• Informacje na temat:

    kiedy polewa zgęstnieje

Przepisy na temat: kiedy polewa zgęstnieje
  • Majówkowe grillowanie – zaskocz swoich gości

    Majówka to często pierwszy moment w roku, kiedy możemy rozkoszować się ciepłymi, coraz dłuższymi dniami i błogim lenistwem. Dla wielu z nas obowiązkowym punktem majówki jest spotkanie z przyjaciółmi przy grillu. To dobra okazja do wykorzystania nowych przepisów, które zaskoczą naszych gości i będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań z rusztu.

  • Czekoladę zawsze rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Szklaną miseczkę należy umieścić nad parująca wodą.

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ..., aż staną się brązowe z wierzchu i usmażą się w środku, w połowie smażenia przewracając je na drugą stronę. Rozgrzej grill w piekarniku do najwyższej temperatury. Kiedy burgery będą się smażyć(...) amerykańskich drobno starta skórka z 1 nienawoskowanej cytryny 2 duże jajka 150 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka 2% 50 ml oleju słonecznikowego Polewa cytrynowa 100

  • Polewa trochę inaczej

  • Torciki z jabłkami

    ...o 15 dag gorzkiej i mlecznej czekolady 10 dag margaryny tłuszcz do formy Przygotowanie: 1. Połowę masła utrzyj z 25 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta(...). Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, mieszając, aż masa zgęstnieje. Budyń przełóż do miseczki. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Pozostałe masło utrzyj, małymi porcjami...

  • idealna dekoracja świątecznej baby

  • Niezawodna, lepsza od gotowych

  • Polewa na ciasto

  • szybka i bardzo smaczna, mocno kakaowa polewa mojej mamy

  • Szybki przepis na polewę

Artykuły na temat: kiedy polewa zgęstnieje
  • Ciasteczka na choinkę

    ..., by polewa zastygła. Migdałowe gwiazdeczki Składniki na 60 porcji: 3 białka, sól, 230 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 500 g mielonych migdałów, 3 łyżeczki cynamonu, 6 kropli aromatu migdałowego, cynamon do poprószenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać po łyżce przesiany cukier puder. Kiedy piana zgęstnieje, odłożyć około 5 kopiastych łyżek do...

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...

  • ...i gotujemy aż do zgęstnienia masy (ok 25 min). Do goracej masy dodajemy masło i mieszamy, aby się rozpuściło. Masę studzimy i wykładamy na biszkopt. Polewamy polewą czekoladową (może byc gotowa z torebki albo rozpuszczamy czekoladę) W przepisie mam, aby nasączyc biszkopt. Ja tego nie zrobiłam, poniewaz masa mi az tak bardzo nie zgęstniała, więc kiedy ją wykładałam, była 'mokra" i biszkopt się...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Ciasta bez pieczenia

    ...czekolady oraz polewa truskawkowa Przygotowanie: 1. Zagotuj 1 i 1/2 l wody. Galaretkę wiśniową, agrestową i brzoskwiniową zalej w osobnych naczyniach 1/2 l gorącej wody. Mieszaj, aż każda się rozpuści. Przelej galaretki do osobnych płaskich naczyń i odstaw. 2. Żelatynę zalej niewielką ilością wody, a kiedy spęcznieje - rozpuść ją, podgrzewając na wolnym ogniu. Śmietankę ubij z cukrem, wymieszaj...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Ola przygotowała dla swojego męża bardzo czekoladowy tort, który nie tylko smakuje wybornie, a wygląda niesamowicie. Może i wy spróbujecie przygotować ten tort dla swoich bliskich. Blat czekoladowy6 dużych jaj 100 g drobnego cukru do wypieków160 g masła (+ 5 g do nasmarowania tortownicy)300 g gorzkiej czekolady 70%5 łyżek kakao Mus czekoladowy750 ml śmietany kremówki 30%400 g czekolady gorzkiej 70%3 żółtka120 g cukru⅓ szklanki wody Żelka malinowa400 g malin100 g cukrusok wyciśnięty z 1...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Czekolada ma swoich wielbicieli na całym świecie. Jest nie tylko elementem diety, przeniknęła również do licznych sfer naszego życia. Smakołyk ten towarzyszy modzie, pielęgnacjom ciała, dekoracjom domowym, może być ofiarowywany w podzięce, przeprosinach czy na specjalne okazje. Słowem, spotykamy się z nim na co dzień, niemal w każdej dziedzinie życia. Fot. 123RF/Picsel Pod różnymi postaciami Pitna, na patyku, gorąca, jako polewa, w rogalikach lub na ostro - czekolada ma obecnie...

  • Ciemny biszkopt nasączony odrobiną wiśniówki, do tego polewa czekoladowa i śmietanowy krem. Wszystko ozdobione samochodzikami z kolorowej masy cukrowej. Biszkopt 6 jaj150 g cukru115 g mąki pszennej25 g kakao40 g masła Nasączenie 1/3 szklanki wiśniówki2/3 szklanki wody Krem 1 łyżka żelatyny5 łyżek wody550 ml śmietanki kremówki2 łyżeczki cukru pudru Konfitura wiśniowa 500 g wiśni200 g cukru1 cytryna Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki kremówki60 g gorzkiej czekolady (70% kakao)60 g mlecznej...