• Informacje na temat:

    kasza z białym sosem

Przepisy na temat: kasza z białym sosem
  • Warzywne pasztety i terriny

    .... Bulion wymieszaj z białym winem. Zagotuj. Dolej ocet i sos sojowy. Przypraw cukrem i ew. solą. W gorącym wywarze rozpuść spęczniałą żelatynę, wystudź. Szczypiorek opłucz, dobrze osusz. Na spód podłużnej...

  • pyszne :)

  • Staropolskie hity

    ...się grzybów. Całość zmiksuj na gładki krem. Przypraw go do smaku solą oraz białym pieprzem. Śmietanę lekko posól, wlej do zupy w garnku. Mrożone borowiki usmaż na pozostałym maśle. Pokrój w plasterki(...) spiąć je wykałaczkami). Gołąbki włóż do garnka z kapustą. Zalej bulionem, duś około 40 minut. Podawaj np. z pikantnym sosem pomidorowym.

  • Sprawdzony przepis na "Paprykarz z białym sosem"

  • Warzywa z lekkim farszem

    ...formie. Na nich połóż kalarepki. Naczynie przykryj. Piecz 30 min w 170 st. Odkryj i piecz 10 min. Danie podaj posypane szczypiorem i ziołami.  Bataty napełnione białym serem Sposób(...) i wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 30 minut.  4. Zdejmij pokrywkę i posyp cebule żółtym serem. Polej powstałym sosem i zapiecz, najlepiej z włączonym termoobiegiem, przez 4-5 minut. Podawaj na ciepło...

  • Sos ma piękny, ciemny kolor, niepowtarzalny aromat i konsystencję gęstej śmietany. W połączeniu z kaszą i wyrazistymi dodatkami, np. kiszonym lub konserwowym ogórkiem, marynowaną papryką albo surówką z kiszonej kapusty, stanowią świetne trio :)

  • Michel Moran zdradza swoje najlepsze przepisy

    Jaja w koszulkach z sosem meurette Składniki dla 4 osób: 8 bardzo świeżych jaj 2 szalotki 100 g boczku bez skóry 750 ml czerwonego wina z dużą ilością taniny (czerwone wino(...) i osączyć na papierze kuchennym. Każde jako ugotować oddzielnie. Przygotować tosty i natrzeć je czosnkiem. Na wierzchu każdego położyć po dwa jajka w koszulkach, a następnie oblać je sosem meurette...

  • Parmezanowe frytki cukiniowe to szybka i apetyczna przekąska.

  • Cztery pomysły na cielęcinę

    ...roztopi. Następnie wciąż powoli mieszając dolej wino i bulion. Całość rozprowadź na gładko. Do sosu dosyp opłukane winogrona i orzeszki. Gotuj około 10 min aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i białym pieprzem. Sosem polej eskalopki. Podawaj z ryżem lub kaszą jęczmienną. Dobrym dodatkiem jest też makaron. Czas przygotowania 30 minut Sznycel cielęcy po wiedeńsku Składniki na 4 porcje: 50 dag...

  • Szybka i apetyczna przekąska.

Artykuły na temat: kasza z białym sosem
  • Księga smaków: Kuskus

    Kasza ta wywodzi się z Afryki Północnej, gdzie uznawana jest za symbol bogactwa. Spośród wszystkich kasz zawiera najwięcej białka i węglowodanów.

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Chrupiące kalmary

    Apetyczne krążki możesz podawać polane sosem, z sałatką, duszone w winie, a nawet jako flaczki. Kupisz je zarówno świeże, jak i mrożone.

  • Ciekawe urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. SKŁADNIKI - 4 ½ łyżki kaszy manny - 360 ml mleka - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 150 ml zimnej wody - garść borówek - ilość zależy od upodobań PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wraz z cukrem waniliowym. Zagotowujemy.Krok 2Kaszę mieszamy z wodą. Wlewamy ją do gotującego się mleka, pamiętajmy, aby cały czas mieszać....

  • Słodkie knedle z owocami

    Wzbogaćmy przepisy na knedle. Tradycyjne, ze śliwkami, posypmy makiem, nadziewane morelami podajmy z bitą śmietaną, a jabłkowe polejmy sosem malinowym...

  • Ten pomysł na burgery zachwyci nie tylko amatorów warzyw, ale i prawdziwych mięsożerców. Burgery marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw, nasion i orzechów to znakomita przekąska lub kolacja. Składniki:- 2-3 łyżki masła klarowanego- 2 plastry korzenia imbiru- 3 plastry świeżej kurkumy- 8 młodych marchewek- 3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia - słodszy olej- mieszanka pestek słonecznika/dyni/ pokrojonych orzechów lub migdałów- pęczek zielonej...

  • Kukurydziane żniwa

    Gotowane kolby, popcorn i płatki śniadaniowe to zamorscy przybysze, do których większość z nas zdążyła się już przekonać. Pora poszerzyć wiedzę o tym, co dobrego można zrobić z kukurydzy. Pomysły wykiełkują szybko, gwarantujemy. Wystarczy, że zamiast po całe ziarna sięgniesz po drobną kaszę i ugotujesz polentę. A potem przyrządzisz z nią sałatkę, lasagne albo elegancki deser.

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

  • Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz "Retrowarzywa"

    Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bestsellera "Kipi kasza", który sprzedał się już w 20 tys. egz., przygotowali ponad 100 nowych, pomysłowych przepisów z wykorzystaniem dawniej znanych(...) Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach "Retrowarzywa" i "Kipi kasza...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...