• Informacje na temat:

    karpia do lodówki

Przepisy na temat: karpia do lodówki
  • Wigilijny karp z ziołami

    Sposób przygotowania Karpia doprawić solą i pieprzem. Do brzucha włożyć kilka gałązek ulubionych ziół i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowanego karpia smażyć bardzo powoli na klarowanym maśle z obu stron. Wyciągnąć zioła dopiero gdy karp będzie gotowy. Smacznego! Rada: By pozbyć się zapachu mułu należy obłożyć rybę plastrami cebuli i kawałkami czosnku na noc. 

  • Mogą urozmaicić świąteczny stół tym którzy nie przepadają za karpiem bo ma ości.Kotleciki mogą zjeść spokojnie starsze osoby jak i dzieci.Serdecznie polecam:)

  • Karp w majeranku

    Sposób przygotowania 1. Sprawionego karpia dokładnie myję i osuszam. Rybę kroję na równe dzwonka. Cebule obieram, kroję w plasterki.  2. Dzwonka karpia układam jedno obok drugiego w płaskim naczyniu. Obkładam plasterkami cebuli. Posypuję majerankiem. Szczelnie przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 2 dni. o tym czasie dzwonka wyjmuję, posypuję solą i obtaczam w mące. Smażę na...

  • Po weekendzie czasem tak bywa, że w lodówce zostają nam pozostałości, z którymi nie bardzo wiemy, co zrobić... Stąd właśnie pomysł na taki omlet ;)

  • Klasyczny karp w galarecie

    Składniki dla 4 osób: 1 kg filetów z karpia cebula 1 l wywaru warzywnego 6 łyżek białego octu winnego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 4 łyżeczki żelatyny 4 jajka 2 białka jajek sok z cytryny sól pieprz 1. Filety z karpia umyj, pokrój w cząstki, cebulę w plastry. Bulion, liście laurowe, ocet, cebulę, ziele angielskie, sól i pieprz gotuj 3 minuty, włóż kawałki karpia i gotuj...

  • Tani i łatwy przepis na pączki,ciasto wyrasta w lodówce,same w sobie pączki są smaczne i pulchne.

  • Jak przechować i smażyć karpia

    Po kupieniu karpia (najlepiej sprawionego), płuczemy go w zimnej wodzie, osuszamy i nacieramy solą.

  • Zdrowa i smaczna surówka do obiadu.

  • ...2 kg filetów z karpia, 0,1 l octu winnego lub jabłkowego, 10 ziaren czarnego pieprzu, 500g cebuli, 3 liście bobkowe, sól, olej do smażenia.

  • Nie wymaga specjalnych przygotowań, poprostu bierzesz co tylko znajdziesz w lodówce :)

Artykuły na temat: karpia do lodówki
  • Klasyczny karp w galarecie

    Przygotowanie: Spraw rybę i obierz z łusek. Filet pokrój w dzwonka, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na kilka godzin do lodówki. Rybi łeb, szkielet i płetwy umyj i zagotuj(...) (dzięki temu będzie klarowny). Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę, zielony groszek i 2 łyżki żelatyny. Wymieszaj. Karpia ułóż na głębszym półmisku, zalej wywarem. Gdy galareta stężeje, udekoruj natką...

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Skąd wziął się ten zwyczaj, jak kupić dobrego karpia i kiedy smakuje najlepiej? Oto kilka rad i trzy przepisy na karpia, które sprawdzą się nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie...

  • ... moj wigilijny karp " po zydowsku "

    Swieta coraz blizej a w moim zoltym garku nic swiatecznego ... az mi wstyd . No to wkladam KARPIA PO ZYDOWSKU  bez ktorego , nie wyobrazam sobie w domu...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • ... z czym ten smazony ...  karp wigilijny

    ...  ryby byly ... byly ... no czas na dodatek do ryb czyli wlasciwie karpia smazonego tradycyjnie ... SWIATECZNE  KROKIETY  ZIEMNIACZANE ... Ziemniaki gotujemy...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...

  • Na co komu święta?

    Na początek ustalmy sobie jedno - ze świąt najmniej cieszy się karp. Nie czekają na niego żadne prezenty, kolęd też nie pośpiewa, nawet nie zamacha płetwą do rytmu. Wigilia dla niego to czas definitywnego końca żywota. Krwawa masakra i rzeź ostateczna. Ufff... Dobrze, że nie jestem karpiem... I tylko tyle mogę stwierdzić z całą pewnością, jeśli chodzi o święta. Reszta jest mniej jednoznaczna...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Na co zwracać uwagę w czasie jego kupna? Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może...

  • Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda

    ...z połówki cytryny oraz ze szczyptą cukru i sporą garścią majeranku. Zalej kawałki ryby tak, aby były całkowicie przykryte. Tak przygotowaną rybę odstaw na całą noc do lodówki, a najlepiej na 24 godz. Po(...). Zostaw na 24 godz. w lodówce. Po tym czasie oczyść z cebuli i posól.  3. Wędkarski sposób - świeżo zabitego karpia, przed sprawieniem należy zalać wrzątkiem i dopiero skrobać i patroszyć. Schodzi...

  • Każdy wie, że prawdziwe masło twardnieje pod wpływem niskiej temperatury, przyprawiając wiele osób o złość. Jednak w obawie przed zjełczeniem, wielu nie rezygnuje z przechowywania go w lodówce. Czy trzymanie masła w temperaturze pokojowej jest rzeczywiście niebezpieczne? Fot. 123RF Znasz tę sytuację? Ranek. Śpieszysz się do pracy, chcesz zjeść szybko kanapkę, zaglądasz do lodówki, a tam... przykra niespodzianka! Twoje masło jest twarde i nie możesz go rozsmarować na pieczywie. Denerwujesz...