• Informacje na temat:

    kiełbasa biała w kapuscie

Przepisy na temat: kiełbasa biała w kapuscie
Artykuły na temat: kiełbasa biała w kapuscie
  • Biała kiełbasa na kapuście

    Kiełbasa będzie mniej tłusta, gdy się ją tylko sparzy: włóż ją do zimnej wody i powoli doprowadź do wrzenia. Nie smaż jej już, tylko upiecz.

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Trzy kapuśniaki

    Zupa z kapusty na trzy sposoby - łagodny warzywny kapuśniak, aromatyczna kwaśnica na wędzonce i zupa z młodej kapusty. Wybierz swoją ulubioną.

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem...

  • Jeszcze tylko w ten weekend macie okazję zarezerwować kolację w ramach wyjątkowego Festiwalu Fine Dining Week. Każdy, kto choć raz próbował znaleźć odpowiedź na pytanie, gdzie dobrze zjeść w Krakowie, musiał natrafić na restaurację Biała Róża. Ten doskonale znany małopolskim smakoszom lokal już wielu lat zaskakuje ciekawymi połączeniami oraz wyjątkowo oryginalnym podejściem do sztuki kulinarnej. Za smaki w "Białej Róży" odpowiada Łukasz Cichy - młody i bardzo utalentowany szef kuchni, który,...

  • Ostatnimi czasy coraz chętniej odchodzi się od ciężkostrawnych dań na rzecz lekkich i pożywnych potraw przygotowywanych na bazie produktów bogatych w cenne składniki odżywcze. Dodatkowo na popularności zyskują dieta wegetariańska czy wegańska. Fot. 123RF/Picsel Quinoa biała - bogate źródło zdrowych tłuszczów Quinoa biała zwana jest również komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim. Te nazwy zawdzięcza temu, że jest tzw. pseudozbożem, czyli rośliną, która mimo iż nie jest standardowym zbożem,...

  • W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Julia zaprezentowała przepis na tort bezowy przyozdobiony owocami leśnymi. Składniki 7 białek20 g soli350 g cukru pudru½ łyżeczki soku z cytryny½ łyżeczki mąki ziemniaczanej czerwony barwnik spożywczy600 g malin400 g jagód2 saszetki środka żelującego200 g cukru300 ml śmietanki 36%300 g cukru pudru200 g serka mascarpone500 g borówek300 g truskawek300 g jeżynlistki według uznania do dekoracji Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodać...