• Informacje na temat:

    kaszanka z czarnej fasoli

Przepisy na temat: kaszanka z czarnej fasoli
Artykuły na temat: kaszanka z czarnej fasoli
  • Najlepsze produkty, dla tych którzy piją dużo herbaty

    Jeśli pijesz 4-5 filiżanek czarnej herbaty dziennie, warto dostarczać sobie więcej tego pierwiastka. Częściej więc jedz kaszankę, tatar, wątróbkę. To dobre źródła żelaza hemowego. Sporo żelaza dostarczą nam też rośliny: fasola biała, pestki dyni, szpinak, natka pietruszki.  Dobre połączenie: natka i kasza gryczana, która zawiera wit. B6, B9, ułatwiające wchłanianie żelaza. 

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Wesele bez mięsa?

    ...ziemniaczanej, serwowanych w podgrzewanych bemarach. Można również zaopatrzyć się w jednym z coraz popularniejszych ostatnio sklepów typu vegan butcher - smalec z białej, a kaszanka z czarnej fasoli, pasztet(...) z boczniakami. Niektórzy idą o krok dalej przygotowując wielkie kotlety sojowe z poczciwymi ziemniakami i surówką. Jeśli chodzi o przystawki też jest ich sporo: tatar z buraczków, smalec z białej fasoli...

  • Pobudzająca i kojąca, codzienna i tajemnicza, elegancka i swojska – czarna herbata jest pełna przeciwieństw. To ją mamy na myśli mówiąc, że chcemy napić się „zwyczajnej” herbaty, a jednak daleko jej do bycia zwyczajną. Fot. materiały prasowe Poznaj tajniki czarnej herbaty i poszczególnych jej odmian, a także dowiedz się, jak wydobyć z niej najwięcej smaku! Choć zwyczaj picia herbaty narodził się na Wschodzie, gdzie króluje herbata zielona, to w naszej części świata najlepiej przyjęła się jej...

  • Wygraj z anemią i odzyskaj siły

    ...mięsa najlepsze są świeżo wyciskane niedosładzane soki z dużą zawartością witaminy C: z czarnej porzeczki, aronii, pomarańczy, grejpfrutów, pomidorów. • Przyrządzasz stale te same dania, które...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Anemia to nie tylko skutek złej diety

    ...hemowego. Mięso wołowe, cielęce zawiera go średnio dwukrotnie więcej niż wieprzowina. Cennym źródłem żelaza jest wątróbka, podroby oraz kaszanka, salcesony, ryby i żółtka jaj. Najwięcej żelaza niehemowego(...) z jedzenia, produkty zawierające ten pierwiastek łącz z tymi, które mają dużo wit. C, np. mięso jedz z sałatką z pomidorów i papryki, posiłki popijaj sokiem z czarnej porzeczki. Witamina C zwiększy bowiem...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Czy tłuszcz może... odchudzać?

    Wędliny i podroby - Tłusta szynka, baleron, bekon, boczek, salceson, kaszanka, pasztetowa, pasztety, mięso tłuste, najlepiej wieprzowe. • Drób i ryby - Pieczony kurczak ze skórką, gęsi i tłuste...

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...