• Informacje na temat:

    keks dobry

Przepisy na temat: keks dobry
  • Święta first minute – co możemy przygotować wcześniej?

    .... Świąteczny keks nabierze odpowiedniego bakaliowego smaku i aromatu! Świąteczny keks Składniki: 4 jajka pół szklanki soku pomarańczowego 300 g masła 2 szklanki mąki pszennej tortowej 10 g proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 g proszku do pieczenia 1 opakowanie (90 g) mieszanki keksowej np...

  • Szybki i dobry.

  • ...- piknikowe Sałatka z warzywami i pieczoną wołowiną Jarskie zawiniątka Serowe zawijasy Ser żółty w pierzynce z szynki parmeńskiej Drożdżówki z dżemem Słodkie szaszłyki Keks bakaliowy Poncz...

  • Smaczny pomysł na "Keks cytrynowy"

  • Sprawdzony przepis na "Keks biszkoptowy"

  • Sprawdzony przepis na "Keks makowy"

  • Wypróbowany przepis na "Ciemny keks"

  • Smaczny pomysł na "Keks pod kołderką"

  • Wypróbowany przepis na "Keks z owocami"

  • Keks, który nazywam Keksem królewskim. Składniki na dwie keksówki o wymiarach 30 x 10 cm

Artykuły na temat: keks dobry
  • Sekrety wypieków

    ...nie oddzielał się od ciasta, posmarujmy je roztopionym masłem. Dodawane do keksu bakalie mogą opaść na dno. Aby tego uniknąć, przed dodaniem do ciasta leciutko oprószmy je mąką. Do ciasta warto domieszać nieco masy marcepanowej - keks zyska na smaku i na aromacie. Aby ciasto łatwo było wyjąć z foremki, wyłóżmy ją natłuszczonym pergaminem. Zobacz także:

  • Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Fot. 123RF Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić...

  • Śniadanie mistrzów

    Na dobry początek dnia warto zjeść coś pożywnego, co zagwarantuje energię, korzystnie wpłynie na zdrowie i poprawi samopoczucie.

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Ze świecą szukać…

    Jako namiętny pożeracz seriali wypracowałem sobie metodę ich oceniania. Otóż dobry serial to nie ten, który się fajnie zaczyna, ale ten, którego producenci nie schrzanią w drugim lub trzecim sezonie.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Święta w wersji light

    ...nie pokaże dodatkowych kilogramów. Jak to zrobić? Przede wszystkim potrzebny jest ci dobry plan i pozytywne nastawienie. Jeszcze przed rozpoczęciem jedzenia, gdy zasiądziesz do stołu, zobacz co się na(...) na małym talerzu. Dzięki temu łatwiej będzie ci zjeść nieco mniejsze porcje. Jedzenia wydaje się wtedy więcej... Pij dużo! Dobrym rozwiązaniem są wszelkiego rodzaju herbatki - zielona, czerwona...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Świat według Zofii

    ...na studiach wychodzi za mąż za lekarza Janusza Bachurzewskiego. Matka Zofii zdążyła go poznać, mówiła, że to dobry chłopak, więc Zofia decyduje się na małżeństwo. Ślub biorą na deskach teatru, vis(...) chcieli babkę, to jest tutaj, jeśli keks, to jest tutaj... - wskazuje talerzyki Zofia. - ...a jakby państwo chcieli posłodzić herbatę - wcina się Janusz - to tutaj jest kaszka manna". Wszyscy się śmieją, bo...

  • Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się ponownie podgrzewać jedzenie. Jednak czy ponowne poddawanie posiłków obróbce termicznej to na pewno dobry pomysł? Fot. 123RF/PICSEL Nie ma co ukrywać – odgrzewanie potraw jest w naszym kraju powszechne. Wielu z nas celowo przygotowuje większe porcje, aby w późniejszym czasie nie kłopotać się robieniem obiadu. W takich przypadkach ponowne podgrzanie posiłku jest nieuniknione. Całkiem sporo osób twierdzi nawet, że dopiero wtedy potrawy nabierają...