• Informacje na temat:

    karkówka że sliwka

Przepisy na temat: karkówka że sliwka
  • Staropolski bigos ze śliwką

    Składniki: 80 dag białej kapusty (świeżej) 40 dag kapusty kwaszonej 50 dag mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka - może być mieszane) lub dziczyzny 50 dag kiełbasy (zwyczajnej, myśliwskiej lub śląskiej) 25 dag wędzonego boczku kilka grzybów suszonych pieprz, sól, 2-3 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2-3 jagody jałowca 2 cebule 4-5 śliwek suszonych...

  • Niby nic a jednak tak dużo. Pyszna, mięciutka i niezwykle aromatyczna karkóweczka.

  • Przepis wędruje już po tylu ludziach, że chyba mam już ksywkę "karkówka" ;) Jest pyszna i robi się sama:) Dlatego łatwizna:) Zdjęcie dołączę później, bo choć robiłam to już dziesiątki razy, to zawsze znika tak szybko, że zapomnę zrobić fotki:) Następnym razem - obiecuję!

  • Przepis wart wypróbowania: "Staropolski bigos ze śliwką"

  • Karkówka smakuje mi tylko wtedy jeśli mięso jest świeże i najwyższej jakości. Po przyrządzeniu musi być miękka, soczysta i rozpływająca się w ustach. Uważam, że tajemnicą przygotowania smacznej karkówki jest natarcie jej przyprawami i solą dzień przed przygotowaniem.

  • idealny na niedzielny obiad, na zdjęciu niestety widoczna już resztka schabu, mąż tak szybko go opracował, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia

  • Domowa wędlina nie tylko na świąteczny stół

  • Danie powstało całkowicie przez przypadek. Nienawidzę wyrzucać jedzenia, a w lodówce miałam jeszcze jedno świąteczno-sylwestrowe danie i zero pomysłów na obiad. Postanowiłam więc wykorzystać je jako marynatę do mięsa.

  • szybko się robi, świetnie smakuje...

  • Smaczny pomysł na "Karkówka ze szczypiorkiem"

Artykuły na temat: karkówka że sliwka
  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Prezentujemy kolejny odcinek naszego serialu kulinarnego. Tym razem Beata Śniechowska - zwyciężczyni 2. edycji programu Masterchef - przygotowała dla was wyjątkową karkówkę. Oto jej przepis! Soczysta karkówka na INTERIA.TV. Składniki: 1-1,5 kg karkówki w całości 5 cm kawałek świeżego imbiru ½ pomarańczy (uprzednio sparzonej) 1 czerwona cebula Ok. 150 ml sosu sojowego jasnego 2 łyżki dobrej jakości ketchupu 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka...

  • Badania wskazują, że wieprzowina jest tym rodzajem mięsa, po które Polacy sięgają najczęściej. Jednym z popularniejszych kawałków jest oczywiście karkówka, z której możemy przygotować naprawdę wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Weekendowy grill bez karkówki? Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Chociaż przylgnęła do niej łatka niezbyt zdrowego produktu, warto pamiętać, że jedzona od czasu do czasu w rozsądnich ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz czemu powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Nie warto przegapić śliwek. Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je hodować w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz dlaczego powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je uprawiać w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu popularność śliwek nieco zmalała,...

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Zobaczmy, czym mogą zaskoczyć nas rodzynki! Fot. 123RF.COM/PICSEL ...rodzynki są zdrowe dla kości? Zawarte w rodzynkach wapń i bor zapobiegają ubytkom wapnia z kości. Przekąska z suszonych winogron jest więc szczególnie polecana osobom szczególnie narażonym na osteoporozę, np. kobietom w okresie menopauzy. ...w rodzynkach mogą być szkodliwe dla zdrowia toksyny? Suszone owoce i przyprawy są podatne na zanieczyszczenia aflatoksynami, ochratoksynami, czyli rodzajami pleśni. Dotyczy to przede...

  • Prawdziwy kuchenny maraton! Wyjątkowy chaos, mordercze tempo i nieustanne zwroty akcji towarzyszyły wczoraj kucharzom od pierwszej do ostatniej minuty. Czwarty odcinek był nieprzewidywalny pod każdym względem i w każdym momencie. Nawet dwie osoby mogły opuścić program! Największe emocje towarzyszyły zmaganiom Agnieszki Buch. - Nie uważam się za złego kucharza! Chcę zostać i pokazać, że potrafię! - skomentowała surowe oceny jurorów. Po zaciętej dogrywce z programem pożegnała się Monika...

  • Dlaczego czasem, po zjedzeniu posiłku, czujemy się najedzeni, a innym razem błyskawicznie robimy się głodni? Bywa też, że zupełnie nieświadomie przejadamy się. Obwiniamy siebie, szukamy problemu w nadmiernym apetycie. Ale czy tak jest na pewno? Jak jeść, by być sytym? Fot. 123RF/Picsel Na nasz apetyt wpływa wiele czynników. Są to rzeczy oczywiste, jak zapach potraw, ich smak, wygląd czy okoliczności, w których są serwowane. Oprócz tego, apetyt może być uzależniony od nawyku spożywania...

  • Najczęściej robimy z nich powidła, ale nie warto ograniczać się wyłącznie do jednego przepisu. W końcu sezon na śliwki należy odpowiednio wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Śliwki to nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe owoce. O tej porze roku nie brakuje ich w sklepach ani na straganach. Jeśli jednak chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować z nich różnorodne przetwory. W tym wypadku możliwości są niemal nieograniczone: począwszy od klasycznych powideł, poprzez...