• Informacje na temat:

    karp na patelni grillowej

Przepisy na temat: karp na patelni grillowej
Artykuły na temat: karp na patelni grillowej
  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Kotlet po andaluzyjsku z rodzynkami i oregano

    Rodzynki kojarzą się przede wszystkim z ciastem, no może jeszcze z karpiem po żydowsku, ale ich zastosowanie jest o wiele szersze! Wypróbuj przepis na wspaniałe kotlety nadziewane... rodzynkami!

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt. Czym może nas zaskoczyć świąteczny karp? Zaletą karpia jest jego odporność na nawet bardzo trudne warunki - zanieczyszczenia, karma słabej jakości czy odpadki nie zwiększą śmiertelności ani nie spowolnią rośnięcia. W związku z tym, w niektórych najtańszych, masowych hodowlach ryby...

  • Wigilia w wersji light dla całej rodziny

    ...naczynia żaroodpornego i upiec w wysokiej temperaturze. Równie dobrym pomysłem będzie wykorzystanie patelni grillowej z wyżłobieniami, dzięki czemu nie ma potrzeby dodawania tłuszczu. Z kolei pierogi i uszka, zamiast odgrzewać na patelni, wrzuć na kilkanaście sekund do gotującej się wody. Zdrowa alternatywa Jeśli rodzina koniecznie musi zjeść smażonego karpia w panierce, bułkę tartą...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • Święta są po to, by jeść!

    ...nie do końca są wierni tradycji wigilijnej wieczerzy, by popróbować wszystkich wigilijnych potraw. Jak odchudzić świąteczne dania? 1. Ryby Zarówno łosoś, śledź jak i karp, szczególnie ten hodowlany, to ryby dosyć tłuste. Nie smażmy ich, tylko przyrządźmy w galarecie lub upieczmy w folii. Jeśli już musimy smażyć, zróbmy to na patelni teflonowej lub grillowej - bez dodatku tłuszczu. Zrezygnujmy...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując listę ryb, które świetnie sprawdzą się na wigilijnej kolacji. Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie powojenny minister...

  • Jak w kilka chwil przygotować smaczne i sycące śniadanie? Na to pytanie odpowie Piotr Sajdak w pierwszym odcinku vloga "Florina - Zasmakuj Radości". Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

  • Grill brzmi trochę groźnie, kiedy trzeba przygotować coś innego niż kiełbaski albo warzywa, piekarnik też trochę straszy, bo nigdy nie wiadomo jaki sposób grzania będzie najlepszy dla potrawy, a kuchenka mikrofalowa zawsze źle potraktuje jedzenie. Fot.123RF/Picsel Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso. 1. Nie wrzucaj mięsa na...