• Informacje na temat:

    kiedy solimy karkówkę

Przepisy na temat: kiedy solimy karkówkę
  • Idealny dodatek do wielu deserów, lodów i popcornu. Solony karmel jest eksplozją smaku, słodko-słony z wyczuwalnymi grudkami soli, po prostu rewelacja. Sos karmelowy z czasem studzenia robi się co raz gęstszy, a w efekcie końcowym jest jak krówka ciągutka. I co Wy na to ? Mogę się założyć, że mój mąż będzie go wyjadał ze słoika. Pomyślicie pewnie, że przygotowanie takiego sosu jest dość trudne? Wręcz przeciwnie, nie ma chyba nic prostszego. Szczerze mówiąc, sama podchodziłam do tego tematu z...

  • Mieszanki warzywnej używam do przyrządzania zup, sosów, wywarów itd. Od czasu kiedy przyrządzam ową mieszankę nie używam kostek rosołowych, przypraw typu "Kucharek, Vegeta" itd. Pierwszy raz przyrządziłam mieszankę z podanych poniżej proporcji, obecnie zwiększam je 5-krotnie i mam zapas na dłuższy okres:)

  • Prosta przekąska, którą można zrobić błyskawicznie, nawet kiedy w zasadzie nic nie ma w domu. Przy swej prostocie urzeka smakiem. Jeśli ktoś będzie się krzywił na sporą dawkę czosnku, to po pierwsze: jedzą wszyscy, więc nikomu nie przeszkadza, a po drugie: to wszak afrodyzjak…

  • Przepis wart wypróbowania: "Przepis na soczystą karkówkę"

  • Wypróbowany przepis na "Przepis na karkówkę z pesto"

  • Zainspirowała mnie Fafiatko swoim przepisem na dzikiego śledzia,w końcu udało mi się kupić i odtworzyć mój smak z dziecińtwa,kiedy takie śledzie jadało się z ziemniakami i dodatkiem kiszonej kapusty z beczki.smak niezapomniany , pozwoliłam sobie przypomnieć i Wam podać:)

  • Danie dla tych, którym znudziła się już karkówka z grilla, bo to delikatne i kruche mięso w aromatycznym sosie. Przepis przywiozłem z Siedliska nad jeziorem u Basi i Grzesia - serdecznie polecam ich kuchnię i pensjonat ;-)

  • Karkówka smakuje w kazdym wydaniu.

  • Przepis wart wypróbowania: "Tarta z solonym karmelem i truskawkami"

  • Solony karmel, banany, rozmaryn i ciasto francuskie czy trzeba czegoś więcej... :-)

Artykuły na temat: kiedy solimy karkówkę
  • Goście, goście!

    ..., pieprzu, cukru, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, 500 g polenty, 1 litr wywaru warzywnego, 100 g tartego parmezanu, marynowana czerwona kapusta Karkówkę oczyść, polej oliwą i posyp(...) Rozmrożone lub świeże śliwki przetnij na połówki, usuń pestki, wrzuć owoce do garnka i duś z cukrem i octem winnym. Kiedy cały płyn odparuje, miksuj je do uzyskania jednolitej konsystencji...

  • Badania wskazują, że wieprzowina jest tym rodzajem mięsa, po które Polacy sięgają najczęściej. Jednym z popularniejszych kawałków jest oczywiście karkówka, z której możemy przygotować naprawdę wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Weekendowy grill bez karkówki? Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Chociaż przylgnęła do niej łatka niezbyt zdrowego produktu, warto pamiętać, że jedzona od czasu do czasu w rozsądnich ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod...

  • Prezentujemy kolejny odcinek naszego serialu kulinarnego. Tym razem Beata Śniechowska - zwyciężczyni 2. edycji programu Masterchef - przygotowała dla was wyjątkową karkówkę. Oto jej przepis! Soczysta karkówka na INTERIA.TV. Składniki: 1-1,5 kg karkówki w całości 5 cm kawałek świeżego imbiru ½ pomarańczy (uprzednio sparzonej) 1 czerwona cebula Ok. 150 ml sosu sojowego jasnego 2 łyżki dobrej jakości ketchupu 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka...

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Polska jest krajem, gdzie od wielu wieków spożywa się wieprzowe przysmaki. Aromatyczna, swojska kiełbasa, dobrze przygotowana golonka bądź kotlet schabowy są bez wątpienia kulinarnym marzeniem wielu smakoszy, ale? smak to nie wszystko! Wieprzowina posiada także pewne inne cenne właściwości. Fot. 123RF/Picsel Mało kto wie, że częste spożywanie mięsa wieprzowego, może mieć bardzo pozytywny wpływ na życie seksualne człowieka. Jedzenie wieprzowiny działa niczym afrodyzjak i pobudza libido....

  • Obecnie mamy spore szanse na dynamiczny rozwój w sektorze produkcji cydru, jako że jesteśmy największym producentem jabłek w Europie. Coraz częściej również Polacy przekonują się do oryginalnego smaku cydru. Za co go cenimy? Za niewysoką cenę i niepowtarzalny, jabłkowy smak. Fot. 123RF/Picsel Kiedyś uchodził za rarytas z górnej półki. Później kojarzyliśmy go z tanim trunkiem dla niewybrednych. Często wydaje nam się, że W chwili obecnej jest ogólnodostępnym napojem. Niedawno zaczęliśmy...

  • Największym błędem Polaków przy grillu jest.. pośpiech. Ale nie tylko. Zobaczcie, jakie błędy najczęściej popełniamy grillując! Czego wystrzegać się przy grillowaniu?    Fot. Ginny / flickr Mmm, pycha! Panuje takie przekonanie, że jak coś jest pyszne, to i niezdrowe. Tymczasem możemy jeść przepyszne dania z grilla, które równocześnie będą superzdrowe! Wystarczy wypróbować pomysły na warzywa czy nawet owoce z grilla. Warzywa można przyrządzić podobnie jak mięso - w marynacie ze swoimi...

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Wołowinę można przyrządzić tak, by wszystkim smakowała.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...