• Informacje na temat:

    kiedy solić dziczyznę

Przepisy na temat: kiedy solić dziczyznę
  • Idealny dodatek do wielu deserów, lodów i popcornu. Solony karmel jest eksplozją smaku, słodko-słony z wyczuwalnymi grudkami soli, po prostu rewelacja. Sos karmelowy z czasem studzenia robi się co raz gęstszy, a w efekcie końcowym jest jak krówka ciągutka. I co Wy na to ? Mogę się założyć, że mój mąż będzie go wyjadał ze słoika. Pomyślicie pewnie, że przygotowanie takiego sosu jest dość trudne? Wręcz przeciwnie, nie ma chyba nic prostszego. Szczerze mówiąc, sama podchodziłam do tego tematu z...

  • Mieszanki warzywnej używam do przyrządzania zup, sosów, wywarów itd. Od czasu kiedy przyrządzam ową mieszankę nie używam kostek rosołowych, przypraw typu "Kucharek, Vegeta" itd. Pierwszy raz przyrządziłam mieszankę z podanych poniżej proporcji, obecnie zwiększam je 5-krotnie i mam zapas na dłuższy okres:)

  • Prosta przekąska, którą można zrobić błyskawicznie, nawet kiedy w zasadzie nic nie ma w domu. Przy swej prostocie urzeka smakiem. Jeśli ktoś będzie się krzywił na sporą dawkę czosnku, to po pierwsze: jedzą wszyscy, więc nikomu nie przeszkadza, a po drugie: to wszak afrodyzjak…

  • Zainspirowała mnie Fafiatko swoim przepisem na dzikiego śledzia,w końcu udało mi się kupić i odtworzyć mój smak z dziecińtwa,kiedy takie śledzie jadało się z ziemniakami i dodatkiem kiszonej kapusty z beczki.smak niezapomniany , pozwoliłam sobie przypomnieć i Wam podać:)

  • Przepis wart wypróbowania: "Tarta z solonym karmelem i truskawkami"

  • Solony karmel, banany, rozmaryn i ciasto francuskie czy trzeba czegoś więcej... :-)

  • Przepis z książki "Kuchnia europejska", bardzo smaczny.

  • Przepis wart wypróbowania: "Pasztet z dziczyzny"

  • Sprawdzony przepis na "Ziemniaki z dziczyzną"

  • Prawdziwie leśne smaki.

Artykuły na temat: kiedy solić dziczyznę
  • ... wolowina po raz pierwszy ...

    ...nauczylam. A wolowina " na dziko " ma zastapic zajaca ... zajac w moim rodzinnym domu bywal czesto w okresie, kiedy byl na niego sezon a juz obowiazkowo na obiad w Nowy Rok ... Ale nie bedzie(...) zalewamy w misce ( nie plastikowej ) mieso. Wkladamy do lodowki i ile razy do nie zagladamy obracamy mieso w marynacie. Ja trzymam  mieso w marynacie do 3- ch dni ... Nastepnie, kiedy juz zabieramy...

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...

  • Robert Makłowicz: Świat jest pomysłem

    Kiedy to wszystko się zaczęło... Jestem kucharzem amatorem, nie skończyłem szkoły dla kucharzy. Studiowałem historię. Tak jak większość ludzi, którzy pewnego dnia postanawiają coś zrobić w kuchni, tak i ja kiedyś sięgnąłem po książkę kucharską. Jako dziennikarz zajmowałem się kuchnią od samego początku. Pisałem recenzje z knajp. Poza atmosferą w domu, która była bardzo sprzyjająca gotowaniu...

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...

  • Kiedy to wszystko się zaczęło... Jestem kucharzem amatorem, nie skończyłem szkoły dla kucharzy. Studiowałem historię. Tak jak większość ludzi, którzy pewnego dnia postanawiają coś zrobić w kuchni, tak i ja kiedyś sięgnąłem po książkę kucharską. Jako dziennikarz zajmowałem się kuchnią od samego początku. Pisałem recenzje z knajp. Poza atmosferą w domu, która była bardzo sprzyjająca gotowaniu...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Meat jerky to po prostu suszone mięso. Nazywa się je tak w Ameryce, gdzie jest najbardziej popularne. Te cienkie, niemal przezroczyste kawałki mogą przetrwać bez lodówki aż kilka lat. Ale mają też inne zalety. Fot. Kristen Bonardi Rapp/flickr Starożytna inkaska przegryzka Suszenie mięsa to najstarsza znana ludzkości metoda wydłużenia "czasu przydatności do spożycia". W czasach, kiedy nie było lodówek, ba, nie było nawet elektryczności ani jedzenia w puszkach, suszenie mięsa było jedynym...

  • Limitowana edycja świąteczna! Oddajemy w Twoje ręce zbiór 700 receptur opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znalazły się tu zimne i ciepłe przystawki, zupy, kremy i chłodniki, a także rozmaite dania mięsne - począwszy od drobiu, przez odgrywającą ważną rolę w naszej kuchni dziczyznę, a na wołowinie i wieprzowinie skończywszy. Ponadto uwzględniliśmy potrawy z ryb morskich i słodkowodnych oraz z mąki i ziemniaków, znakomite nie tylko na post. Nie zapomnieliśmy też o osładzających życie...

  • Z produkcji filmowych możemy się dowiedzieć, że wszystkie dzieci w noc, gdy mają otrzymać prezenty, zostawiają hojnemu staruszkowi mleko i ciasteczka. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co on sam może jeść na co dzień? Fot. 123RF Od dziecinnych lat w swojej wyobraźni rysujemy sobie postać pucułowatego dziadunia z bujną siwą brodą w czerwonym odzieniu. To skutek komercjalizacji wizerunku postaci biskupa Mikołaja z Miry, żyjącego na przełomie III i IV wieku. Jego osoba, słynąca ze szczodrości...

  • Oto przepis na słodką pizzę, którą Ania Zakrzewska postanowiła zaserwować jurorom programu "Bake Off Junior". Crème pâtissière 250 ml mleka 1 laska wanilii 2 żółtka 40 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej 250 g serka mascarpone Słony karmel 4 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 8 łyżek śmietany kremówki 2 łyżki masła 1/3 łyżeczki soli   Pizza 250 g malin 100 g obranych niesolonych pistacji świeża bazylia 1 łyżka cukru 100 g czerwonych porzeczek Crème pâtissière Ugotować mleko z laską wanilii....