• Informacje na temat:

    keks z mąki ryżowej

Przepisy na temat: keks z mąki ryżowej
  • Uwielbiam naleśniki we wszelkich wariacjach. Dziś zapraszam Cię na fit naleśniki z mąki ryżowej.

  • Smaczne śniadanko :) Przepraszam za marną jakość zdjęć ale aparat odmówił posłuszeństwa, a te robiłam telefonem :D Mimo to chcę te placuszki wam polecić bo są smaczne, puszyste, białe (chociaż na zdjęciach tego nie widać) z dodatkiem bitej śmietany mniam.

  • Ta forma naleśników jest idealna dla osób nietolerujących GLUTENU, gdyż mąka ryżowa takowego składnika nie posiada. Ciasto z mąki ryżowej jest niezwykle aksamitne. Trudniej się je zawija po usmażeniu, gdyż powstały naleśnik jest nieco łamliwy. Mimo wszystko uważam, że naleśniki są warte spróbowania.

  • Delikatne, a zarazem łatwo je składać lub zawijać w nie nadzienie. Najlepsze wychodzą smażone na patelni delikatnie tylko posmarowanej masłem klarowanym.

  • Keks, który nazywam Keksem królewskim. Składniki na dwie keksówki o wymiarach 30 x 10 cm

  • Keks nafaszerowany mieszanką tropikalną kandyzowanych owoców, jednak można go przyrządzić z tradycyjnymi świątecznymi bakaliami.

  • Przepis na tradycyjny keks. Bardzo smaczny -polecam :)

  • Keks ewidentnie kojarzy się ze świętami… Obłędnie pachnie pomarańczą, masłem i prawdziwą wanilią. Polany lukrem prezentuje się przepięknie na stole. Wiem… Nie jest to najlżejsze ciasto, bo na 500 g mąki przypada aż 500 g siekanych bakalii ale uwierzcie – docenicie jego smak… Przed połączeniem bakalii z masą, mieszam je z mąką po to aby wchłonęła nadmiar wilgoci a bakalie nie opadły na sam spód keksówki… Na wierzchu oczywiście pękło. Nie wiem czy to moja wina czy to specyfika ciasta… Nie...

  • Lubię bakalie i ciasta z bakaliami. A ten keks mojego pomysłu jest nimi wypełniony po brzegi.

  • Przyszedł czas jesiennych nastrojów, zatem nie będę się opierać. Na „kuchenny tapet” idzie keks. Mięciuchne ciasto z dużą ilością wszystkiego :) W keksie uwielbiam to, że mogę dodawać do niego to, co lubię. Przyjmie wszystkie warianty :)

Artykuły na temat: keks z mąki ryżowej
  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...

  • W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Julka zaprezentowała przepis na kulki mocy w pięciu smakach. Czekoladowe 170 g wegańskiej ciemnej czekolady 1 awokado 2 łyżeczki masła migdałowego 65 g mielonych migdałów 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego 7 suszonych śliwek jadalne fiołki i sezam (do dekoracji) Daktylowe 5 białek 5 łyżek ksylitolu 8 żółtek 150 g mąki ryżowej 10 świeżych daktyli (45 g) 2 łyżki kakao 13 g soku z pomarańczy 13 g skórki pomarańczowej 1 papryczka chili 4 łyżki...

  • Ryż w różnej postaci bardzo często gości na naszych talerzach, a jego spożycie w naszym kraju nieustannie wzrasta. Warto więc wiedzieć, że możemy wykorzystać nie tylko jego ziarna, ale nawet wodę w której były gotowane. Fot. 123RF Jakiś czas temu pisaliśmy o nietypowych zastosowaniach wody z gotowania ziemniaków. Okazało się, że temat ten bardzo was zainteresował, dlatego postanowiliśmy zbadać go nieco głębiej. Jakie jeszcze produkty, które zazwyczaj uznajemy za odpadki, możemy ponownie...

  • Ina Rybarczyk - malarka, pasjonatka jogi i wszelkiej aktywności fizycznej. Autorka popularnego bloga „True Taste Hunters”, który od 2014 roku niezmiennie zyskuje nowych czytelników. Promuje wyjątkową, nietuzinkową, zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną. W ciągu kilku lat twoje życie zmieniło się nie do poznania. Przeistoczyłaś się z nieznanej szerokiej publiczności studentki ASP w rozpoznawalna i poważaną blogerkę propagującą zdrowy styl życia i dietę roślinną. Jak...

  • Pisze książki, prowadzi warsztaty edukacyjne i kulinarne, ale przede wszystkim rozkochuje Polaków w kaszach oraz zdrowym odżywianiu. Co Maia Sobczak, autorka bloga Qmamkasze.pl, proponuje i radzi Czytelnikom Smakera? Fot. Maia Sobczak / Mateusz Nasternak Jakie jesienne połączenia smaków poleciłabyś czytelnikom Smaker.pl? Jesień jest ewidentnie przygotowaniem do zimy. To ostatni moment na świeżą śliwkę, pachnącego pomidora czy choćby na grzyby. Z lekkiej, pełnej słońca diety, przenoszę nacisk...

  • Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne. Fot. 123RF/Picsel We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Włosi są zawsze pełni energii, optymizmu i dobrego humoru? Jeśli pomyślałeś o ich strefie klimatycznej, pięknych krajobrazach czy znakomicie rozwiniętym transporcie drogowym, to zapewne się nie mylisz. Jest jednak prostsza i bardziej prozaiczna przyczyna - otóż na znakomite samopoczucie Włochów...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...