• Informacje na temat:

    kiełki pomidorów

Przepisy na temat: kiełki pomidorów
  • Pomysł na kiełki

    Słyszałaś o tym, że kiełki są zdrowe i smaczne, ale nie masz pomysłu jak wykorzystać je w swojej kuchni? Podpowiemy ci!

  • Wypróbowany przepis na "Kiełki - z czym smakują najlepiej?"

  • Makaron smażony z kiełkami

    ...i dodać kostkę pomidorów. Doprawić solą i pieprzem i dusić kilka minut. Dodać gorący makaron, przemieszać i wyłożyc na talerz. Danie podawać posypane kiełkami i tartym serem. Jeżeli znasz dokonały przepis...

  • Szybka przystawka z mozzarelli w mojej ulubionej wersji. Smacznego.

  • Sałata masłowa z pomidorami

    Składniki: główka sałaty masłowej, pęczek rzodkiewek, 3 pomidory, opakownie kiełków słonecznika, 4 kromki chleba tostowego, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy, cytryna.

  • Na zakończenie sezonu zdrowa i smaczna surówka z pomidorów. Jem ją na śniadanie i kolację.

  • W chłodny wieczór rozgrzej się zupą z... "pełną pulą aminokwasów"

    Charakteryzująca się wysoką zawartością białka soczewica zaliczana jest do tzw. superfoods. "Jeśli dodamy do soczewicy ryż albo kiełki soczewicy, uzyskamy już absolutnie pełną pulę aminokwasów" - przekonuje Katarzyna Lewko i poleca rozgrzewającą zupę.

  • Sami decydujecie... Może to być samodzielne, dość sycące danie lub dodatek do mięsa. Wszystko zależy od tego, co w danej chwili jest Wam potrzebne. To danie ma jeszcze jedną zaletę, przygotowuje się je bez większego wysiłku i nie jest skomplikowane. Takie niby nic a najeść się można :) Polecam.

Artykuły na temat: kiełki pomidorów
  • Smaki spiżarni: Kiełki

    ...największych zalet należy niska kaloryczność. Najpopularniejsze są kiełki warzyw i zbóż. Ale nie wszystkie można jeść, np. kiełki pomidorów czy papryki są trujące. Najlepiej, gdy będziemy jeść je na surowo(...)Najczęściej jadamy je wczesną wiosną, na przednówku. Wtedy nasz organizm bardzo potrzebuje naturalnych witamin, minerałów, a kiełki to ich najlepsze źródło. Mają w sobie też inne cenne składniki, np...

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Kiełki - eliksir zdrowia czy zagrożenie?      Fot. © 123RF.COM/PICSEL Co dają nam niepozorne kiełki? Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie...

  • Zalety kiełków

    ...łączyć? Dobrze komponują się z kanapkami z serem, wędliną czy pasztetem; sprawdzają się jako dodatek do dań z mięsa, ryb oraz sałatek (np. z pomidorów) Kiełki soi i lucerny Smak: kiełki soi - delikatny(...)Kiełki pochodzą z Dalekiego Wschodu i nie są jeszcze bardzo znane i popularne w polskiej kuchni. Można wyhodować je z różnych nasion, m.in. ze słonecznika, soi, fasoli, rzodkiewki, brokułów...

  • Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Pobierzcie Darmową książkę Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Od teraz przygotowanie włoskiej uczty nie będzie stanowiło dla Was najmniejszego...

  • Na  opłukaną i odwirowaną sałątę wrzucić obrane i pokrojone w wąskie paski awokado, cebulę i pomidory oraz kiełki rzodkiewki i listki oregano. Wrzucić poszarpaną w dłonich mozzarellę.Polać sosem: wodę połączyć z solą, cukrem,octem, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i oliwą pozostałą z pomidorów. Na koniec zrobić kilka kresek na sałatce z zosu aceto balsamico Monini. Podawać z bagietką lub...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • Pomidory faszerowane

    Pomidory przekroić na pół, wydrążyć środki. Położyć przekrojone pomidory odwrócone na ręczniku papierowym, aby odsączyć wyciekający sok. Serek rozgnieść widelcem, połączyć dokładnie z jogurtem. Do serka dodać pokrojony w drobną kostkę ogórek, kiełki rzodkiewki i posiekany szczypior, doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić pomidory.

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Wiosenne dietetyczne obiady

    Włącz do diety pełnoziarnisty makaron i kasze, kiełki, brokuły, pomarańcze i ananasy oraz chude mięso i ryby. Schudniesz do lata bez wyrzeczeń.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...