• Informacje na temat:

    kiedy polewa zgęstnieje

Przepisy na temat: kiedy polewa zgęstnieje
  • Majówkowe grillowanie – zaskocz swoich gości

    Majówka to często pierwszy moment w roku, kiedy możemy rozkoszować się ciepłymi, coraz dłuższymi dniami i błogim lenistwem. Dla wielu z nas obowiązkowym punktem majówki jest spotkanie z przyjaciółmi przy grillu. To dobra okazja do wykorzystania nowych przepisów, które zaskoczą naszych gości i będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań z rusztu.

  • Czekoladę zawsze rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Szklaną miseczkę należy umieścić nad parująca wodą.

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ..., aż staną się brązowe z wierzchu i usmażą się w środku, w połowie smażenia przewracając je na drugą stronę. Rozgrzej grill w piekarniku do najwyższej temperatury. Kiedy burgery będą się smażyć(...) amerykańskich drobno starta skórka z 1 nienawoskowanej cytryny 2 duże jajka 150 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka 2% 50 ml oleju słonecznikowego Polewa cytrynowa 100

  • Polewa trochę inaczej

  • Torciki z jabłkami

    ...o 15 dag gorzkiej i mlecznej czekolady 10 dag margaryny tłuszcz do formy Przygotowanie: 1. Połowę masła utrzyj z 25 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta(...). Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, mieszając, aż masa zgęstnieje. Budyń przełóż do miseczki. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Pozostałe masło utrzyj, małymi porcjami...

  • Niezawodna, lepsza od gotowych

  • Polewa na ciasto

  • szybka i bardzo smaczna, mocno kakaowa polewa mojej mamy

  • Szybki przepis na polewę

  • Polewa ta cudownie odbija światło i jest niezwykle efektowna. Pięknie udekoruje Wasze ciasto. Polecam:)

Artykuły na temat: kiedy polewa zgęstnieje
  • Ciasteczka na choinkę

    ..., by polewa zastygła. Migdałowe gwiazdeczki Składniki na 60 porcji: 3 białka, sól, 230 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 500 g mielonych migdałów, 3 łyżeczki cynamonu, 6 kropli aromatu migdałowego, cynamon do poprószenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać po łyżce przesiany cukier puder. Kiedy piana zgęstnieje, odłożyć około 5 kopiastych łyżek do...

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...

  • ...i gotujemy aż do zgęstnienia masy (ok 25 min). Do goracej masy dodajemy masło i mieszamy, aby się rozpuściło. Masę studzimy i wykładamy na biszkopt. Polewamy polewą czekoladową (może byc gotowa z torebki albo rozpuszczamy czekoladę) W przepisie mam, aby nasączyc biszkopt. Ja tego nie zrobiłam, poniewaz masa mi az tak bardzo nie zgęstniała, więc kiedy ją wykładałam, była 'mokra" i biszkopt się...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Ciasta bez pieczenia

    ...czekolady oraz polewa truskawkowa Przygotowanie: 1. Zagotuj 1 i 1/2 l wody. Galaretkę wiśniową, agrestową i brzoskwiniową zalej w osobnych naczyniach 1/2 l gorącej wody. Mieszaj, aż każda się rozpuści. Przelej galaretki do osobnych płaskich naczyń i odstaw. 2. Żelatynę zalej niewielką ilością wody, a kiedy spęcznieje - rozpuść ją, podgrzewając na wolnym ogniu. Śmietankę ubij z cukrem, wymieszaj...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Proste ciasta, które cię nie rozczarują

    Kiedy na zewnątrz jest zimno i wietrznie, pokusa by zostać w ciepłym domy jest zbyt silna, by się jej oprzeć. I nawet bardzo proste samodzielnie upieczone ciasta są dużą radością. To idealne zajęcie(...) do połączenia. 2. Wyłóż blachę ciastem (najlepiej na papierze do pieczenia). Piecz aż ciasto lekko się zarumieni, około 30 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę od ostygnięcia. 3. Kiedy...

  • Czekolada ma swoich wielbicieli na całym świecie. Jest nie tylko elementem diety, przeniknęła również do licznych sfer naszego życia. Smakołyk ten towarzyszy modzie, pielęgnacjom ciała, dekoracjom domowym, może być ofiarowywany w podzięce, przeprosinach czy na specjalne okazje. Słowem, spotykamy się z nim na co dzień, niemal w każdej dziedzinie życia. Pod różnymi postaciami Pitna, na patyku, gorąca, jako polewa, w rogalikach lub na ostro - czekolada ma obecnie zastosowanie w wielu...

  • Londyński sernik

    ...banany do masy serowej, razem z odrobiną brązowego i białego cukru, by nadać nieco karmelowej nuty. Do spodu z ciasteczek dodaję ciemny syrop kukurydziany, a kiedy podaję ten sernik, polewam go grubą(...) umieją powstrzymać apetytu, kiedy sernik* - deser, który łączy słodkie ze słonym - jest w menu. Potrawy, które są częścią historii ludzkości przemawiają do nas najmocniej. Małe ciastka z serem i modem...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...