-
Informacje na temat:
kiedy robić ćwikle
-
Ćwikłę podaję w osobnej miseczce jako dodatek do domowych wędlin.
-
Na Święta tradycyjnie mamy swojskie wędzone polędwiczki, szynkę, kiełbasę. A do takich wędlin najlepiej pasuje ćwikła.
-
domowa ćwikła
-
Prosta przekąska, którą można zrobić błyskawicznie, nawet kiedy w zasadzie nic nie ma w domu. Przy swej prostocie urzeka smakiem. Jeśli ktoś będzie się krzywił na sporą dawkę czosnku, to po pierwsze: jedzą wszyscy, więc nikomu nie przeszkadza, a po drugie: to wszak afrodyzjak…
-
kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)
-
Ćwikłę tę robię zawsze z przepisu mojego dziadka, który zawsze robił ja na Wielkanoc. To był obowiazkowy dodatek do mięs i wędlin na światecznym stole. Ja robię ja zdecydowanie częściej i wekuję. Tutaj podaję proporcje na 2kg buraków.
-
Domowa ćwikła... u nas niezbędny dodatek do wszystkich świątecznych zjazdów rodzinnych
-
kilka czynności, które wykonujemy bezsensu. Ja tez mam niektóre dziwne nawyki, ale staram się stosować do tych 8 kroków.
-
Ciasto zachwyci każdego,to trzeba spróbować,a przekonacie się jak jest smaczne:)
-
Ćwikła z chrzanem
-
...wynosisz takie zwyczaje, potem są ważne przez całe życie. Popatrz, nie wysyła się dziś kartek na święta. Kiedyś w życzeniach zawsze było wspomnienie o Zmartwychwstaniu Pańskim, dziś wysyła się SMS(...). W otwartość na drugiego człowieka, uważność na niego. Nauczył mnie, że trzeba być z ludźmi, kiedy mają sukces, ale też być przy nich, gdy są nieszczęśliwi. Dom rodzinny nauczył mnie też szacunku dla drugiego...
-
Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale...
-
.... To nie jest moda? - Z jarmużem trochę się zgadzam. Rzeczywiście to dosyć niewdzięczna kapusta i myślę, że nie zawsze warto się za nią aż tak uganiać - zwłaszcza kiedy jest tyle innych wspaniałych(...) psa. Kiedy dowiedziałam się, że istnieje wegetarianizm, byłam bardzo szczęśliwa - jeśli to ma nazwę, to może wreszcie dorośli się ode mnie odczepią! Odczepili się, ale w pewnym momencie musiałam zacząć...
-
Robienie przetworów w warunkach domowych wraca do łask. Cenimy je znacznie wyżej niż te ze sklepu. Aby jednak móc delektować się własnoręcznie przygotowanymi pysznościami, musimy znać podstawowe zasady ich przygotowywania. Fot. 123RF/Picsel Do niedawna robienie przetworów kojarzyło się z czasami, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Wówczas, chcąc mieć dostęp do witamin zawartych w owocach i warzywach także w zimie, lato spędzaliśmy na pracowitym zamykaniu ich w słoikach. Obecnie świeże...
-
Właściwie nie dzieje się nic nowego, wprawdzie wczoraj przyrzekłam sobie rano że o 20 ide spać.. ale co z tego, Kiedy zapędziłam się do łazienki na prysznic...
-
Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...
-
...nauczylam. A wolowina " na dziko " ma zastapic zajaca ... zajac w moim rodzinnym domu bywal czesto w okresie, kiedy byl na niego sezon a juz obowiazkowo na obiad w Nowy Rok ... Ale nie bedzie(...) zalewamy w misce ( nie plastikowej ) mieso. Wkladamy do lodowki i ile razy do nie zagladamy obracamy mieso w marynacie. Ja trzymam mieso w marynacie do 3- ch dni ... Nastepnie, kiedy juz zabieramy...
-
Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...
-
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...
-
Wszystko wskazuje na to, że pogoda spłatała nam wyjątkowo niemiłego figla. Zapowiadaliśmy otwarcie sezonu grillowego, podsuwaliśmy pomysły na plenerowe biesiady, a póki co za oknami deszcz. Fot. 123RF/Picsel Zamiast siedzieć z nosami zwieszonymi na kwintę i poddawać się deszczowej aurze pomyślmy co zrobić, by uratować długi weekend. Przede wszystkim nie rezygnujmy ze spotkań towarzyskich. Z wypadu za miasto raczej nici, ale deszcz to jeszcze nie koniec świata. Obdzwaniamy zatem znajomych,...