• Informacje na temat:

    karpatka z mascarpone

Przepisy na temat: karpatka z mascarpone
  • O Karpatce chyba nie trzeba pisać :) - ją trzeba po prostu lubić. Ja uwielbiam kombinować z ciastem parzonym. Oryginalna Karpatka ma ciężki krem - ten zrobiłam na bazie kremówki i serka mascarpone. Wyszło pycha :)

  • Znakomita karpatka

  • Pyszna tradycyjna karpatka :)

  • ...tradycyjna Karpatka lekko udoskonalona kropelką alkoholu...

  • Najlepsza domowa Karpatka. Prosta, smaczna i efektowna.

  • bardzo dobra karpatka, która zawsze się udaje!!!

  • Karpatka to jedno z naszych ulubionych ciast. Jest łatwe w przygotowaniu, jest tanie, no i baaardzo szybko znika z blachy :) Polecam! :)

  • Karpatka jest ulubionym ciastem mojej Babci. Gdy jadę do niej w odwiedziny, aby sprawić jej przyjemność, przywożę lub piekę na miejscu dla niej to właśnie ciasto. Inni domownicy też nie narzekają. ;)

  • Jedno z ulubionych ciast Mojego Męża,uwielbiam :-) Jedyny minus taki,że znika w locie...

  • składa się z 2 parzonych ciast (takiego jak na ptysie) przełożonych pysznym budyniowym kremem.

Artykuły na temat: karpatka z mascarpone
  • Słodkie ciasto przełamane kwaskowatą frużeliną z jeżyn. Ciasto400 ml wody250 g masła300 g mąki pszennejszczypta soli9-10 jaj Krem1 l mleka 3,2%3 jaja4 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru1 laska wanilii250 g masła2-3 łyżki kakao Złożenie1 słoik frużeliny jeżynowej1 tabliczka gorzkiej czekolady2 garście prażonych orzechów włoskich CiastoZagotować wodę z masłem, dodać mąkę i sól. Podgrzewać na małym ogniu przez około dwie minuty, energicznie mieszając. Wystudzić....

  • Karpatka udekorowana gruszkami w cukrowym syropie, oblanymi czekoladą. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej5 jaj1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem3 szklanki mleka6 łyżek cukru 2 opakowania budyniu toffi lub krówkowego na 3/4 l mleka300 g masła Dekoracja3 zielone gruszkiodrobina wody2 łyżki cukru 1 gotowa polewa czekoladowa (deserowa) lub 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady CiastoMasło i wodę zagotować, dosypać mąkę, zaparzyć, a następnie ostudzić. Miksując, dodać jajka i...

  • Tym razem uczestnicy spróbują przygotować znakomite wuzetki i karpatki w postaci eklerki. Czy wszyscy poradzą sobie z tymi wypiekami? Oglądajcie ich zmagania o 15:15 w TVP2! Mali cukiernicy w poprzednim odcinku, w konkurencji technicznej zmierzyli się z bardzo trudnym, jak się okazało zadaniem. W menu bowiem zagościła tarta z warzywami. Jurorzy podzielili uczestników na dwie grupy: ogórków i pomidorów. Dzieci z drużyny ogórków musiały przygotować tatrę według przepisu Krzysztofa Ilnickiego...

  • Już w niedzielę zobaczymy kolejne etap zmagań małych cukierników. Tym razem będą musieli zmierzyć się z zadaniem, które mogłoby sprawić kłopot niejednemu dorosłemu. Fot. materiały partnera W ubiegłym odcinku uczestnicy programu "Bake Off Junior" zmagali się z dwoma przepisami, które znają i kochają niemal wszyscy Polacy. Pierwszym z nich była wuzetka, czyli czekoladowy biszkopt przełożony domowej roboty dżemem oraz puszystym kremem na bazie bitej śmietany. Już na samym początku zmagań...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Basia zaprezentowała jurorom przepis na sernik z miodem. Spód (placek miodowy z orzechami) 4 łyżki mąki pszennej 30 g masła 3 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki miodu rzepakowego 100 g orzechów (laskowe, włoskie) 3 łyżki roztopionego masła   Masa miodowo-serowa 500 g tłustego twarogu 250 g serka mascarpone 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki miodu rzepakowego 100 g rozpuszczonej białej czekolady 3 jajka 1 łyżka miodu...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Lekkie, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Dodatkowym atutem jest fakt, że nie trzeba go piec! Składniki: 750 g mascarpone (schłodzony) 2 galaretki cytrynowe 400 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej) 4 łyżki cukru pudru 400 ml wrzątku Skórka z otarta z pomarańczy Ok. 15-18 szt. herbatników 1 mango lub 300 g innych, ulubionych owoców Płatki kokosowe (można zastąpić wiórkami) Wykonanie: Mango obrać, pokroić w cienkie plastry. Płatki kokosowe uprażyć na złoty kolor na suchej...

  • W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentował swój autorski przepis na tort bezowy. Składniki 12 białekszczypta soli himalajskiej550 g drobnego cukru białego500 ml śmietanki 36%75 g cukru pudru500 ml serka mascarpone500 g malin400 g jeżyn400 g czerwonej porzeczki6 marakuj5 pnączy groszku cukrowego do dekoracji10 kwiatów kocimiętki do dekoracji Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli himalajskiej, następnie dodać po jednej łyżce cukru. Masa musi być błyszcząca. Gdy będzie gotowa,...

  • Krzysztof Ilnicki postawił przed uczestnikami programu nie lada wyzwanie. Poprosił ich o przygotowanie mini bez, które doskonale sprawdzą się jako deser na przyjęcia. Oto przepis, z którym musieli się zmierzyć uczestnicy. Beza 195 g białka 5 g octu z białego wina 360 g cukru 45 g wrzątku Odmierzyć białka, ocet i cukier, a następnie przygotować z nich bezę francuską ręcznym mikserem. Gdy beza się usztywni, dodać wrzątek. Ubijać jeszcze kilka minut. Przenieść bezę do worka z okrągłą tylką....