• Informacje na temat:

    karpatka gellwe

Przepisy na temat: karpatka gellwe
  • Znakomita karpatka

  • Pyszna tradycyjna karpatka :)

  • ...tradycyjna Karpatka lekko udoskonalona kropelką alkoholu...

  • bardzo dobra karpatka, która zawsze się udaje!!!

  • Najlepsza domowa Karpatka. Prosta, smaczna i efektowna.

  • Karpatka to jedno z naszych ulubionych ciast. Jest łatwe w przygotowaniu, jest tanie, no i baaardzo szybko znika z blachy :) Polecam! :)

  • Karpatka jest ulubionym ciastem mojej Babci. Gdy jadę do niej w odwiedziny, aby sprawić jej przyjemność, przywożę lub piekę na miejscu dla niej to właśnie ciasto. Inni domownicy też nie narzekają. ;)

  • składa się z 2 parzonych ciast (takiego jak na ptysie) przełożonych pysznym budyniowym kremem.

  • Jedno z ulubionych ciast Mojego Męża,uwielbiam :-) Jedyny minus taki,że znika w locie...

  • Ciasto, które robię specjalnie z myślą o moim Mężu

Artykuły na temat: karpatka gellwe
  • Słodkie ciasto przełamane kwaskowatą frużeliną z jeżyn. Ciasto400 ml wody250 g masła300 g mąki pszennejszczypta soli9-10 jaj Krem1 l mleka 3,2%3 jaja4 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru1 laska wanilii250 g masła2-3 łyżki kakao Złożenie1 słoik frużeliny jeżynowej1 tabliczka gorzkiej czekolady2 garście prażonych orzechów włoskich CiastoZagotować wodę z masłem, dodać mąkę i sól. Podgrzewać na małym ogniu przez około dwie minuty, energicznie mieszając. Wystudzić....

  • Karpatka udekorowana gruszkami w cukrowym syropie, oblanymi czekoladą. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej5 jaj1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem3 szklanki mleka6 łyżek cukru 2 opakowania budyniu toffi lub krówkowego na 3/4 l mleka300 g masła Dekoracja3 zielone gruszkiodrobina wody2 łyżki cukru 1 gotowa polewa czekoladowa (deserowa) lub 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady CiastoMasło i wodę zagotować, dosypać mąkę, zaparzyć, a następnie ostudzić. Miksując, dodać jajka i...

  • Tym razem uczestnicy spróbują przygotować znakomite wuzetki i karpatki w postaci eklerki. Czy wszyscy poradzą sobie z tymi wypiekami? Oglądajcie ich zmagania o 15:15 w TVP2! Mali cukiernicy w poprzednim odcinku, w konkurencji technicznej zmierzyli się z bardzo trudnym, jak się okazało zadaniem. W menu bowiem zagościła tarta z warzywami. Jurorzy podzielili uczestników na dwie grupy: ogórków i pomidorów. Dzieci z drużyny ogórków musiały przygotować tatrę według przepisu Krzysztofa Ilnickiego...

  • Już w niedzielę zobaczymy kolejne etap zmagań małych cukierników. Tym razem będą musieli zmierzyć się z zadaniem, które mogłoby sprawić kłopot niejednemu dorosłemu. Fot. materiały partnera W ubiegłym odcinku uczestnicy programu "Bake Off Junior" zmagali się z dwoma przepisami, które znają i kochają niemal wszyscy Polacy. Pierwszym z nich była wuzetka, czyli czekoladowy biszkopt przełożony domowej roboty dżemem oraz puszystym kremem na bazie bitej śmietany. Już na samym początku zmagań...

  • Ubiegły miesiąc został zdominowany przez przygotowania do świąt wielkanocnych oraz wydłużonego weekendu. Sprawdźcie, które przepisy cieszyły się największą popularnością wśród czytelników Interii i Smakera. W pierwszej połowie kwietnia poszukiwaliście wielkanocnych inspiracji z kolei tuż po nich należalo na poważnie pomyśleć o przygotowaniach do majówki. Nic więc dziwnego, że wśród najpopularniejszych przepisów kwietnia znajdziemy mnóstwo pomysłów na domowe wędliny, smakowite ciasta i szybkie...

  • Większość z was kojarzy panią Elżbietę pod nickiem Koral. Jej przepis na tort z masą pomarańczową zwyciężył w czwartym etapie naszego konkursu urodzinowego, co stanowiło świetną okazję, aby poznać ją nieco bliżej. Fot. Koral na Smaker.pl Pani Elżbieta dołączyła do grona użytkowników Smakera w lipcu 2016 roku i od tamtej pory regularnie dzieli się z nami fantastycznymi pomysłami na różnego rodzaju potrawy: zarówno te słodkie, jak i wytrawne. W ciągu niespełna dwóch lat, Koral dodała do Smakera...

  • Poznaj uczestników kolejnej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!". Pierwszy odcinek programu będziecie mogli zobaczyć już w niedzielę 23 grudnia o godzinie 15:15 na antenie TVP2. Rafał Jonko - Łódź, 33 lata Zawodowo jest specjalistą ds. kontroli wewnętrznej. Pieczenia nauczył się sam, a kulinarny kunszt szlifuje od trzech lat. Jego popisowymi wypiekami są wszelkiego rodzaju tarty oraz tort black velvet. Wielokrotnie uczestniczył w warsztatach kulinarnych. Jego wielką pasją są także podróże....

  • Coraz trudniejsze zadania w jednym z najsłodszych programów telewizyjnych. Zobacz, co tym razem będą musieli przygotować uczestnicy. Fot. materiały partnera W poprzednim odcinku programu, cukiernicy przygotowywali pudding z serem ricotta według przepisu Michała Brysia. Okazało się, że z pozoru bardzo proste zadanie przerosło niektórych uczestników. Najgorzej z wyzwaniem poradził sobie Rafał, najlepiej zaś Małgorzata. W konkurencji autorskiej królowały łakocie z surowego ciasta. Amatorzy...

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...

  • W czwartym odcinku „Bake Off – Ale Ciacho!” zawodnicy będą mieli okazję udowodnić, że z wytrawnymi wypiekami radzą sobie równie dobrze, co z ich słodkimi odpowiednikami. Fot. materiały partnera W ubiegłym tygodniu uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zostali postawieni przed nie lada wyzwaniem. Jurorzy poprosili ich o przygotowanie ciasteczek ponczowych. Chociaż wyglądały niepozornie, przepis na nie składał się z kilku, zaskakująco trudnych elementów. Delikatne ciasto drożdżowe,...