• Informacje na temat:

    kiełbasa swojska tradycyjna bez soli peklowej

Przepisy na temat: kiełbasa swojska tradycyjna bez soli peklowej
  • nie ma to jak swojskie wyroby,a szczególnie pachnąca wędzarką jeszcze ciepła kiełbaska od razu poczułam ,że coraz bliżej święta-poniżej przepis na moją kiełbasę,składniki których ja użyłam na ok 8 kg mięsa-wyszło minam ok 7kg kiełbaski wyszła wyśmienita.....

  • Wystarczyło kilka chłodniejszych dni, a już w domu podniosły się głosy, domagające się zmiany jadłospisu. Lekkie warzywne zapiekanki, musiały więc ustąpić, przed cięższym zestawem mięsiw. Ustępując naleganiom, wyjąłem z czeluści kuchennych szafek, maszynkę do mięsa, zdobiłem przegląd domowej wędzarni i zabrałem się do pracy. Sam również lubię, smak domowej kiełbasy, podanej razem ze smażonymi jajkami, czy tez nawet samej, tyko z dodatkiem zmrożonej, krystalicznej czystej..... wody oczywiście.

  • Bardzo smaczna kiełbasa, o smaku pieprzu i czosnku. Farszem tej kiełbasy napełniłam 10 słoiczków 350 ml.

  • Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest wędzona metodą w garnku, wędzona na zrębkach olcha/buk. Z podanego przepisu wyszedł 1 kg kiełbasy, 4 krążki, każdy po 25 dag.

  • Kiełbasę zrobiłam według przepisu dr. Grzegorza Russaka. Kiełbasa jest bardzo smaczna, polecam.

  • Bardzo smaczna kiełbasa, o smaku pieprzu i czosnku. Kiełbasa jest wędzona metodą w garnku, wędzona na zrębkach olcha/buk.

  • Wiejska Bruschetta.

  • Zaczynamy od produktu, którego bez soli chyba prawie nikt sobie nie wyobraża – pieczywa. Dzisiaj upieczemy angielkę, nazywaną też bułką paryską lub batonem , w zależności od regionu Polski. Przygotujemy nietypową angielkę, bo na kefirze, takim domowym. A o produkcji kefiru w domu i ziarnach kefirowych napiszemy następnym razem. Angielka ta ma pyszną chrupiącą skórkę, jest puszysta i można zajadać ją zarówno z dodatkami wytrawnymi, jak i na słodko.

  • pyszna domowa szynka

  • Domowe wyroby zawsze są najlepsze i najzdrowsze, zasada w mojej kuchni jest prosta: co się da zrobić samemu to się robi. Moje potrawy są z cyklu ,,wiem co jem" :) Biała kiełbasa smakuje świetnie w żurku, na kanapce, upieczona na grillu, usmażona, z różnymi dodatkami...w każdej postaci jest wyjątkowo smaczna. Na zbliżającą się Wielkanoc będzie idealna.

Artykuły na temat: kiełbasa swojska tradycyjna bez soli peklowej
  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. Zobacz całą prawdę na temat składu białej kiełbasy: 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w...

  • Polacy coraz chętniej spędzają wolny czas na grillowaniu pod chmurką. Naukowcy alarmują jednak, aby nie robić tego bezmyślnie. Grillujmy z umiarem i przestrzegajmy kilku zasad. Fot. 123RF/PicselGrillowanie staje się naszym sportem narodowym. Gdy tylko wartości pokazywane na termometrach idą w górę, przestaje padać, a trawa zaczyna się zielenić, ludzie z radością wyciągają pochowane na zimę grille. Rokrocznie pojawia się wiele pytań o to, czy aby na pewno jest to bezpieczna i zdrowa forma...

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Wydawać by się mogło, że niewiele jest do powiedzenia w temacie soli. Wszyscy wiemy jak wygląda, znamy jej smak i wiemy, czym grozi przesadzenie z jej ilością. Jednak biała, jodowana sól, którą najczęściej możemy znaleźć w solniczkach to tylko jeden z wielu jej rodzajów. Fot.123RF/Picsel Możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów soli. Różnią się od siebie kolorem, smakiem, sposobem pozyskiwania, i co ważne - ceną. Dodatkowo, każda sól nieco inaczej na smak gotowanych przez nas potrawy. Dziś...

  • Wegetariańskie dania wielu osobom wydają się być nudne, niezbyt sycące i niesmaczne. Tymczasem bezmięsne obiady mogą naprawdę zaskakiwać. Jeśli jeszcze nie jesteście o tym przekonani,zmienicie zdanie za sprawą przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Brakuje wam pomysłu na bezmięsny obiad? To nic strasznego, bo nasi użytkownicy przygotowali dla was całą masę wegetariańskich przepisów, które mogą stać się inspiracją dla niejednego posiłku. Będzie zdrowo, kolorowo, a przede wszystkim...

  • Cała rodzina zajada się Twoim ulubionym sernikiem, a Ty musisz obejść się smakiem z powodu restrykcyjnej diety? Nic podobnego! Sprawdź nasze pomysły na sernik bez laktozy w 3 odsłonach. Sernik bez laktozy przygotujesz na wiele sposobów. Tradycyjny twaróg możesz zastąpić sojowym tofu, kaszą jaglaną lub specjalnym twarogiem o obniżonej zawartości laktozy. Do ciasta wystarczy dodać suszone owoce, migdały, orzechy, a nawet masło orzechowe, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak deseru. A jeśli...

  • Limitowana edycja świąteczna! Oddajemy w Twoje ręce zbiór 700 receptur opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znalazły się tu zimne i ciepłe przystawki, zupy, kremy i chłodniki, a także rozmaite dania mięsne - począwszy od drobiu, przez odgrywającą ważną rolę w naszej kuchni dziczyznę, a na wołowinie i wieprzowinie skończywszy. Ponadto uwzględniliśmy potrawy z ryb morskich i słodkowodnych oraz z mąki i ziemniaków, znakomite nie tylko na post. Nie zapomnieliśmy też o osładzających życie...

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z założeń...

  • Zobaczcie bez jakiego dania laureaci konkursu nie wyobrażają sobie świąt! Serdecznie chcieliśmy podziękować za tak liczne zgłoszenia na konkurs. Wybór zwycięzców był bardzo trudny. Na wybranie pięciu odpowiedzi, które nas urzekły i wprawiły w świąteczny nastrój poświęciliśmy aż kilka dni. Żeby nie przedłużać, prezentujemy Wam laureatów, to do nich powędrują fantastyczne kosze z produktami Concet13. Kosz deserowy Pani Iwona Ch. W moim domu na w każde święta pojawia się na stole taka potrawa,...

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z Północy - ze względu...