• Informacje na temat:

    kiełbasa słoik

Przepisy na temat: kiełbasa słoik
  • Rodzinne śniadanie

    Jajka z majonezem, biała kiełbasa, żurek i sałatka jarzynowa to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Anna Starmach zdradza najprostsze sposoby na wielkanocne przysmaki.

  • Super gotowy produkt na dobry żurek z kiełbasą.

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Są potrawy, które bez względu na region rządzą na wielkanocnych stołach w całej Polsce. Do nich należy między innymi żurek, biała kiełbasa czy słodkie mazurki. Inne dania są specyficzne dla konkretnego regionu. Co jada się na śniadanie wielkanocne w różnych rejonach Polski?

  • trochę jak za PRL :) tu przepis na 3-4 słoiczki

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...cebuli, boczku i białej kiełbasy. Białą kiełbasę mieszkańcy Kujaw w Wielkanoc jedzą nie tylko jako dodatek do żurku. Popularnym specjałem jest także biała kiełbasa podawana w... słoikach. Może(...) rodzaju babki, słodkie mazurki, żurki i biała kiełbasa podana na ciepło. Choć wiele potraw z różnych regionów kraju bazuje na podobnych składnikach (jajkach, kiełbasie, chrzanie, schabie lub boczku), to...

  • Ostatnio marny wybór był u mnie w sklepie mięsnym,a w zasadzie kiełbasy wyglądały mało zachęcająco,więc zrobiłam własny wyrób,z którego jestem zadowolona i moja rodzinka również :-)

  • Pyszne sałatki ziemniaczane!

    ...zielonych szparagów ze słoika 15 dag wędzonego boczku 250 ml bulionu warzywnego 100 ml octu winnego 4 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 4 szalotki 15 dag majonezu kilka źdźbeł szczypiorku po kilka(...) ziemniaków 6 łyżek oleju 6 łyżek octu 40 dag podsuszanej cienkiej kiełbasy 2 czerwone papryki 1 cebula 1 słoik (720 ml) marynowanej dyni 1 cytryna 3 ząbki czosnku 6 łyżek majonezu...

  • Kiełbasa bez soli peklowej, użyłam soli himalajskiej oraz soli wędzonej. Dlatego kolor tej kiełbasy jest szary a nie różowy jak z użyciem peklosoli.

  • Ziemniaki z patelni z dipem śmietanowym

    Składniki na 4 porcje: - 800 g średniej wielkości ziemniaków, - 3 łyżki oleju, - mała puszka kukurydzy, - słoik (370 ml) korniszonów, - 150 g kiełbasy, - 3 zielone cebulki, - 3 gałązki zielonej pietruszki, - 250 g śmietany, - sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki bardzo dokładnie umyć i poprzekrawać wzdłuż. Olej rozgrzać na patelni i smażyć ziemniaki przez około 20 minut ciągle...

  • Bardzo smaczna, chuda kiełbasa Lisiecka ze słoika, a jak ze słoika to wiadomo że z galaretką :) Pycha :)

Artykuły na temat: kiełbasa słoik
  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    .... Kiełbasa ze słoika Przygotowanie: Karkówkę i boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (o grubych oczkach). Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić roztartym w dłoniach(...)Przyrządza ją na leśnym palenisku, a potrawę uszlachetniają świeżo zebrane kurki. Z tego odcinka programu dowiemy się też, jak zrobić wędlinę-kiełbasę w słoiku oraz jak przygotować i uwędzić udka...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Tomasz Karolak: Jestem "reklamówką", a nie "słoikiem"

    ...- Ja mieszkałem tak blisko Warszawy, że słoik nawet nie był mi potrzebny. Ja jestem "reklamówką". Albo "sreberkiem". Bo mama w sreberko owijała kiełbasę dla mnie - żartuje aktor w wywiadzie dla(...) powiedzieć, że "słoiki" chętnie przychodzą do teatru, bo też chcą uczestniczyć w życiu kulturalnym miasta. U mnie "słoiki" grają nawet na scenie! Właściwie większość aktorów w IMCE to totalne "słoiki...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Wiem, ze komentarze znikaja, wiec czynie wpis, by podziekowac za ciekawe ''polsko-angielskie'' kuchenne spostrzezenia. I muzyczne tez. Ubolechowskiej...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty

    .... Jeszcze gorący przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć je i włóż do garnka. Zalej wodą  do 3/4 wysokości słoików i gotuj godzinę dziennie przez dwa dni. Superbakteria szaleje! Jak się chronić?

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Jak pokonać migrenę

    Objawia się bólami głowy, które mogą wywoływać mdłości, światłowstręt, piski w uszach i wyłączyć cię z normalnego życia. Jak uniknąć ataku migreny? Uważaj na to, co jesz Omijaj z dala żywność bogatą w glutaminian sodu. To np. zupy i sosy w proszku, kostki rosołowe, dania gotowe: konserwy mięsne, wędliny, pasztety, kupne potrawy w słoikach. A także przyprawy w płynie.  Nie nadużywaj...

  • Sezon na grillowanie trwa w najlepsze! Chociaż lato oficjalnie jeszcze się nie rozpoczęło piękna pogoda na zewnątrz skłania wszystkich do wychodzenia z domu i korzystania z jej uroków. Fot. materiały prasoweGrillowanie na świeżym powietrzu to z pewnością jedna z ulubionych atrakcji większości Polaków. Czego nie może zabraknąć na ruszcie? Oczywiście kultowej kiełbasy, kaszanki oraz szaszłyków i to w różnych odsłonach.Polacy kochają mięsne potrawy, a większość z nich nie wyobraża sobie bez nich...