• Informacje na temat:

    kielbasa surowa jak podac

Przepisy na temat: kielbasa surowa jak podac
  • Biała kiełbasa na różne sposoby

    Do garnka z zimną wodą włóż pokrojoną cebulę, papryczkę chili, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Dodaj 2 łyżki oleju. Zagotuj, włóż pęta surowej białej kiełbasy. Na bardzo małym ogniu parz kiełbasę przez 30 min. Kiełbasę zwiń w ślimaczki, każdy zepnij patyczkiem do szaszłyków. Ułóż je na blasze, posmaruj olejem. Środki napełnij masą jak na kotlety mielone. Piecz 50 minut...

  • Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.

  • Wynalazek - przysłała mała ze Sławy

    Przyrządzanie Ciasto takie jak na naleśniki i ile Ci z niego wyjdzie tyle będzie wynalazków. Farsz na jednego naleśnika: jedna krótka kiełbasa obrana ze skórki przekrojona wzdłuż na cztery części(...) papryki surowej lub konserwowej, posypać odrobiną żółtego sera, zawinąć jak krokiety lub chusteczkę, obtoczyć w rozmąconym jajku z przyprawą do zapiekanek oraz bułce tartej. Obsmażyć z dwóch stron...

  • Bardzo smaczne danie jako wczesna kolacja, z kromka chleba z maslem, lub tez jako pyszny obiad - doskonale bedzie pasowal wtedy ryz na sypko, ale mozna zjesc takze bez niczego - super!! Uwielbiam ! Jednak zawsze przeszkadzaly mi skorki z papryki, ktore trzeba wypluwac :-( tym razem pozbylam sie ich wczesniej - opiekajac papryki w piekarniku, tak wiec nic nie zaklocalo tej uczty dla podniebienia. Polecam serdecznie - najwspanialszy smak !

  • Pomysły na wykorzystanie białej kiełbasy

    Żaden Polak nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy. Jest obowiązkowym składnikiem staropolskiego żurku, często pojawia się na naszym stole również w towarzystwie cebuli. Jak jeszcze możemy ją przyrządzić?

  • Smaczny pomysł na "Surowa polska wędzona kiełbasa"

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...estragon. Wlej resztę galaretki. Włóż do lodówki na 3 godz. Gotowe galaretki wyłóż na talerze, ozdób estragonem. IV. Galareta jak tort Za 22 zł: Składniki: ●1,5 l bulionu ●ugotowana pierś...

  • Sezon grillowy czas zacząć! Oto moja wersja kiełbasy grillowej czystej surowej bez dodatków. Ponieważ poddaje się ją grillowaniu w temperaturze wyższej niż 100 st. C przygotowuje się ją na soli niejodowanej (NIE peklosoli), gdyż w przypadku takiej temperatury azotany (z peklosoli) przekształcają się w węglowodory aromatyczne, czyli substancje szkodliwe wręcz rakotwórcze. Kiełbasa może być w wersji surowej (wtedy przeznaczam ją od razu na grilla lub zamrażam) lub parzonej (może poleżeć kilka...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    .... Lukier: Jak go rozsmarować? Aby łatwo poszło, trzeba robić to na jeszcze ciepłych babach. Szybka polewa: Słodką dekorację błyskawicznie zrobisz, ucierając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny(...) pudrem. Chcesz, by były kolorowe? Dodaj barwniki spożywcze. Jakie jajka? Jaja do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej. Wyrabianie...

  • Naszła mnie ochota na pierogi, ale nie "ruskie", bo te zostawiam mojej Mamie, ani na świąteczne, z kapustą i grzybami, bo na te z kolei poczekam do Wigilii. Więc jakie? Na takie, które wypełnione są białą kiełbasą i tartym chrzanem. Pomysł na farsz nie jest mój, tylko podpatrzony u Magdy Gessler - zaproponowała go jakiemuś restauratorowi jako receptę na przebój upadającego lokalu. Kluczowe jest to, by znaleźć naprawdę bardzo dobrej jakości surową białą kiełbasę, z jak najmniejszą ilością...

Artykuły na temat: kielbasa surowa jak podac
  • Od zasmażki do fusion

    ...​Gdyby ktoś w roku 1989 zaproponował nam kimchi, food porn i papardelle, bylibyśmy trochę onieśmieleni. Po 30 latach wolnej Polski wykształceni przez podróże, reklamy i kucharzy celebrytów o jedzeniu wiemy wszystko. Jak to się zmieniało? Twój Styl zabiera was w kulinarną podróż. Będzie szczypta humoru, garść wiedzy oraz łyżka nostalgii. Do smaku.

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Przekąski: Dodadzą ci sił na długiej wycieczce

    Podczas przygotowań do wakacyjnego wyjazdu trzeba załatwić wiele spraw: ubezpieczenie, szczepienia, zakupy. Dlatego często „mniej ważne” rzeczy, jak przygotowywanie prowiantu na wyjazd, są załatwiane na samym końcu. O tym, co będziecie jedli w trasie, warto pomyśleć jednak wcześniej. Dlaczego? Żeby mieć pewność, że zabraliście wszystkie ulubione przekąski i nie będziecie musieli zatrzymywać się...

  • Polacy coraz chętniej spędzają wolny czas na grillowaniu pod chmurką. Naukowcy alarmują jednak, aby nie robić tego bezmyślnie. Grillujmy z umiarem i przestrzegajmy kilku zasad. Fot. 123RF/PicselGrillowanie staje się naszym sportem narodowym. Gdy tylko wartości pokazywane na termometrach idą w górę, przestaje padać, a trawa zaczyna się zielenić, ludzie z radością wyciągają pochowane na zimę grille. Rokrocznie pojawia się wiele pytań o to, czy aby na pewno jest to bezpieczna i zdrowa forma...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    Kuroniówka to zupa-symbol. Stworzona w latach 90. przez Jacka Kuronia, ówczesnego ministra pracy i polityki społecznej, idea serwowania najbiedniejszym i bezrobotnym pożywnej zupy, odżywa w kryzysowych czasach współczesnej Polski. O słynnym dziadku, który nauczył pomagać potrzebującym, i tacie, który pokazał, jak wyrażać uczucia poprzez gotowanie opowiada kucharz - Jakub Kuroń.

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Posmakuj sobie

    ..." może mieć kwaskowaty smak i na odwrót, jak chociażby kwaśne żelki pachnące cukrem. Doskonale wiedzą o tym już noworodki, które w pierwszym tygodniu życia potrafią rozpoznać po zapachu swoją mamę oraz(...) odkryli piąty smak, zwany umami. Umami to nic innego, jak wrażliwość na obecność glutaminianu sodu - przyprawy szczególnie popularnej w kuchni azjatyckiej. Glutaminian sodu, według niektórych uczonych...

  • Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. O tym, jak ważne są okoliczności, w których spożywamy posiłki, nie trzeba nikogo przekonywać. Jak i o tym, że forma ich podania jest równie istotna. Fot. 123RF/Picsel Badania psychologów potwierdzają bowiem, że jemy wszystkimi zmysłami. Warto pamiętać o tym zwłaszcza w kontekście kształtowania pozytywnych wzorców żywieniowych u dzieci. Czym jest comfort food? Smak magdalenki zanurzonej w herbacie przywołał wspomnienia, które stały się...

  • Wielkanoc pachnie rzeżuchą

    Na stole królowały tradycyjne potrawy:  baby, mazurki, szynka, żur, pasztety i mięsa w galarecie. Nic nie pasuje lepiej do świeżego, wiosennego mięsa niż ćwikła. Nic nie łączy się piękniej ze świeżym boczkiem czy pieczonym schabem, parzonym wcześniej w mleku, otoczonym lekką galaretą i startym kminkiem. Wszystko bez tłuszczu, chude jak pierwsze promienie wiosennego słońca. W moim rodzinnym domu...

  • Poznaj przepis na słodkości bez pieczenia według Gosi. Pszenne kulki z różą110 g mąki pszennej50 g masła40 g cukru muscovado1 kieliszek różanej nalewki1 łyżka konfitury z róży100 g rodzynek w czekoladzie 50 g białej czekolady200 g płatków migdałowych100 g migdałów blanszowanych Arachidowe roladki200 g mąki arachidowej50 g masła50 g rozpuszczonej, białej czekolady 1 kieliszek nalewki orientalnej (rodzynki, cynamon, figi, daktyle)200 g ciemnego tynku (ciasto czekoladowe zmieszane z alkoholem i...