• Informacje na temat:

    kiedy placki sa chrupiace

Przepisy na temat: kiedy placki sa chrupiace
  • Majówkowe grillowanie – zaskocz swoich gości

    Majówka to często pierwszy moment w roku, kiedy możemy rozkoszować się ciepłymi, coraz dłuższymi dniami i błogim lenistwem. Dla wielu z nas obowiązkowym punktem majówki jest spotkanie z przyjaciółmi przy grillu. To dobra okazja do wykorzystania nowych przepisów, które zaskoczą naszych gości i będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań z rusztu.

  • dlugo testowalam rozne przepisy na gofry, w koncu znalazlam ten najlepszy. Gofry sa chrupiace nawet nastepnego dnia w przeciwienstwie do innych przepisow, w ktorych gofry po niedlugim czasie robily sie gumowatymi plackami.

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Banki Żywności mówią natomiast, że są przygotowane i nie mamy podstaw, by im nie wierzyć. Byłam świadkiem sytuacji, kiedy Bank błyskawicznie zorganizował wolontariuszy i znalazł odbiorców dla tysięcy(...), przetwarzania oraz racjonalnego podejścia do zakupów, na pewno oszczędzimy czas. O niedzielnym obiedzie możemy pomyśleć tak, by od razu została nam porcja na poniedziałek. Kiedy natomiast gotujemy bulion...

  • Placki ziemniaczane są dobre na wszystko: na mniejsze i większe smutki, na zakochanie, na integrację z przyjaciółmi. Ilu konsumentów, tyle dodatków i propozycji podania. Moja wersja to ziemniak w roli głównej, z niewielkim udziałem mąki, co powoduje, że są chrupiące ,a nie gumowe. I jeszcze jedno: nie można się od nich oderwać.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...) A także souvlaki czyli nieduże grillowane szaszłyczki z jagnięciny ( souvlaki arni) lub kurczaka. I oczywiście placki pita - obowiązkowe - jak wycieczka na ateński Akropol. Grecka sztuka mięsa Im(...)" (rozbójnicy). Kiedy udało im się zdobyć jagnię lub cielaka, nie mogli upiec go normalnie nad ogniskiem. Dym i ogień wskazałyby wrogom ich kryjówkę. Rozpalali więc maleńkie ogniska w wykopanych w ziemi...

  • Dziś Słowenia, a dokładnie słoweńska Istria. Rezanci (tagliatelle lub wstążki) z sosem z cukinii i koktajlowych pomidorków.

  • Niezwykle proste, fantastycznie chrupiące placki ziemniaczane. W mojej wersji sa tak proste i nie wymagają dodatku jaja ani męki. Gwarantuje, że kto pierwszy raz spróbuje już nie powróci do tradycyjnej wersji placków ziemniaczanych

  • Chrupiące, placki ziemniaczane z czosnkiem, są naprawdę godne polecenia.

  • Prosta przekąska, którą można zrobić błyskawicznie, nawet kiedy w zasadzie nic nie ma w domu. Przy swej prostocie urzeka smakiem. Jeśli ktoś będzie się krzywił na sporą dawkę czosnku, to po pierwsze: jedzą wszyscy, więc nikomu nie przeszkadza, a po drugie: to wszak afrodyzjak…

  • Mam dla Was przepis na placki ziemniaczane z tzw. "koronką" - czyli chrupiącymi brzegami. Tajemnicą chrupkości moich placków jest sposób, w jaki ścieram ziemniaki. Dodaję też bardzo mało mąki i szczyptę gałki muszkatołowej.

Artykuły na temat: kiedy placki sa chrupiace
  • Placki bez tajemnic

    Placki ziemniaczane potrafią oczarować. Podpowiemy ci, jak je przygotować, aby zachwycały swoim wyglądem i smakiem.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • ​Bananowo-gryczane pancakes

    ...naoliwioną patelnię na średnim ogniu. Wlewaj ciasto w porcjach o objętości ¼ szklanki/60 ml na rozgrzaną patelnię. Kiedy na powierzchni powstaną niewielkie bąbelki (po około 60 sekundach), przewróć placki(...)Same banany dodają ciastu słodyczy, więc możesz nawet pominąć syrop. Dorzuć do masy kilka drobno posiekanych orzechów włoskich - placki będą bardziej chrupiące i bogatsze w kwasy omega-3, które...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Ziemniaki nie muszą być tuczące. Pomysły na zdrowe dania

    ...organizmu po przebytych chorobach. Skąd utarło się przekonanie, że ziemniaki są tuczące? Z naszej polskiej kuchni! 100g kartofli ma niewiele ponad 70 kcal, ale kiedy dodamy do nich masło lub śmietanę(...) smaku. Wydrążone ziemniaki wyłóż na papierze do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż upieką się na złocisty kolor. Placki ziemniaczane Choć kojarzą się z zapachem...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Dzień dziecka w kuchni

    ...wodą. 1. Owoce rozmrozić i przełożyć do rondla, postawić na słabym ogniu. Kiedy woda odparuje, dosypać cukier, gotować dalej, aż do zgęstnienia. Owoce należy nieustannie mieszać, bo lubią się(...) pudrem, wymieszać z białkami. Z ciasta smażyć złociste naleśniki na rozgrzanym oleju. 3. Gotowe placki układać jeden na drugim, przekładając je przygotowanym wcześniej dżemem jagodowym. Dzieci lubią...

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...papryką, dla podkreślenia smaku. Kiedy pomidory połączą się z pozostałymi składnikami, na wierzch wbij kilka jajek, a następnie delikatnie wybełtaj białko, by odpowiednio się ścięło. Uważaj, żeby...

  • W ostatnich latach coraz więcej osób zaczęło interesować się tym, w jaki sposób możemy czerpać z naszego pożywienia to, co najlepsze. Ale czy wiedzieliście o tym, że cenne substancje odżywcze mają również swoje przeciwieństwo? Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) ograniczają lub wręcz uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych przez organizm. Ingerują w nasz metabolizm, sprawiając, iż nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać wartościowych związków dostarczanych wraz z...