• Informacje na temat:

    kasza pęczak jak długo gotować

Przepisy na temat: kasza pęczak jak długo gotować
  • Smaczny i zdrowy dodatek zarówno do mięsa jak i do ryby.

  • Przepis powstał przez przypadek jak byłam chora, a w lodówce były jakieś niedobitki jedzenia. Połączenie wszystkiego okazało sie sukcesem :)

  • kasza pęczak z kurczakiem i pieczarkami

  • Jak ugotować ryż, by nie był za twardy, nie sklejał się? Tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu.

  • Pomysł na lekki obiad - pęczak z kurczakiem i brokułami. Można zjesć na zimno jak sałatkę albo podgrzać. Świetnie sprawdzi się po świątecznym przejedzeniu:)

  • Wołowinka wychodzi mięciutka, rozpada się pod widelcem i jest pyszna - z młodymi ziemniaczkami i ogóreczkiem małosolnym lub konserwowym.

  • Czosnek długo pieczony w oliwie zyskuje niezwykle łagodny wymiar smaku. Nie ma nic wspólnego z ostrym, agresywnym smakiem i aromatem świeżego czosnku, który zresztą bardzo lubię. Nie, żeby nie! Uwielbiam czosnek! Ale łagodna, choć aromatyczna nuta pieczonego czosnku ma w sobie coś niezwykle pociągającego. Jest też bezpieczniejsza dla osób z wrażliwym żołądkiem, zazwyczaj nie szkodzi nawet ludziom z przeciążoną wątrobą. A jak pachnie, jak smakuje! Nie sposób tego opisać, musisz osobiście...

  • Sprawdzony przepis na "Pęczak z grochem"

  • Oczywiście z przepisem na krupnik jest jak z przepisem na rosół, co dom to trochę inny przepis. Dzisiejsza propozycja to ta, którą ja osobiście najbardziej lubię. Bez zbędnych dodatków i udziwnień, po prostu taka jak u babci i mamy. Tylko z moją ulubioną kaszą ;)

  • Wbrew pozorom to wcale nie nowość, danie to odkryłam sięgając do książki z kuchnią staropolską.

Artykuły na temat: kasza pęczak jak długo gotować
  • Maja Sobczak: Polacy "qmają" kaszę

    Czy możemy powiedzieć, że Polacy "qmają" kaszę? Jak zmieniło się to na przestrzeni ostatnich lat? Maja Sobczak: Kiedyś jadło się kasze, bo były dostępne i tanie (szczególnie pęczak, kaszę(...) własnoręcznie prażona, drobna jęczmienna, owsiana i orkiszowa. Zaraz za nimi wpisałabym grubsze kasze takie jak pęczak czy bulgur - głównie dlatego, że są bardziej ciężkostrawne. Lubię jeszcze komosę...

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...

  • Jak zaoszczędzić na jedzeniu

    Nie musisz rezygnować z jakości ani z tego, co lubisz. Wystarczy, że dobrze wykorzystasz swoje zakupy i nie będziesz ich marnować.

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. Pęczak znów bije rekordy popularności. W jaki sposób włączyć go do codziennej diety? Fot. 123RF/Picsel Pęczak, podobnie jak np. perłowa, powstaje z jęczmienia. Z tą różnicą, iż pęczak to całe ziarna, które jedynie pozbawiono łuski. Możemy również spotkać tzw. pęczak kujawski, który dodatkowo został wypolerowany. Warto jednak wiedzieć, iż proces ten w żaden...

  • Skutecznie leczymy chore nerki

    To jedne z najcichszych narządów. Czasami chorują, a my... długo w ogóle nie zdajemy sobie z tego sprawy! Jak mimo braku dolegliwości rozpoznać problem i w jaki sposób pomóc nerkom? Wyjaśniamy!

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Zupy i sosy –  zagęszczanie bez mąki

    ...miksowania nadają się także grube kasze. Świetny jest np. pęczak, ponieważ nie ma zbyt wyrazistego smaku ani zapachu. Inaczej jest z kaszą gryczaną, która nadaje potrawie bardziej wyrazisty aromat(...) do sosów. Posiekaj ją drobno, zeszklij na łyżce oleju i dodaj do sosu. Gotuj tak długo aż cebula zmięknie i całkowicie się rozpadnie, wtedy sos zmieni konsystencję. Jeśli chcesz w ten sposób zagęścić...

  • Ryż, cały czas popularny w Polsce, jest składnikiem większości posiłków w Japonii. Czy spożywanie go w dużych ilościach w Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie ludzie słyną z długowieczności i dobrego zdrowia, jest przypadkiem ? Fot.123rf Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Odchudza i... Ryż jest świetnym składnikiem diety,...

  • 6 sposobów na rozgrzewkę

    Chleb, bułeczki, kasza z orkiszu Ten szlachetny gatunek pszenicy lekko podnosi ciśnienie krwi i długo trawiony, rozgrzewa organizm od środka. Pieczywo orkiszowe oraz kasza są źródłem szczególnie(...) i zapobiegnie marznięciu. Zupa jak termofor Ten sposób rozgrzewania organizmu stosują mieszkańcy Wschodu. Jeśli więc nie przepadasz za kaszami, na śniadanie pałaszuj zupę. Gotuj ją poprzedniego...

  • Na rynku alkoholowym, mamy dostęp do szerokiej gamy trunków. Najczęstszym wyborem, którego dokonujemy w sklepie, są wina. Preferujemy je ze względu na szerokie zastosowanie – można je pić do obiadu lub kolacji, bez okazji jako deser, ewentualnie używać jako składnik do gotowania. Fot. 123RF/Picsel Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu...