• Informacje na temat:

    kasza gryczana podsmażana z cebulką

Przepisy na temat: kasza gryczana podsmażana z cebulką
Artykuły na temat: kasza gryczana podsmażana z cebulką
  • Jak „odchudzić” kuchnię polską

    Chociaż coraz częściej chodzimy do restauracji, gdzie kosztujemy egzotycznych i wymyślnych potraw, w domowej kuchni raczej trzymamy się tego, co znamy z dzieciństwa, czyli tradycyjnych, polskich dań. Niestety większość z nich nie wpisuje się w zasady zdrowego żywienia…

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Dobroczynne właściwości kaszy gryczanej ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i...

  • "Poduszeczki" z cieleciny zwane tutaj paupiette

    ...tez jest dobry. Podajemy z : makaronem; ryzem, kasza gryczana, jeczmienna, boulghourem, kuskusem, quinoa, warzywami... z czym kto lubi... smacznego.

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...

  • Wigilia dla brzdąca

    ...warzywami z przyprawionym ziołami koncentratem pomidorowym. Śledzie z cebulką NIE! To kolejny przykład bardzo ciężkostrawnej pary. A gdy dodamy do tego jeszcze sporą ilość oleju, zestaw staje się nie...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach? Fot. 123RF/Picsel W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix. Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach. W...

  • Kasza jaglana coraz częściej jest podawana na naszych stołach. Wszystko dzięki jej dobremu wpływowi na cały organizm. Jej walory smakowe docenili użytkownicy Smakera. Poznaj wyjatkowe przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Fot. 123RF Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Właściwości kaszy jaglanej doceniono już w Starożytności. Nic dziwnego, bo jest lekkostrawna i ma dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Kasza to również świetne lekarstwo na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon...

  • Kasza jaglana coraz częściej jest podawana na naszych stołach. Wszystko dzięki jej dobremu wpływowi na cały organizm. Jej walory smakowe docenili użytkownicy Smakera. Poznaj wyjatkowe przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Fot. 123RF Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Właściwości kaszy jaglanej doceniono już w Starożytności. Nic dziwnego, bo jest lekkostrawna i ma dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Kasza to również świetne lekarstwo na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon...