• Informacje na temat:

    karp w całości

Przepisy na temat: karp w całości
  • Karp w galarecie to w dzisiejszych czasach swoisty rarytas na Wigilijnym stole a przecież to tak niewiele aby delektować się delikatnym gotowanym mięsem tej rybki.

  • Karp smażony

    Prosty sposób na karpia.

  • Tradycyjne danie Wigilijne. U mnie nie znane. Ale pokusiłem się o zrobienie. Zdjęcie spontan, sorki.

  • Karp w kapuście

    Oryginalny przepis na karpia.

  • Najlepsze wędliny to domowe wędliny: bez konserwantów, sztucznych dodatków i wiadomo z jakiego mięsa. Polecam aromatyczny schab pieczony w całości, który może być podawany z pysznym sosem i kaszą gryczaną jako danie obiadowe lub jako wędlina do kanapek.

  • Karp na jajku

    Składniki na 4 porcje: - 1-1,5 kg karpia, - 3 jajka, - sól, pieprz, - 3 łyżki masła, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, - plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: 1. Rybę spraw(...). Udekoruj plasterkami cytryny. Obłóż posiekanymi jajkami i posyp posiekaną natką. Obficie polej masłem z pieczenia. W ten sam sposób możesz przygotować szczupaka (pieczesz go 45 minut w całości). Czas...

  • Takiej zimnej kawce nikt nie odmówi, spokojnie możemy ją podać dzieciom, ciśnienie na pewno im nie podskoczy.

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami...

  • Pierogi te są ulubionymi pierogami na wigilię mojej córki. Są bardzo proste i pyszne. Szybko się je robi i są idealne do robienia przez dzieci.

Artykuły na temat: karp w całości
  • Święta? W domu

    ...do Toskanii śledzie zapakowane próżniowo, to już karpia w wannie byłoby trudno, a torba maku mogłaby wywołać panikę służb antynarkotykowych na lotnisku. Niektóre dania miewają kilku autorów, ale są(...), ale łaskawie pozwala on sobie do niektórych prostszych czynności delegować mniej doświadczonych domowników, co także ma miejsce w przypadku karpia, choć receptura jest dość złożona. Rybę tę smarujemy...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt. Czym może nas zaskoczyć świąteczny karp? Zaletą karpia jest jego odporność na nawet bardzo trudne warunki - zanieczyszczenia, karma słabej jakości czy odpadki nie zwiększą śmiertelności ani nie spowolnią rośnięcia. W związku z tym, w niektórych najtańszych, masowych hodowlach ryby...

  • Wymarzona Wigilia

    .... Ugotować. Barszcz wlewać do talerzy, włożyć po kilka uszek. Groch z kapustą Składniki na 4 porcje:   60 dag kiszonej kapusty, 20 dag łuskanego grochu (w całości), 2 małe cebule, 3 łyżki oleju(...) i odrobiną cukru. Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać krążki. Na każdy nałożyć porcję farszu i dokładnie sklejać brzegi. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Karp smażony...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • Ryby mają głos

    ...g), pstrąg i śledź, dużo mniej sola i karp, a najmniej tilapia, mintaj i panga (24,8 mg). Ogólnie można powiedzieć, że najlepszym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie. - Słodkowodne z reguły(...) niewielką ilością śluzu, czerwone skrzela. Dlatego świeżość ryby najłatwiej ocenić wtedy, gdy kupujesz ją w całości. Wolisz filety? Naciśnij mięso palcem - powinno być sprężyste i jędrne (nie może się...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując listę ryb, które świetnie sprawdzą się na wigilijnej kolacji. Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie powojenny minister...

  • ​Święta z pomysłem - zaplanuj rodzinną podróż

    ...? Ci, którzy od wnętrz w guście Królowej Śniegu wolą fabrykę Willy'ego Wonki, powinni wybrać się do Nowego Jorku, by zobaczyć Godiva Chocolate Suite, czyli pokój hotelowy w całości zbudowany(...) do czasu łamać. Jedząc karpia, zapewne nie przeżyjemy przygody swojego życia, dlatego warto choć raz na Święta wyjechać, by dowiedzieć się, jak spędzają je inne kultury, odpocząć i zrelaksować się na...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...

  • Potrawy świąteczne na ostatni moment

    ...z różnymi farszami. Szczególnie przyjrzyj się ofercie pierogarni i barów mlecznych - tam możesz kupić pierogi za kilka złotych za porcję. Jeśli przygotowujesz potrawy z karpia, nie kupuj żywego - stracisz(...) upieczony w całości aromatyczny indyk i choćby zielona sałata wymieszana z jajkiem na twardo ugniecionym z cukrem, za to podana w niebanalnej misie. Nie ma świąt bez pieczenia? Zamień kruche...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Na co zwracać uwagę w czasie jego kupna? Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może...