• Informacje na temat:

    kartofle w mundurkach z śledzi

Przepisy na temat: kartofle w mundurkach z śledzi
Artykuły na temat: kartofle w mundurkach z śledzi
  • Smakoszostwo dnia drugiego

    ..., w którym jest piętnaście kilogramów kiełbasy, tyleż kiszonej kapusty, cukru i margaryny, pół metra kartofli i paleta śledzi, nie wspominając o indyku, schabie i wędlinach. Owszem, są takie rodziny(...) kilograma topinamburów • duży ziemniak • 100 ml śmietanki 18 proc. • 3 cienkie plastry wędzonego boczku •sól i pieprz 1. Topinambury gotujemy w mundurkach, aż będą prawie miękkie, w wodzie bez soli...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Metalami ciężkimi nazywamy grupę metali i półmetali o dużej gęstości - najczęściej o właściwościach toksycznych dla człowieka. Pierwiastki te mogą przedostawać się do organizmu ze środowiska lub wraz z żywnością. Niestety, mogą się kumulować w tkankach. To w rybach jest najwięcej metali ciężkich. Fot. 123RF.COM/PICSEL Źródłem metali ciężkich w żywności jest zanieczyszczone środowisko - gleba, woda i powietrze. Mogą być produktami spalania, szczególnie węgla, ropy naftowej (rtęć) czy...

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...

  • Przyjmij zaproszenie do kuchni Sophii Loren i odkryj skarbnicę wiedzy i nieocenioną pomoc w przygotowywaniu potraw – nie tylko tych włoskich! Od czasu premiery książka kucharska autorstwa Sophii Loren sprzedała się w setkach tysięcy egzemplarzy, zarówno we Włoszech, jak i za granicą. Według aktorki, zakochanej w swoim kraju i jego smakach, gotowanie to nie tylko codzienny rytuał - to przede wszystkim sposób na okazanie miłości naszym bliskim oraz wszystkim, dla których gotujemy.Jej wyjątkowa...

  • Wuzetki Gabrysi skonstruowane są z czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej i konfitury z malin. Biszkopt czekoladowy 165 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej50 g kakao1½ łyżeczki proszku do pieczenia180 g cukru6 jaj100 ml oleju5 łyżek wody Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30%200 g czekolady mlecznej100 g masła Krem śmietankowy 700 ml śmietanki 30%150 g cukru pudru8 g żelatyny40 ml wody do namoczenia żelatyny Dżem malinowy 500 g świeżych malin15 g środka żelującego 200 g cukru...

  • Dla osób odchudzających się dobrą wiadomością będzie to, że śledzie są mało kaloryczne, ponadto poprzez dużą zawartość potasu ułatwiają usuwanie nadmiaru wody z naszego organizmu. Zatem jak chudnąć to czemu nie poprzez jedzenie śledzi! Składniki: 2 solone filety ze śledzia norweskiego zielone jabłko - odmiana Granny Smith - kruche, soczyste, zielone, nowozelandzkie jabłka, dostępne w sieciach handlowych kromka chleba pszennego 1 jajko 3 cebulki szalotki mleko olej słonecznikowy sok z...

  • Luca Marchini, wielokrotnie nagradzany włoski szef kuchni, zdobywca prestiżowej Gwiazdki Michelin, 17 maja odwiedzi Kraków, aby razem z Giacomo Monzali (Studio Qulinarne) przygotować „Kolację na 4 ręce”. Będzie to kolejna okazja do degustacji wyrafinowanych dań podczas tego wyjątkowego w Polsce wydarzenia. Włoski kucharz pojawi się w Krakowie na specjalne zaproszenie restauracji Studio Qulinarne, której właścicielką jest Katarzyna Grüning, a szefem kuchni Giacomo Monzali. W lokalu...

  • Przygotowując się do Świąt Wielkanocnych dbamy o to, aby na naszych stołach gościły potrawy i przysmaki polskiej kuchni bez sztucznych dodatków i konserwantów. Tradycyjne wędliny i przetwory z Krakowskiego Kredensu, Nowalijki, kompoty, pachnące wanilią i bakaliami ciasta - wszystko co potrzebne do smakowitych świąt kupisz w Almie. Alma - Prawdziwie Polskie Delikatesy W Almie z pasją poszukujemy zdrowych i naturalnych produktów. Starannie dobieramy dostawców, by każdy produkt trafiał do...

  • Julka postawiła na ciemny biszkopt, bitą śmietanę, konfiturę wiśniową i pomadę z gorzkiej czekolady. Efekt? Zobaczcie sami. Biszkopt kakaowy 7 jaj220 g drobnego cukru 75 g mąki pszennej65 g kakao250 g wody1 łyżka cukru3 łyżki rumu Bita śmietana 2½ łyżeczki żelatynywoda do zalania żelatyny500 ml śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudru Konfitura wiśniowa 1 łyżeczka żelatynywoda do zalania żelatyny750 g wydrylowanej wiśni100 g cukru 2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej...