• Informacje na temat:

    kiedy dodać kapustę kiszona do zupy

Przepisy na temat: kiedy dodać kapustę kiszona do zupy
  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...początku". Znaczy - nie było zupy. Albo: "Co, końca nie będzie!?". Tak pytał o kompot. A co księża lubili najbardziej? - Wszystko jedli. Proboszcz, kiedy pojechał gdzieś na odpust czy imieniny, to jak(...) drobno poszatkować, dodać łyżkę smalcu. Wrzucić do wrzącej wody i gotować do miękkości, około 20 minut. W połowie procesu, kiedy kapusta będzie już półmiękka, dodać jabłka bez gniazd nasiennych, obrane...

  • Sprawdzony przepis na "Orientalna zupa warzywna Do zupy można dodać kawałki kurczaka, najlepiej ugotowanego wcześniej w pa"

  • Monika Zamachowska: Moją kulinarną idolką jest babcia Ziuta

    ...rana do wieczora przy kuchni. Dopiero po jej śmierci, zaczęłam dochodzić do wniosku, że to, co robiła, miało sens. Teraz, kiedy sama jestem matką, rozumiem, jak wielka wartość jest w tym, że dzieci(...) męża. Pączki z ziemniaków to wynik dawnej biedy. Są pyszne i lekkie, ale na koniec trzeba do nich dodać spirytus. Inaczej nie wyjdą. W książce nie brakuje zdjęć pani dzieci. Co lubią jeść Zosia...

  • Kiszenie ogórków jest z pozoru banalnie proste: ogórki układamy w słoju, przekładamy czosnkiem, chrzanem, koprem i zalewamy wodą z solą. Ale jaka woda najlepsza ? Jaką sól wybrać ? Jaki sens ma dodawanie liści wiśni czy porzeczki ?

  • Kapuśniak

    ..., - po łyżce masła i mąki Przygotowanie: Kości wołowe umyć, zagotować w około 2 litrach wody. Gotować 30 minut. Dodać pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki i świeżą, drobno posiekaną białą kapustę. Kapustę kiszoną pokroić, wrzucić do garnuszka z małą ilością wrzącej wody, gotować do miękkości. Dodać ją do zupy, kiedy włoszczyzna i ziemniaki będą już miękkie. Dodać przyprawy, zasmażkę z masła i mąki...

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • Pyszna, lekko chrupiąca i kwaskowa. Taka lubię najbardziej. Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca.

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.

  • Idealna do schabowego, albo goloneczki. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia polska" i nieco go zmieniłam.

Artykuły na temat: kiedy dodać kapustę kiszona do zupy
  • Pyszne zupy na rozgrzewkę

    ..., opłucz i pokrój w paseczki. Warzywa również pokrój w paski. Warzywa wrzuć do rondla, kiedy mięso będzie już prawie miękkie. Dołóż do zupy listki laurowe, ziele angielskie, tymianek i natkę. Przypraw do(...) laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, świeży i suszony majeranek, sól. Kwaszoną kapustę przełóż na deskę i bez odciskania soku pokrój na kawałeczki. Posiekaną kapustę...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Ewa Wachowicz: Przepis na szczęście

    ...menu znajduje się kiszona kapusta lub ogórki. Są źródłem wzmacniających odporność probiotyków. 4. Kolacja najpóźniej o 19. Musi być lekka! Np. brokuły z czosnkiem i kasza. Kiedy nie ma czasu(...) i optymizmu, czy nie", tłumaczy. Zamiast narzekania, żartowanie z niepowodzeń i problemów - taką postawę wyniosła z domu. Wachowicz śmiała się, kiedy znalazła pierwsze siwe włosy, ze zmarszczek jest...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Sposoby na wzdęty brzuch

    ...też surowe owoce i warzywa. Coraz częściej przyczyną wzdęć jest przetworzona żywność i życie w stresie. Jedzenie bez pośpiechu Kiedy jemy szybko i zachłannie, połykamy dwa razy więcej powietrza niż(...) i przyrządzać samodzielnie własne sałatki, zupy warzywne, jeść świeże owoce i warzywa oraz uzupełniać dania otrębami - zawierają błonnik, przyspieszający przechodzenie pokarmu przez jelita. Nie ograniczajmy...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Kiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w oczyszczeniu organizmu...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...mączne, tłuste mięsa i zagęszczane wysokoprocentową śmietaną zupy? - Tak było w czasach PRL-u, gdy na półkach w sklepach królował ocet, a w restauracjach kotlety robiło się z jajek i pieczarek, bo(...) królowała wtedy na polskich stołach pod różnymi postaciami, a tata znakomicie gotował nie tylko zupy. Blok czekoladowy i kogel mogel. Gdy słodycze były na kartki, moja mama jak większość Polek...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...zupy czy pyzy mrożone - zresztą dobrej jakości w porównaniu z produktami, które weszły na rynek w latach 90-tych. Minęła dekada i sposób jedzenia się zmienił - przyszły mody żywieniowe, różne(...) rezygnować z gotowania. - W mojej książce są dania, które naprawdę można zrobić w 15 minut, np. soczewicowa grochówka czy kartoflanka z łososiem -  bardzo pożywne zupy, starczające za cały wartościowy...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Przygotowując je, warto pamiętać o kilku zasadach, które uchronią nas przed kulinarną katastrofą. Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i...