• Informacje na temat:

    kawior z jeżowca

Przepisy na temat: kawior z jeżowca
  • Zabieram Was do Gruzji, kraju przepięknych krajobrazów, cudownych niezwykle starych zabytków i wspaniałych smaków. Kuchnia gruzińska jest jeszcze na tyle egzotyczna w naszym kraju, że pobudza zmysły i wyobraźnię. Jest bardzo specyficzna i charakterystyczna, ale jednocześnie widać w niej wpływy innych tradycji kulinarnych z Europy, jak i Azji Zachodniej. Nazwa dzisiejszej potrawy brzmi bardzo melodyjnie, coś w rodzaju ''badridżani kizilala'' czyli kawior z bakłażana. A chodzi o bardzo różne...

  • Super dodatek do przekąsek.

  • Małe, pyszne kuleczki, którymi można ozdobić deser - zachwyt gości gwarantowany ;) Sok pomarańczowy można zastąpić dowolnym innym w ten sposób tworząc różne kolory.

  • Przekąska z kaszanki i ciasta francuskiego.

  • Idealny dodatek do sałatek i przystawek.

  • Moje pierwsze spotkanie z kawiorem, prosto i smacznie.

  • Drugie podejście do kawioru...

  • Bardzo szybka przekaska, idealna na przystawke lub lekka kolacje:)

  • Ciasto francuskie to wspaniała baza zarówno pod słodkie jak i słone wypieki. Dzisiaj prezentuję pyszne przekąski z kawiorem i serkiem chrzanowym.

Artykuły na temat: kawior z jeżowca
  • Anna Mucha: Włoskie życie ze smakiem

    ...operacyjnej. Żyję po to, żeby jeść. Jadłam kawior astrachański i piłam do niego szampana; jadłam trufle, zupę z płetwy rekina i antylopę. Miałam na talerzu suszoną wołowinę i cuchnącego duriana, a także...

  • Maltodekstryna, chlorek wapnia, guma ksantanowa czy też alginian sodu. Brzmi niezbyt apetycznie? Tymczasem z ich pomocą kucharzom udaje się tworzyć dania, które zaskakują, uwodzą i zapierają dech w piersiach. Fot. 123RF W przypadku kuchni molekularnej trudno stwierdzić jednoznacznie, w którym momencie kończy się nauka, a zaczyna stuprocentowa sztuka kulinarna ze sporą domieszką alchemii i dobrej zabawy. Kucharze, gotujący zgodnie z tym trendem, już od wielu lat stawiają na głowie wszystko to,...

  • Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji spotkaliśmy się z Michelem Moranem - słynnym szefem kuchni, jurorem programu Masterchef oraz ambasadorem marki Kenwood. Fot. materiały prasowe Kilka dni temu mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych marki Kenwood. Głównym prowadzącym był Michel Moran - ambasador marki, znany wam chociażby z show Masterchef. Swoimi świątecznymi przepisami podzieliły się z nami również popularne blogerki. Święta Michela Morana Z czym...

  • Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy! W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym....

  • Kuchnia naszych wschodnich sąsiadów jest tak samo różnorodna, jak terytorium Rosji. Znajdziemy w niej nie tylko wykwintność Moskwy i Sankt Petersburga, ale także prostotę mroźnej Syberii. Fot. 123RF/Picsel Pod względem kulinarnym, Rosja jest krajem niezwykłym i pełnym kontrastów. Została ona uksztąłtowana przez bardzo zróżnicowany klimat, skomplikowaną historię oraz przenikające się wpływy rozmaitych kultur. Wszystko to sprawia, iż na rosyjskim stole kazdy znajdzie coś dla siebie. Smakosze...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Tom Cruise w kultowym filmie "Cocktail" zachwycał nas nie tylko swoimi umiejętnościami aktorskimi, ale także tym, że w bardzo spektakularny sposób potrafił wyczarować drinki. Fot. 123RF/Picsel Nikogo już nie dziwią barmańskie sztuczki z płonącymi drinkami, które podawane są w niekonwencjonalny sposób. Dziś by zachwycić klienta w barach serwuje się drinki w postaci... galaretki. Za sprawą składników, których używa się w kuchni molekularnej napoje pite przez rurkę zaczynają powoli odchodzić do...

  • Jak wiele jesteśmy w stanie zapłacić za jedzenie? Okazuje się, że naprawdę dużo. Co więcej, restauracje prześcigają się w tworzeniu dań, które mogłyby uchodzić za najdroższe i najbardziej dekadenckie. Fot. @notherealsneek via Instagram Myślisz, że cenniki w niektórych restauracjach zawierają wygórowane ceny? Wiedz o tym, iż to jeszcze nic w porównaniu z kwotami, jakie bogacze są w stanie wyłożyć, kupując produkty uznawane za naprawdę ekskluzywne. Zapomnijcie o kawie lub deserze za...

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Każdy z nas posiada jakąś pasje. Jedne z nich są pielęgnowane od najmłodszych lat inne zaś rozwijają się pod wpływem jakiegoś wydarzenia. W przypadku autorki bloga 'Wypieki z pasją...' miłość do gotowania rozkwitła dzięki jej synkowi. Wybrałam tego bloga ponieważ zachwycił mnie słodkościami i pomysłami na dania dla dzieci. Jako, że mam siostrzeńca zacieram ręce i czekam z niecierpliwością aż dorośnie na tyle, żebyśmy mogli razem coś upichcić :). Dużym atutem bloga są wspaniałe zdjęcia,...