Pyszny domowy kisiel dla dzieci.

  • Kisiel wykonany domowym sposobem na pewno jest wolny od sztucznych barwników i innych niespodziewanych dodatków :) Polecam go mamom mającym małe dzieci i amatorom zdrowego odżywiania ;)

  • Dużo witamin , zdrowe i naturalne :) Szybkie.

  • Świetnie sprawdza się na Wigilię

  • zaskakujące połączenie smaków....

Artykuły na temat: kisiel pomarańczowo-rabarbarowy
  • Podczas kolacji wigilijnej nie wszystkie potrawy odpowiadają gustom zebranych, jednakże zwyczaj nakazuje spróbowania choćby odrobiny każdego z dań. Podobnie rzecz wygląda podczas wieczerzy w tradycji prawosławnej. Tam jednakże kisiel z owsa , przez swój specyficzny smak, rysował prawdziwe grymasy na twarzach zebranych. Fot. 123RF/Picsel Paskudztwa? Specyfikę kolacji wigilijnej na Kresach doskonale opisuje mistrz Melchior Wańkowicz: "Pośrodku stołu pofalowanego bielą obrusa, na pękach siana...

  • Marysia Depereas zdecydowała się na połączenie czekolady z pomarańczą, a jak wiemy, taki duet jest nie do pobicia! Biszkopt3 jaja100 g drobnego cukru do wypieków100 g zmielonych migdałów (bez skórki)38 g mąki pszennej38 g kakao4 białka38 g drobnego cukru do wypieków Ciasteczka100 g mąki pszennej100 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 szczypta soli2 jajka250 ml mleka50 g masła Migdały w karmelu150 g cukru40 ml wody 75 g obranych migdałów Pralina50 g gorzkiej czekolady100 g migdałów w...

  • W najbliższym odcinku do kulinarnej bitwy na smaki staną Warszawiacy! Czterech niezwykłych bohaterów i cztery niepowtarzalne pomysły na idealną kolację. Kto tym razem okaże się najbardziej wyrafinowanym smakoszem, a kto najzdolniejszym kucharzem? Czyje dania sprostają wysokim wymaganiom konkurentów i zasłużą na miano najlepszej spośród czterech kolacji? Gotować i udowadniać, że kuchnia to ich namiętność będą: Aleksandra Kisiel - dziennikarka, na co dzień pracująca w redakcji kobiecego pisma,...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy oraz potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, z pewnością zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na...

  • Właściwości lnu były bardzo często wykorzystywane przez nasze mamy i babcie, później zostały zapomniane. A teraz, na szczęście len z powrotem wraca do naszych łask. Len ma wiele dobroczynnych właściwości.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Len na cholesterol Olej lniany, który jest tłoczony z nasion lnu, należy do grupy produktów, które przeciwdziałają chorobom krążenia i cukrzycy. W 1952 niemiecka biochemik Johanna Budwig, stworzyła dietę która wspomaga leczenie nowotworów i chorób serca. Podstawą tej...

  • Zgaga to dobrze wszystkim znane uczucie pieczenia za mostkiem. Zwykle ten nieprzyjemny objaw dopada nas po obfitym, tłustym posiłku. Jak mu zapobiegać? Co zrobić, kiedy się już pojawi? Jak bronić się przed nieprzyjemnym pieczeniem? Fot. 123RF.COM/PICSEL   Zgaga może u każdego przebiegać nieco inaczej. Warto zwracać uwagę, po jakich produktach mamy nieprzyjemne objawy, aby móc ich w przyszłości unikać lub ograniczać ich ilość w diecie. 1. Zgaga może być objawem zwykłego przejedzenia....

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

  • Zgaga to dobrze wszystkim znane uczucie pieczenia za mostkiem. Zwykle ten nieprzyjemny objaw dopada nas po obfitym, tłustym posiłku. Jak mu zapobiegać? Co zrobić, kiedy się już pojawi? Fot. 123RF/Picsel Zgaga może u każdego przebiegać nieco inaczej. Warto zwracać uwagę, po jakich produktach mamy nieprzyjemne objawy, aby móc ich w przyszłości unikać lub ograniczać ich ilość w diecie. Pamiętajmy, aby nie bagatelizować tego objawu, szczególnie jeśli pojawia się regularnie. Refluks...

  • „Tylko kobieta prawdziwie inteligentna i wykształcona zdolna jest rządzić domem z korzyścią dla rodziny”. O ile wypowiedź Lucyny Ćwierczakiewiczowej może w dzisiejszych czasach budzić kontrowersje, jedno jest pewne. Fot. materiały prasowe Na przestrzeni lat na rynku pojawiły się produkty, dzięki którym zarówno panie, jak i panowie mogą rządzić z swoich gospodarstwach, jednocześnie znajdując czas na realizowanie się na innych płaszczyznach. Kostki rosołowe, kapsułki z kawą, a także dania...

  • Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za...