• Informacje na temat:

    keczup domowy z dynią

Przepisy na temat: keczup domowy z dynią
  • Domowy keczup

    Samodzielnie przygotowany keczup nie ma sobie równych! Przede wszystkim ze względu na rewelacyjny smak, ale także dlatego, że jest znacznie zdrowszy niż ten ze sklepu – nie zawiera bowiem konserwantów i sztucznych barwników.

  • Prosty przepis na naturalny keczup bez konserwantów.

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    ...własnoręcznie, ale jeżeli zależy nam na czasie, możemy ją przecież kupić u sprawdzonego sprzedawcy), twardy ser żółty typu cheddar oraz składniki na sos różowy i sos rosyjski. Czyli: majonez, keczup, sos(...) w proporcjach 1:1 majonez i keczup (wystarczą po trzy łyżeczki majonezu i keczupu). W drugiej kolejności robimy sos rosyjski, mieszając z sobą majonez, keczup, sos Worchestershire, tarty chrzan, mielony pieprz...

  • Po pierwsze - żadnej chemii, po drugie - każdy może dostosować ilość przypraw do własnego smaku. A przede wszystkim - wiemy co jemy ;) Przepis pochodzi z książki "Przetwory do spiżarni" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.

  • Próbowałam wielu opcji robienia keczupu (z samych pomidorów, pomidory - koncentrat pomidorowy, passata), najpierw podam przepis z koncentratów pomidorowych. Wszystkie wychodzą dobre, moim zdaniem ten jest najbardziej pomidorowy.

  • Przez wiele lat próbowałam zrobić dobry domowy keczup, a moje zmagania skończyły się dopiero w chwili, gdy zrobiłam swój pierwszy keczup z cukinii. Od tego czasu robię własny keczup każdego lata, wykorzystując coroczny urodzaj cukinii (która w pewnym momencie po prostu zasypuje nas owocami, a wówczas z cukinii robię dosłownie wszystko, co się da). Przepis nazwałam bazowym, bo z łatwością poddaje się modyfikacjom.

  • Pyszny domowy keczup na bazie cukinii, polecam!

  • Wypróbowany przepis na "Keczup cukiniowy"

  • Pyszny keczup, uwielbiany przez dzieci.

  • Cukinia obrodziła i trzeba coś z nią zrobić, jednym z pomysłów jest zrobić ... keczup, jest pyszny i na pewno lepszy od "sklepowego".

Artykuły na temat: keczup domowy z dynią
  • Zdrowe przekąski dla szkraba

    ...je z mlekiem lub owocem. Domowy hamburger zamiast fast fooda. W chłodne dni jest przekąską idealną. Wystarczy dodać do mielonego wołowego mięsa odrobinę tartej bułki, jajko i przyprawy. Teraz na świeżym oleju usmaż kotlet, jak z uwielbianych przez dzieci restauracji, tylko mniej kaloryczny i zdrowszy. Gotowe mięso odsącz z tłuszczu na bibule i włóż do żytniej bułki z dynią lub...

  • Kupny lub przygotowany domowym sposobem keczup z pewnością znajdzie się niemal w każdej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego wielu posiłków, jednak czy wiedzieliście, że ma on także inne, niekulinarne, zastosowania? Nie wszyscy wiedzą o tym, że produkty, których używamy na co dzień, mają również inne, nieco mniej oczywiste zastosowania. Tak jest również w przypadku dobrze wszystkim znanego keczupu. Oto kilka z jego nietypowych zastosowań. Pamiętajcie, że najlepszym rozwiązaniem...

  • Nie przyzwyczajaj dziecka do cukru

    ...jest też w sokach, płatkach śniadaniowych, drożdżówkach czy owocowym jogurcie, które maluch chętnie zjada. Nawet w produktach, które zupełnie nie kojarzą się jako słodkie, np. keczupy, pieczywo czy(...) wzbogacić je kawałkami owoców lub bakaliami. Keczup zastąp przecierem pomidorowym, który nie zawiera ani cukru, ani soli. Gdy nie ma świeżych owoców, korzystaj z mrożonek. Od czasu do czasu maluch może...

  • Kupny lub przygotowany domowym sposobem keczup z pewnością znajdzie się niemal w każdej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego wielu posiłków, jednak czy wiedzieliście, że ma on także inne, niekulinarne, zastosowania? Fot. 123RF/Picsel Nie wszyscy wiedzą o tym, że produkty, których używamy na co dzień, mają również inne, nieco mniej oczywiste zastosowania. Tak jest również w przypadku dobrze wszystkim znanego keczupu. Oto kilka z jego nietypowych zastosowań. Pamiętajcie, że...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Już rosną, są coraz większe, żółte, pękate – leniwie wylegują się w ogródkach czekając, aż ktoś je zbierze i poda na stół, a nie zrobi z nich dekoracje na Halloween. Fot. 123RF/Picsel Dynia zasługuje na znacznie więcej niż wydrążenie. Dynię warto jeść bo... 100 gram tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę...

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...

  • Barszcz czerwony to nieodłączny element polskiej wigilii. Tego dnia w naszych kuchniach rządzi tradycja, dlatego warto poznać domowy sposób na prawdziwy zakwas z buraków. Fot. 123RF/Picsel Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...