• Informacje na temat:

    kiedy robić ćwikle

Przepisy na temat: kiedy robić ćwikle
  • Ćwikłę podaję w osobnej miseczce jako dodatek do domowych wędlin.

  • Na Święta tradycyjnie mamy swojskie wędzone polędwiczki, szynkę, kiełbasę. A do takich wędlin najlepiej pasuje ćwikła.

  • domowa ćwikła

  • Prosta przekąska, którą można zrobić błyskawicznie, nawet kiedy w zasadzie nic nie ma w domu. Przy swej prostocie urzeka smakiem. Jeśli ktoś będzie się krzywił na sporą dawkę czosnku, to po pierwsze: jedzą wszyscy, więc nikomu nie przeszkadza, a po drugie: to wszak afrodyzjak…

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

  • Ćwikłę tę robię zawsze z przepisu mojego dziadka, który zawsze robił ja na Wielkanoc. To był obowiazkowy dodatek do mięs i wędlin na światecznym stole. Ja robię ja zdecydowanie częściej i wekuję. Tutaj podaję proporcje na 2kg buraków.

  • Domowa ćwikła... u nas niezbędny dodatek do wszystkich świątecznych zjazdów rodzinnych

  • kilka czynności, które wykonujemy bezsensu. Ja tez mam niektóre dziwne nawyki, ale staram się stosować do tych 8 kroków.

  • Ciasto zachwyci każdego,to trzeba spróbować,a przekonacie się jak jest smaczne:)

  • Ćwikła z chrzanem

Artykuły na temat: kiedy robić ćwikle
  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...wynosisz takie zwyczaje, potem są ważne przez całe życie. Popatrz, nie wysyła się dziś kartek na święta. Kiedyś w życzeniach zawsze było wspomnienie o Zmartwychwstaniu Pańskim, dziś wysyła się SMS(...). W otwartość na drugiego człowieka, uważność na niego. Nauczył mnie, że trzeba być z ludźmi, kiedy mają sukces, ale też być przy nich, gdy są nieszczęśliwi. Dom rodzinny nauczył mnie też szacunku dla drugiego...

  • Robienie przetworów w warunkach domowych wraca do łask. Cenimy je znacznie wyżej niż te ze sklepu. Aby jednak móc delektować się własnoręcznie przygotowanymi pysznościami, musimy znać podstawowe zasady ich przygotowywania. Fot. 123RF/Picsel Do niedawna robienie przetworów kojarzyło się z czasami, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Wówczas, chcąc mieć dostęp do witamin zawartych w owocach i warzywach także w zimie, lato spędzaliśmy na pracowitym zamykaniu ich w słoikach. Obecnie świeże...

  • Światła na: Marta Dymek

    .... To nie jest moda?  - Z jarmużem trochę się zgadzam. Rzeczywiście to dosyć niewdzięczna kapusta i myślę, że nie zawsze warto się za nią aż tak uganiać - zwłaszcza kiedy jest tyle innych wspaniałych(...) psa. Kiedy dowiedziałam się, że istnieje wegetarianizm, byłam bardzo szczęśliwa - jeśli to ma nazwę, to może wreszcie dorośli się ode mnie odczepią! Odczepili się, ale w pewnym momencie musiałam zacząć...

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...

  • Właściwie nie dzieje się nic nowego, wprawdzie wczoraj przyrzekłam sobie rano że o 20 ide spać.. ale co z tego, Kiedy zapędziłam się do łazienki na prysznic...

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • ... wolowina po raz pierwszy ...

    ...nauczylam. A wolowina " na dziko " ma zastapic zajaca ... zajac w moim rodzinnym domu bywal czesto w okresie, kiedy byl na niego sezon a juz obowiazkowo na obiad w Nowy Rok ... Ale nie bedzie(...) zalewamy w misce ( nie plastikowej ) mieso. Wkladamy do lodowki i ile razy do nie zagladamy obracamy mieso w marynacie. Ja trzymam  mieso w marynacie do 3- ch dni ... Nastepnie, kiedy juz zabieramy...

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...

  • Wszystko wskazuje na to, że pogoda spłatała nam wyjątkowo niemiłego figla. Zapowiadaliśmy otwarcie sezonu grillowego, podsuwaliśmy pomysły na plenerowe biesiady, a póki co za oknami deszcz. Fot. 123RF/Picsel Zamiast siedzieć z nosami zwieszonymi na kwintę i poddawać się deszczowej aurze pomyślmy co zrobić, by uratować długi weekend. Przede wszystkim nie rezygnujmy ze spotkań towarzyskich. Z wypadu za miasto raczej nici, ale deszcz to jeszcze nie koniec świata. Obdzwaniamy zatem znajomych,...

  • Spacer z psem, bieganie, ćwiczenia rozciągające, a na śniadanie energetyczna owsianka, omlet lub zdrowy owocowy koktajl. My już wiemy jak rozpoczynacie swój dzień! Bardzo serdecznie dziękujemy za zgłoszenia. Jak zwykle zaskoczyliście nas swoimi pomysłami, jak zdrowo rozpocząć dzień. Kilka Waszych rad na pewno wprowadzimy w życie. Poznajcie laureatów konkursu. Zwycięzcami, do których powędrują znakomite książki "Sztuka dobrego jedzenia" są: Aleksandra F. "Jeszcze jakiś czas temu wolałam pospać...