• Informacje na temat:

    keczup z cukini z pomidorem

Przepisy na temat: keczup z cukini z pomidorem
  • Pyszny keczup, uwielbiany przez dzieci.

  • Próbowałam wielu opcji robienia keczupu (z samych pomidorów, pomidory - koncentrat pomidorowy, passata), najpierw podam przepis z koncentratów pomidorowych. Wszystkie wychodzą dobre, moim zdaniem ten jest najbardziej pomidorowy.

  • Prosty przepis na naturalny keczup bez konserwantów.

  • Pyszny domowy keczup na bazie cukinii, polecam!

  • Po pierwsze - żadnej chemii, po drugie - każdy może dostosować ilość przypraw do własnego smaku. A przede wszystkim - wiemy co jemy ;) Przepis pochodzi z książki "Przetwory do spiżarni" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.

  • Smaczny pomysł na "Keczup z jabłkiem"

  • Przepis wart wypróbowania: "Keczup z papryki"

  • Wypróbowany przepis na "Keczup cukiniowy"

  • Przez wiele lat próbowałam zrobić dobry domowy keczup, a moje zmagania skończyły się dopiero w chwili, gdy zrobiłam swój pierwszy keczup z cukinii. Od tego czasu robię własny keczup każdego lata, wykorzystując coroczny urodzaj cukinii (która w pewnym momencie po prostu zasypuje nas owocami, a wówczas z cukinii robię dosłownie wszystko, co się da). Przepis nazwałam bazowym, bo z łatwością poddaje się modyfikacjom.

  • pyszny i szybki pasztet z cukini.dla odmiany zrobilam z parowka.wszystkim smakowalo.mi ten pasztet najbardziej smakuje z duza iloscia keczupu pikantnego :))

Artykuły na temat: keczup z cukini z pomidorem
  • Zamieszaj i do... pieca

    Makaronowa z brokułami Składniki na 2 porcje: 2 porcje makaronu (świderki lub rurki), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 cukinia, 1 brokuł, 2 papryki, 15 dag żółtego sera, 4 łyżki masła, 3 łyżki oleju, sól, pieprz. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Warzywa umyć. Cukinię pokroić w plastry, papryki w paski. Brokuły podzielić na różyczki, zblanszować na sitku i schłodzić. Makaron ugotować al dente...

  • Kupny lub przygotowany domowym sposobem keczup z pewnością znajdzie się niemal w każdej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego wielu posiłków, jednak czy wiedzieliście, że ma on także inne, niekulinarne, zastosowania? Nie wszyscy wiedzą o tym, że produkty, których używamy na co dzień, mają również inne, nieco mniej oczywiste zastosowania. Tak jest również w przypadku dobrze wszystkim znanego keczupu. Oto kilka z jego nietypowych zastosowań. Pamiętajcie, że najlepszym rozwiązaniem...

  • Kupny lub przygotowany domowym sposobem keczup z pewnością znajdzie się niemal w każdej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego wielu posiłków, jednak czy wiedzieliście, że ma on także inne, niekulinarne, zastosowania? Fot. 123RF/Picsel Nie wszyscy wiedzą o tym, że produkty, których używamy na co dzień, mają również inne, nieco mniej oczywiste zastosowania. Tak jest również w przypadku dobrze wszystkim znanego keczupu. Oto kilka z jego nietypowych zastosowań. Pamiętajcie, że...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Ostatnio ten trend opanował cały internet. Wszyscy dekorują potrawy pięknymi różami, robionymi z różnego rodzaju warzyw i owoców. Wygląda na skomplikowane, ale przekonacie się, że tak naprawdę to łatwizna. Fot.123RF/PICSEL Wystarczy ostry nóż i odrobina cierpliwości, aby stworzyć takie cuda! Pamiętajcie tylko, że ćwiczenie czyni mistrza. Na filmach zobaczycie jakie to proste. Takie piękne róże możecie przygotować z różnych warzyw i owoców: jabłek, mango, awokado, pomidorów, rzodkiewek,...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...