• Informacje na temat:

    kasza gryczana z wątróbką i kurczakiem

Przepisy na temat: kasza gryczana z wątróbką i kurczakiem
Artykuły na temat: kasza gryczana z wątróbką i kurczakiem
  • Kasza reaktywacja

    Wraz z modą na zdrowe odżywianie wraca zainteresowanie kaszami. Poza łatwo przyswajalnym białkiem roślinnym i błonnikiem zawierają też mnóstwo witamin i mikroelementów.

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Dobroczynne właściwości kaszy gryczanej ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i...

  • Co zamiast mięsa?

    ..., kiełki pszenicy, kasza jaglana, płatki owsiane, pestki dyni, orzechy nerkowca, pistacje itp. Łączmy je z produktami bogatymi w witaminę C (zwiększa nawet trzykrotnie wchłanianie żelaza), np. kaszę(...) będzie mąka gryczana, sojowa, z ciecierzycy, komosy ryżowej, amarantusa. Możemy mieszać zwykłą mąkę pszenną z innym rodzajem, najlepiej w proporcjach 3 do 1, np. gdy w przepisie mamy 300 g mąki, weźmy...

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...

  • Witaminy z grupy B: Na lepsze i dłuższe życie

    .... ● Pokarmy, które najlepiej pozwolą uzupełnić witaminowe niedobory, to m.in.: soja (0,8 mg w 100 g produktu), orzechy pistacjowe (0,8 mg), kasza gryczana (0,5 mg). B3 - strażniczka układu krążenia...

  • Kasza jaglana coraz częściej jest podawana na naszych stołach. Wszystko dzięki jej dobremu wpływowi na cały organizm. Jej walory smakowe docenili użytkownicy Smakera. Poznaj wyjatkowe przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Fot. 123RF Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Właściwości kaszy jaglanej doceniono już w Starożytności. Nic dziwnego, bo jest lekkostrawna i ma dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Kasza to również świetne lekarstwo na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon...

  • Soczysta pierś kaczki

    ...tylko oddzielić od mięsa skórę z tłuszczem. Tradycyjnie faszerowało się kaczkę cielęciną, wątróbką i kaszą gryczaną. Podobnie możemy zrobić z piersiami kaczki i podać je w wersji faszerowanej z wątróbką...

  • Kasza jaglana coraz częściej jest podawana na naszych stołach. Wszystko dzięki jej dobremu wpływowi na cały organizm. Jej walory smakowe docenili użytkownicy Smakera. Poznaj wyjatkowe przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Fot. 123RF Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Właściwości kaszy jaglanej doceniono już w Starożytności. Nic dziwnego, bo jest lekkostrawna i ma dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Kasza to również świetne lekarstwo na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon...

  • Licz z nami kalorie

    ...niskotłuszczowa - 96 kcal Mąki, kasze, makarony Wartości podane dla 100 g produktu Mąka pszenna typ 500 - 342 kcal; kasza gryczana - 336 kcal; kasza jaglana - 346 kcal; kasza jęczmienna perłowa - 327 kcal; kasza manna - 348 kcal; ryż biały - 344 kcal; ryż brązowy - 322 kcal; makaron bez jajeczny - 363 kcal; makaron dwujajeczny - 373 kcal; makaron czterojajeczny - 377 kcal Pieczywo żytnie, mieszane...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...