• Informacje na temat:

    kiedy zbierać aronię

Przepisy na temat: kiedy zbierać aronię
  • Popularny jesienny owoc, który niektórych odstrasza swoją goryczką.Jak z tym sobie poradzić?Aronia jest nie dawno odkrytym owocem jagodowym.Obniżacinienie tętnicze i nie tylko.

  • Prosta przekąska, którą można zrobić błyskawicznie, nawet kiedy w zasadzie nic nie ma w domu. Przy swej prostocie urzeka smakiem. Jeśli ktoś będzie się krzywił na sporą dawkę czosnku, to po pierwsze: jedzą wszyscy, więc nikomu nie przeszkadza, a po drugie: to wszak afrodyzjak…

  • Wypróbowany przepis na "Ciasto mojej teściowej Stasi"

  • Świetne ciasto do kawki z różnymi owocami i galaretką.

  • Czarny bez jeszcze kwitnie. Jeszcze. Truskawki wiszą na krzaczkach, teraz już te mniej dorodne, które chętniej wykorzystujemy na przetwory (zdążyliście się już najeść?). Zaproponuję Wam dzisiaj nietuzinkowy dżem. W smaku na pierwszy plan wysuwa się bez. Pamiętajcie tylko, aby uważać na pyłek, który jest tutaj najsmaczniejszy, najbardziej aromatyczny. Po poddaniu obróbce cieplnej bez jest całkowicie bezpieczny. A już wkrótce przepis na torcik z wykorzystaniem dżemu truskawkowego – chociażby z...

  • Syrop z sosny znany jest jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. Kiedy i jak zbierać młode pędy sosny? Oto przepis na własnoręcznie wykonany syrop.

  • Taki uciążliwy chwast a jednak ma swoje zalety. Z dzieciństwa kojarzą mi się z nim moje dłonie, których mama nie mogła domyć. Domyślacie się więc, że na zbiory kwiatów mleczu wyszłam uzbrojona w gumowe rękawiczki :) Przepis na ten syrop dostałam od znajomej wieki temu, ale dopiero w tym sezonie udało mi się z niego skorzystać. Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, w słoneczny poranek, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zanim zabierzemy się za przygotowanie syropu kwiaty...

  • Owoce aronii charakteryzują się cierpkim smakiem i trudno jeść ją na surowo natomiast idealnie nadaje się na przetwory. Można dodawać aronię do przetworów z jabłek czy porzeczek, łagodzą cierpki smak i dodają koloru. Aronię po zerwaniu najlepiej zamrozić na minimum kilka dni. Dzięki dużej zawartości garbników, ich owoce nie są podatne na szybką fermentację, więc można je przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni, a przemrożenie likwiduje goryczkę

  • Jak szybko zabrać ze sobą prostą domową przekąskę a jednocześnie pożywne drugie śniadanie? - a tak:)

  • Wróciłam z działki z litrem aronii, słoiczkiem malin i dwoma papierówkami. "Co tu z tym zrobić?"-pomyślałam. Zamarzyła mi się marmoladka...

Artykuły na temat: kiedy zbierać aronię
  • Być kobietą to...

    ...z przetworami własnej roboty. Mam borówki, powidła, dżemy truskawkowe, morele, wiśnie, porzeczkę, aronię. Tego lata mieliśmy dużo gości i trochę mi się ta spiżarnia przerzedziła (śmiech). Kiedy pani zapełnia(...) zaległości finansowe. Czasem tego wszystkiego na naszej głowie jest tak dużo, że nie mamy kiedy zająć się domem i go posprzątać, a rzeczy do prasowania uzbierały się już pod ścianą w piramidę...

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...

  • Kiedyś wiedza dotycząca grzybów była zakazana. Uznawano je za przeklęte twory natury, których należy unikać. Na całe szczęście po średniowieczu nadszedł czas ludzi światłych, a grzyby wróciły na stoły. Zbieranie grzybów to naturalny odruch człowieka. Nie da się dokładnie określić, kiedy ludzie zasmakowali w grzybach, ale na pewno były one jednym z pierwszych pokarmów zbieranych w lasach. W starożytności wielbiono je i uważano za boski dar. Rzymianie podawali je na ucztach, a nawet próbowali...

  • Dziką różę możemy spotkać w babcinym ogródku lub w czasie spaceru po parku czy też lesie. Oprócz tego, że pięknie kwitnie, jest doskonałym źródłem witamin i w niezwykły sposób wpływa na nasze zdrowie. Dlatego warto zaopatrzyć się w jej kwiaty lub owoce. Fot.123RF/Picsel W Polsce możemy spotkać koło 20 odmian dzikiej róży. Każda z nich nieco różni się od pozostałych wyglądem i zawartością dobroczynnych składników, jednak wszystkie są doceniane przez zielarzy i wykorzystywane zarówno w celach...

  • Ciemne, mocno kwaśne owoce aronii to doskonały przysmak dla wszelkiego ptactwa. Warto się spieszyć, by z owocujących krzewów uszczknąć coś dla siebie i swojego zdrowia. W walce z różnymi chorobami, zarówno tymi dnia codziennego, jak prozaiczne przeziębienie, czy cywilizacyjnymi, jak nowotwory, natura może być dobrym sprzymierzeńcem. Ważne, aby naturalne środki, po które sięgamy były naprawdę naturalne, pochodzące z upraw ekologicznych, wolnych od sztucznych nawozów i pestycydów. Ekologia z...

  • Z pewnością każdy chociaż raz bawił się dmuchawcem lub próbował zapleść wianek z mleczy. Ale czy wiedzieliście o prozdrowotnych właściwościach tej rośliny? Jest to skuteczne lekarstwo, za które nic nie zapłacimy, gdyż znajduje się w apteczce Matki Natury. Fot. 123RF Wiele osób uznaje mlecze za chwasty. W końcu rosną niemal na każdym trawniku i rozsiewają się niezwykle łatwo. Jednak okazuje się, że czasem warto zabrać je ze sobą do domu, gdyż ta niedoceniana roślina ma bardzo pozytywny wpływ...

  • Z pewnością każdy chociaż raz bawił się dmuchawcem lub próbował zapleść wianek z mleczy. Ale czy wiedzieliście o prozdrowotnych właściwościach tej rośliny? Jest to skuteczne lekarstwo wprost z apteczki Matki Natury. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób uznaje mniszka lekarskiego za chwast. W końcu rośnie niemal na każdym trawniku i rozsiewa się niezwykle łatwo. Jednak okazuje się, że czasem warto zabrać goze sobą do domu, gdyż ta niedoceniana roślina ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. O...

  • Czerwiec jest miesiącem magicznym. Noc świętego Jana jest najkrótsza w roku. W sobótkową noc rozpalano ogniska, w które rzucano pęki aromatycznych ziół. Warto właśnie teraz zbierać i suszyć zioła. Mają w sobie największą moc i zapach. Zbliżają się wakacje. Czas wyjazdów, wolności, słońca, dojrzałych soczystych warzyw i owoców. Podczas ciepłych, długich wieczorów chętnie grillujemy, jedząc przy tym sałatki i inne przystawki. W tym miesiącu mamy obfitość sezonowych warzyw.

  • Truskawki powstały dzięki łakomstwu jednego z francuskich królów i ciekawości jego szpiegów. Niezależnie od ich intencji, powinniśmy jednak być im wdzięczni za te wspaniałe owoce. Truskawka nie jest dziełem natury. Powstała z poziomki, która znana była od wieków nie tylko jako smaczny owoc, ale też jako skuteczne lekarstwo na rozmaite dolegliwości. Najwcześniejsze wzmianki o poziomkach pojawiają się u Owidiusza i Wergiliusza, opisał je również Pliniusz w encyklopedii "Naturalis Historia"....

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Wielu z nas o tej porze zamienia się w grzybiarzy-amatorów i wyrusza na poszukiwanie tych leśnych smakołyków. Warto jednak uważać, bo natura przygotowała dla nas kilka pułapek. Mawia się, ze grzybiarz, jak saper, myli się tylko raz. Niestety, w obu przypadkach za drobny błąd możemy zapłacić życiem. Chociaż wielu doświadczonych grzybiarzy zaklina się, że pomyłka nigdy im się nie zdarzy, to warto pamiętać, że...