• Informacje na temat:

    kiełbasa sól

Przepisy na temat: kiełbasa sól
  • Kiełbasa z... ryb?

    ...one zrezygnować z ich jedzenia - sugeruje. Jedną z propozycji profesora na danie z ryb jest... kiełbasa. Składniki potrzebne do jej przygotowania to: kg filetów z karpia (bez skóry), kg filetów(...) dodajemy do nich przyprawy, sok z cytryny oraz sól. Tak przygotowane nadzienie wstawiamy na noc do lodówki, a rano jeszcze raz mieszamy masę, dodając do niej pianę z ubitych białek. Kolejnym etapem...

  • Sól ziołową można łatwo przygotować w domu, na bieżąco i na zapas.

  • Biała kiełbasa po wielkopolsku

    ..."Biała kiełbasa robiona jest z wieprzowiny. To mięso charakteryzuje się różowo-czerwoną barwą. Przy produkcji białej kiełbasy odstępuje się od soli peklującej. Dodaje się tylko zwykłą sól i dzięki(...) na specjalną unijną listę nazw chronionych produktów. "Kiełbasa biała parzona wielkopolska to kiełbasa wieprzowa produkowana w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi...

  • Sól aromatyzowana jest jedna z najlepszych przypraw w kuchni. Nie wyobrazam sobie meksykanskiego dania bez soli z chili, ryby smazonej lub z grilla bez soli z limonka, cytryna lub cytryna z rozmarynem. Salatki smakuja zupelnie inaczej z sola ziolowa, sól z octem balsamicznym albo czerwonym winem ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, a sól czosnkowa po prostu uzaleznia. Domowa sól aromatyzowana ma te zalete, ze sami tworzymy ulubione smaki, wiemy, co zawiera taka mieszanka, mamy zawsze...

  • Kiełbasa w piwie

    Składniki: 6 kawałków białej kiełbasy 4 łyżeczki płynnego miodu 4 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki oleju lok. 250 ml jasnego piwa sól suszony rozmaryn Przygotowanie: 1. Kawałki kiełbasy włóż do garnka, zalej wodą o temperaturze 75-80°C (tak aby kiełbasa była całkowicie przykryta). Postaw na małym ogniu i trzymaj tak przez 15 minut. Woda powinna tylko lekko "mrugać...

  • Sól jest najstarsza przyprawa swiata i chyba najczesciej stosowana w kuchni, jednak w nadmiarze jest ona grozna dla naszego organizmu, szczególnie sól kopalniana, która jest poddawana procesowi rafinacji. Alternatywa jest sól morska, a optymalnym rozwiazaniem jest stosowanie ziól albo soli morskiej aromatyzowanej. Ma ona wiele zalet - jest zdrowsza od soli kopalnianej i nadaje potrawom specyficznego smaku i aromatu. Mieszanki wlasnej produkcji maja równiez te zalete, ze sa bardziej...

  • Biała kiełbasa pieczona z szalotką i rozmarynem

    ...miód, majeranek, sól, pieprz oraz dwa przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać. Połowę w ten sposób przygotowanej mieszaniny wlać na dno naczynia...

  • Naturalna bo domowa :-)

  • Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

    Składniki: Kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim np.  "Gzella" 300 g - wieprzowina 400 g - fasola 1 szklanka - kasza jęczmienna 1 szklanka - cebula 1 szt. - czosnek 2-3 ząbki - włoszczyzna z kapustą 1 porcja - liść laurowy  2 szt. - ziele angielskie kilka ziarenek - sól, pieprz do smaku - utłuczone ziarna jałowca 1 łyżka - majeranek Sposób...

  • Kiełbasa ziemniaczana jest to potrawa o niepowtarzalnym smaku, którą można polubić lub nie. Przyrządzana jest w wielu kuchniach narodów słowiańskich - litewskim, białoruskim, ukraińskim i polskim. Dziś serwowana jest w wielu restauracjach, a to dlatego, że jest bardzo smaczna, pieczona lub smażona.

Artykuły na temat: kiełbasa sól
  • Biała kiełbasa

    Posiekane cebule i czosnek wymieszaj z olejem, musztardą i goździkami. Mieszanką posmaruj kiełbaski. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i wlej piwo. Oprósz...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Zioła zamiast soli

    ..., kiełbasa krakowska sucha, salami, szynka, parówki. Zawierają część soli, jaką zjadamy. Pozostałą ilość sami dodajemy do potraw. Organizm musi się przestawić Sól warto zastąpić ziołami: świeżymi lub suszonymi. Można sięgnąć po gotowe mieszanki (tzw. sól ziołowa), w których znajdziemy: majeranek, czosnek, cebulę, paprykę, bazylię, kolendrę, pieprz, lubczyk, imbir, gorczycę, kurkumę. Zmiana...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. W jaki sposób możemy ograniczyć ten składnik w naszej codziennej diecie? Fot. 123RF/Picsel Sól jest niezbędna do zachowania równowagi elektrolitowej oraz poprawnego przebiegu różnych procesów chemicznych w naszym organizmie. Ponadto, dzięki niej, nasz układ nerwowy i mięśniowy może sprawniej działać. Co ciekawe, niedobór soli w organizmie, podobnie jak...

  • Hiszpańska tortilla z kiełbasą

    ...1. Natkę opłukać, osuszyć, drobno posiekać. 2. Jajka umyć, roztrzepać w misce, dodać majonez,  posiekaną natkę, sól, pieprz, wymieszać. 3. Oliwę rozgrzać...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Żurek z białą kiełbasą

    Sięgnij po tradycyjny przepis.

  • Wydawać by się mogło, że niewiele jest do powiedzenia w temacie soli. Wszyscy wiemy jak wygląda, znamy jej smak i wiemy, czym grozi przesadzenie z jej ilością. Jednak biała, jodowana sól, którą najczęściej możemy znaleźć w solniczkach to tylko jeden z wielu jej rodzajów. Fot.123RF/Picsel Możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów soli. Różnią się od siebie kolorem, smakiem, sposobem pozyskiwania, i co ważne - ceną. Dodatkowo, każda sól nieco inaczej na smak gotowanych przez nas potrawy. Dziś...

  • Leczo z kiełbasą

    Przygotowanie: Cebule oraz czosnek obierz z łupin, drobno posiekaj. Pomidory natnij w kilku miejscach ostrym nożem, włóż na ok. 1 min do wrzącej wody....

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...