• Informacje na temat:

    kasz kuskus

Przepisy na temat: kasz kuskus
  • Pulpeciki z kaszą kuskus

    Sposób przygotowania 1. Ciecierzycę mocz w wodzie przez noc. Odcedź i wymieszaj z posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem, przykryj i poczekaj, aż napęcznieje. Dodaj do ciecierzycy i całość zmiksuj.  2. Gdy masa zacznie się kleić, dodaj natkę pietruszki, pieprz, kumin, mieloną kolendrę, cynamon, imbir oraz gałkę. Uformuj kulki i smaż w głębokim tłuszczu. Podawaj w chlebku...

  • Pyszne, kolorowe i pełne śródziemnomorskiego smaku danie.Ostrzejsze smaki złagodzone przez delikatny kuskus.Smak naprawdę mnie zaskoczył.Dla mnie poezja:)

  • Papryki faszerowane kaszą kuskus

    Składniki dla 4 osób: 4 różnokolorowe papryki szklanka kaszy kuskus olej 1 łyżka masła czerwona cebula 15 dag sera gouda kilka gałązek świeżej kolendry łyżka wędzonej papryki szczypta kurkumy szczypta ostrej papryki sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Papryki umyj, przekrój na pół. Masło rozpuść połącz z 300 ml osolonego wrzątku, zalej kaszę. Odstaw na...

  • Dla wielbicieli kaszy kuskus !

  • Zapiekanka curry z kaszą kuskus i rodzynkami

    Sposób przygotowania Kuskus przygotowujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Następnie dodajemy do niego rodzynki, starty imbir, curry, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Najpierw układamy pierwszą warstwę kaszy na którą przekładamy pokrojony w plasterki kozi ser i śmietanę. Następnie dodajemy drugą warstwę kaszy. Wierzch posypujemy dodatkowo...

  • Kolorowy, błyskawiczny kuskus

    ...1. Kaszę kuskus wsyp do miski, zalej 2 szklankami gorącej wody (możesz też użyć bulionu). Lekko posól, wymieszaj, nakryj talerzem i zostaw na ok. 15 minut. 2. W tym czasie posiekaj natkę pietruszki(...) z orzeszkami piniowymi do kaszy kuskus (możesz odłożyć tylko część pesteczek granatu i natki do posypania). Dopraw papryką, kminem, cynamonem i ew. jeszcze solą, wlej oliwę i sok z cytryny. Dokładnie...

  • Krupnik w tej wersji na stałe zagościł na naszym stole i często do niego powracam. Jest lekki, cudownie rozgrzewający i pyszny.

  • Kokilki napełnione kuskusem

    Sposób przygotowania 1. Kaszę kuskus wsyp domiseczki. Zalej taką ilościąposolonego wrzątku,by woda sięgała ok. 1 cmponad powierzchnię kaszki.Odstaw na...

  • Sprawdzony przepis na "Bakłażan z kaszą kuskus"

Artykuły na temat: kasz kuskus
  • Księga smaków: Kuskus

    Kasza ta wywodzi się z Afryki Północnej, gdzie uznawana jest za symbol bogactwa. Spośród wszystkich kasz zawiera najwięcej białka i węglowodanów.

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Kotlety z kuskusem

    Kaszę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Buraki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z kaszą, sezamem, posiekanym czosnkiem...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...

  • Kasza jak na lekarstwo

    ...​Uznaje się ją za jeden z najzdrowszych pokarmów. Im grubsza kasza, tym mniej tucząca.

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Papryka faszerowana kaszą kuskus

    ...   Kuskus wsyp do miseczki i zalej wrzącym bulionem. Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aż kasza zrobi się miękka. Po tym czasie rozdrobnij kuskus widelcem. Jeśli do przygotowania kaszy użyjesz wody, dodaj do niej 2 łyżki oliwy z oliwek lub łyżkę masła. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, chili i drobno pokrojoną cebulę. Dodaj...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Dlaczego warto jeść kasze?

    Była podstawą kuchni staropolskiej. Dziś też staje się zdrowym składnikiem wielu potraw. I bardzo dobrze, bo kasze to fundament zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety.

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...

Wideo na temat: kasz kuskus
  • Kuskus izraelski

    Więcej niż kasza!

  • Kasza czy makaron: Czym jest kuskus?

    Mikołaj Rey rozwiewa wątpliwości dotyczące coraz popularniejszego dania. (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Anna Jagodzińska: Należy zacząć od solidnego śniadania

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” modelka Anna Jagodzińska i blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowały dania korzystnie wpływające na urodę. Zaprezentowały przepisy na koktajl z karotenem i witaminami, koktajl śniadaniowy, wegańskie brownie, sałatkę z pęczakiem, kaszą kuskus,  jarmużem, marchewką i orzechami laskowymi oraz sałatę z bobem i radicchio. – Niejedzenie prowadzi donikąd, to błędne koło