• Informacje na temat:

    kasza gryczana smażona na patelni

Przepisy na temat: kasza gryczana smażona na patelni
  • Kotlety z kaszy gryczanej i cukinii

    .... Natkę pietruszki kroimy drobno.  Następnie mieszamy wszystkie składniki oprócz mąki. Dodajemy po łyżce mąki, tak aby ciasto nie było zbyt gęste. 2. Formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej...

  • Smaczne i rozgrzewające danie na przekąskę.

  • Jednogarnkowe dania z kaszą

    Patelnia z sadzonymi jajkami Sposób przygotowania 1. Pieczarki oczyść, ew. opłucz, potnij w plasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki umyj, osusz, pokrój w kosteczkę. Dymki oczyść, cebulki posiekaj, a szczypiorek potnij na kawałeczki. Kiełbasę pokrój w kosteczkę.  2. Kaszę wsyp na patelnię z wysokim brzegiem. Mieszając, praż ją 2-3 minuty. Dolej olej. Wrzuć pieczarki oraz wędlinę...

  • Pyszne na obiad i nie tylko:)

  • Kaszotto z mięsem i warzywami

    Najczęściej postrzegamy ją jako zamiennik ziemniaków, czyli zwykły dodatek do kotleta. A przecież kasza gryczana, jaglana czy pęczak doskonale łączą się z wieloma produktami, tworząc pyszne dania jednogarnkowe. Na wzór risotto nazywa się je… kaszotto.

  • Wypróbowany przepis na "Kasza gryczana z kurkami"

  • Co kryje w sobie kasza jaglana?

    O ile większość z nas wie, jak wygląda kasza manna czy kasza jęczmienna, a niektórzy kojarzą nawet z wizyt w barach mlecznych kaszę gryczaną, o tyle kasza jaglana dla wielu jest zagadką, choć jeszcze 100 lat temu była produktem spożywanym codziennie, zamiast ziemniaków czy makaronu. Obecnie proso, z którego powstaje kasza jaglana, młodym ludziom kojarzy się raczej z pokarmem dla ptaków. Na...

  • Przepis wart wypróbowania: "Kasza gryczana z jabłkami"

  • Kaszoryż dla zabieganych

    Czasami mówimy, że w domu nie ma nic do jedzenia, ale to zazwyczaj nieprawda. Pewnie w każdej spiżarni znajdzie się i ryż, i kasza. Jaki smak miałaby potrawa łącząca oba te składniki? Z takim pomysłem wyszli autorzy przepisów wegetariańskich Jola Słoma i Mirek Trymbulak .

  • Smaczny pomysł na "Kasza gryczana z grzybami"

Artykuły na temat: kasza gryczana smażona na patelni
  • Maja Sobczak: Polacy "qmają" kaszę

    ...o kaszance smażonej na patelni z cebulą. Polski klasyk! - Mało kto kojarzył kaszę gryczaną niepaloną, wcinał z zapałem jaglaną, serwował owsianą czy orzechową kaszę orkiszową. - Sytuacja przyjemnie(...) urzekło cię w kaszy jako produkcie spożywczym? - Tak naprawdę kaszę lubiłam od dziecka. Moja babcia i mama serwowały sporo kaszy, więc od zawsze kasza kojarzyła mi się z ciepłem i miłością. Jestem...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Smażony filet z turbota bałtyckiego

    ...orzechówką i podpal. Na suchej patelni upraż orzechy, dodaj masło i posiekane borowiki. Pod koniec dorzuć zmiażdżony czosnek i podlej jałowcówką. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos borowikowy jest zbyt suchy, dodaj więcej masła. Na patelni rozpuść masło, dorzuć kaszę i natkę pietruszki. Smaż, aż kasza wchłonie masło i będzie soczysta.                  

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Pierogi z kaszą i serem

    ..., przykrywamy garnek i trzymamy na małym ogniu 5-7 minut. Kiedy kasza będzie sypka, studzimy. Ser przynajmniej raz mielimy. Jedną cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło(...). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę, boczek, pieczarki z odrobiną majeranku. Gotową okrasę zdejmujemy z ognia. Ugotowane i odcedzone z wody pierogi przekładamy na talerze...

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...

  • NALEŚNIKI Z SAMEJ KASZY GRYCZANEJ!

    Kaszę gryczaną zalać wrzątkiem i odstawić na 24 godziny (podczas moczenia można wymieniać wodę). Po namoczeniu odlać wodę i zalać szklanką świeżej, a następnie bardzo dokładnie zblendować (im więcej wody, tym ciasto będzie rzadsze, a naleśniki cieńsze). Do ciasta można dodać stevii lub cynamonu (jednak można pominąć ten krok). Naleśniki smażyć na suchej teflonowej patelni.

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Lepsza kasza

    ...„Kipi kasza, kipi groch, lepsza kasza, niźli groch” śpiewają dzieci w przedszkolach. I mają dużo racji! Jednak gotowanie kaszy to nie kaszka z mleczkiem. Każdy rodzaj wymaga innego traktowania. Jakiego?

  • Grill brzmi trochę groźnie, kiedy trzeba przygotować coś innego niż kiełbaski albo warzywa, piekarnik też trochę straszy, bo nigdy nie wiadomo jaki sposób grzania będzie najlepszy dla potrawy, a kuchenka mikrofalowa zawsze źle potraktuje jedzenie. Fot.123RF/Picsel Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso. 1. Nie wrzucaj mięsa na...